Пт, 2024-03-29, 07:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:23
Кількість жертв від морозів на Балканах зростає: у Хорватії - 5 загиблих, у Сербії - 11
Інші останні Новини Європейського Союзу

Десятки тисяч людей у країнах Балканського півострова і далі зазнають серйозних проблем через посилення холодів і потужних снігопадів: зростає кількість жертв, а багато хто залишається відрізаним від зовнішнього світу через снігові замети, порушення транспортного сполучення та перебої з енергопостачанням, повідомляють регіональні ЗМІ.

Хорватія

Щонайменше п'ять осіб загинули в Хорватії з кінця минулого тижня через погані погодні умови. Всі жертви - люди похилого віку.

За оцінками влади, найскладніша обстановка зберігається у Сплітсько-далматинській жупанії на півдні країни, де діє режим НС. Там у деяких районах висота сніжного покриву сягає вже чотирьох метрів. Ситуацію ускладнює холодна погода до мінус 22 градусів і ураганний вітер, передає РИА "Новости".

У Спліті з населенням 170 тисяч жителів багато доріг і вулиці вже кілька днів залишаються заблокованими сніговими заметами. Школи і багато інших установ зачинено.

Через ожеледицю близько 400 мешканців міста опинилися в лікарнях з переломами та іншими травмами.

Тисячі людей в 120 селах залишаються відрізаними від зовнішнього світу, а для надання їм допомоги мобілізовані рятувальники, військовослужбовці, пожежники та добровольці.

У низці районів немає електрики.

Боснія і Герцеговина

Снігопад, що паралізував наприкінці минулого тижня Боснію і Герцеговину, поновився в понеділок в другій половині дня в столиці країни Сараєві та багатьох інших регіонах. Висота снігового покриву в гірській місцевості сягає 2-2,5 метра. Рекордний рівень снігу зафіксовано в Сараєві, Мостарі та низці інших міст, де діє режим НС.

Найскладніша ситуація зберігається на півдні і сході країни. Комунальні служби, гірська служба порятунку, Червоний Хрест, військовослужбовці і добровольці цілодобово ведуть боротьбу зі снігом.

Свою допомогу в евакуації хворих запропонували миротворчі сили EUFOR, що діють в країні під командуванням ЄС.

Багато людей, насамперед у гірській місцевості, залишаються заблокованими у своїх будинках або на дорогах через снігові замети і сходження лавин.

Транспортне сполучення утруднено. Більшість рейсів у міжнародному аеропорту Сараєва в понеділок були скасовані, як і раніше, блоковано залізничне сполучення.

Надходить інформація про нові жертви. В останні дні виявлено 87-річну жінку з сильними обмороженнями, яка померла в лікарні, а також тіло замерзлого 17-річного юнака. А 84-річний чоловік загинув, впавши з даху власного будинку під час розчищення снігу.

У п'ятницю повідомлялося про смерть п'яти осіб через погані погодні умови.

Прибирання снігу часом переростає в серйозні конфлікти. Так, у місті Баня-Лука 55-річний чоловік побив лопатою двох своїх сусідів, потерпілих з легкими пораненнями доставлено до лікарні.

В умовах стихійного лиха є і місце подвигу: 11-річний Алдін Ахметович врятував 14 людей, яких накрила снігова лавина на дорозі Бродарево - Біло Поле.

Алдін, що став свідком сходження лавини, яка накрила кілька автомобілів з пасажирами, покликав на допомогу свого вчителя. Разом вони, не чекаючи приїзду викликаних рятувальників, кинулися розчищати сніг. Врятовані були здивовані, побачивши, що їм на допомогу прийшла дитина.

Сербія

У Сербії жертвами холодів стали вже 11 людей. З неділі режим надзвичайної ситуації діє на всій території країни, а не тільки в окремих муніципалітетах.

Найскладніша ситуація зберігається на південному заході, в муніципалітетах Сеніца, Нова Варош, Црна Трава, Іваниця та інших.

Через аварії, викликаних холодами і рясними снігопадами, більш ніж 70 тисяч людей залишаються без електрики. Заблоковано близько 5000 кілометрів місцевих і регіональних автодоріг.

Міністерство освіти країни рекомендувало місцевій владі закрити школи з 6 до 10 лютого. Тож позапланові канікули з'являться у 90 тисяч школярів.

Росія запропонувала Сербії достроково почати використання ресурсів російсько-сербського гуманітарного центру в місті Ніш. Відкриття цього центру планувалося на весну цього року.

Аномальні погодні умови зберігаються в Чорногорії, Македонії, Болгарії та Румунії. Всього в Європі кількість загиблих від морозів перевищила позначку в 300 осіб. Крім того, морози в Європі загрожують енергетичною кризою.

Україна є лідером серед європейських країн за кількістю загиблих через морози громадян - в Україні від морозів загинула 131 особа.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1032 | Додав: adminA | Теги: Кількість жертв від морозів на Балк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]