Чт, 2024-03-28, 17:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:01
Київ звинувачує Росію та її найманців у зриві мирного процесу
Інші останні Надзвичайні новини

  В Адміністрації президента України заявляють, що бойовики намагаються оточити Дебальцеве (Донецька обл.) і таким чином порушити процес виконання Мінських домовленостей.

Про це у вівторок, 17 лютого, заявив заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий, передає "Інтерфакс-Україна".

"Скориставшись перемир'ям і початком відведення важкої техніки, бойовики за підтримки Росії хочуть, по суті, оточити Дебальцеве і таким чином руйнують всі можливості подальшого процесу виконання цих домовленостей", - підкреслив він.

Чалий заявив, що Україна звертається до країн-учасників переговорів у Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі у зв'язку з ескалацією ситуації з боку бойовиків.

"У зв'язку з цим ми звертаємося до країн-учасників переговорів у Мінську: Німеччини, Франції, Російської Федерації, а також до країн ЄС і країн НАТО, які фактично надали мандат цим представникам, які вели переговори, досягали чіткої дорожньої мапи на мирний процес, які сьогодні також розуміють, що ескалація загрожує не тільки територіальній цілісності та суверенітету України, а й безпеці в Європі, по суті в центрі Європи, і загрожує безпеці у світі", - сказав він.

"Ми звертаємося також до країн-учасників ОБСЄ з вимогою висловити рішучий протест у зв'язку з блокуванням роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і закликаємо вжити всіх можливих заходів для вирішення цієї ситуації. Ми звертаємося до постійних представникам Ради Безпеки ООН не допустити подальшого порушення мінських угод", - додав Чалий.

Заступник голови АП підкреслив, що російська сторона і представники окремих районів Донецької та Луганської областей не дотримуються досягнутих 12 лютого в Мінську домовленостей: "Незважаючи на всі очікування з приводу відповідальної позиції всіх сторін, які взяли 12 лютого декларацію з реалізації комплексу заходів, включаючи Росію, на жаль і РФ, і так звані "ЛНР", "ДНР" домовленостей не виконують".

За словами Чалого, в цій ситуації "фактично руйнується надія на мир, і такий розвиток подій призводить до подальшої ескалації і, очевидно, повернення до іншого сценарію".

Заступник голови Адміністрації президента зазначив, що в понеділок, "розуміючи складність ситуації", весь попередній день у телефонному форматі проходили консультації як з президентом РФ Володимиром Путіним, президентом Франції Франсуа Олландом і канцлером Німеччині Ангелою Меркель, так і з представниками США і Великобританії.

"Обговорювалася ситуація і було домовлено, що представники Генштабів України та РФ, які входять до Спільного контрольно-координаційного центру,.. і представники так званих "ДНР" та "ЛНР" проведуть відеоконференцію для того, щоб забезпечити доступ представників ОБСЄ в Дебальцеве і на інші напрямки", - сказав заступник голови Адміністрації президента.

Однак, додав він, ця ініціатива була заблокована бойовиками, які "погрожували і письмово, і в різних заявах обстрілювати, продовжувати наступ".

Чалий зазначив, що таку позицію бойовиків "по суті підтримав представник Росії в цьому спільному центрі".

"По суті, це грубе порушення попередніх домовленостей і всього пакету мінських угод, починаючи від протоколу від 5 вересня, меморандуму від 19 вересня, і головне – комплексу заходів, які були запроваджені у дію на найвищому рівні за участю президента Росії", - сказав Чалий.

Як повідомлялося, бойовики штурмують Дебальцеве, під їхнім контролем вже частина міста, місто фактично перебуває в оточенні. Представники бойовиків і російська сторона блокують поїздку ОБСЄ в Дебальцеве, заявляючи, що там йдуть бої.

У Генштабі заявили, що в Соледарі проходять переговори, в яких беруть участь керівники робочої групи щодо припинення вогню від України генерал-майор Олександр Розмазнін, від Росії - Олександр Вязніков, від бойовиків - Денис Пушилін і Владислав Дейнего.

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики заявили, що "залишають за собою право" обстрілювати Дебальцеве, оскільки вважають його "своєю територією".

13 лютого лідери "Великої сімки" - Німеччини, Великобританії, Італії, Японії, Канади, Франції та США – заявили про готовність застосувати належних заходів до тих, хто порушуватиме домовленості, досягнуті у Мінську 12 лютого. Вони вважають, що втілення в життя цього документа "відкриває шлях до всеосяжного, стійкого і мирного розв'язання кризи на сході України". Водночас G7 стурбована ситуацією в Україні, зокрема, бойовими діями навколо Дебальцевого, де активізувалися сепаратисти.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 847 | Додав: adminA | Теги: Київ звинувачує Росію, зриві мирного процесу, найманців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]