Чт, 2024-04-18, 18:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:35
Китайський "галлюцинаторний реаліст" став Лауреатом літературного Нобеля
Інші останні Новини світу науки і технологій
Лауреатом нобелівської премії з літератури 2012 року став китайський 57-річний письменник Мо Янь, який "із галлюцинаторним реалізмом об'єднує народні казки, історію та сучасність", повідомляє NEWSru.com.

Мо Янь - сучасний китайський письменник, почесний доктор філології Відкритого університету Гонконгу.

Мо Янь - це псевдонім, у перекладі з китайської означає "мовчи". Справжнє ім'я - Гуань Моє.

Твори Мо Яня переведені на більш ніж десять мов, включаючи англійську, французьку, німецьку та норвезьку. Російською Мо Янь перекладали лише уривками. Українською його не перекладали зовсім.

Світову популярність прозаїку принесли дві його новели, які лягли в основу фільму "Червоний гаолян", знятого в 1987 році режисером Джаном Імоу. На початку 2000-х років китайські режисери екранізували ще ряд робіт Мо Яня - вийшли фільми "Дівчина Нуань" і "Щастя на годину".

Неофіційно Мо Яня часто називають китайським аналогом Франца Кафки та Джозефа Хеллера.

Один з його останніх романів, "Втома від життя і смерті", був написаний від руки, на старовинному китайському папері за 43 дні.

Серед письменників-переможців у букмекерів цього року лідирували Харукі Муракамі, Петер Надаш і Вільям Тревор.

За традицією, список претендентів на отримання однієї з найпрестижніших світових премій тримають у секреті. Причому, не тільки до церемонії оголошення лауреатів - імена тих, хто був гідний нагороди в цьому році, вдасться дізнатися лише через 50 років.

Зазвичай у списку, який складає сама академія на початку кожного року, значиться до 350 імен письменників і поетів. У квітні цей список скорочується до 15-20 чоловік і потім - до п'яти кандидатів, з яких у жовтні члени академії вибирають більшістю голосів одного.

Напередодні оголошення лауреатів літературного Нобеля багато експертів намагалися вгадати, хто може ними стати. Традиційно, на ажіотажі, створюваному навколо нагородження, заробляють букмекери. Згідно з їх даними, заснованим на числі ставок за того чи іншого претендента, цього року безумовним фаворитом був японський письменник Харукі Муракамі. Також в п'ятірці лідерів, за версією букмекерів з компанії Ladbrokes, - угорський прозаїк Петер Надаш, ірландець Вільям Тревор, канадка Еліс Манро. Лауреат премії Мо Ян також входив до п'ятірки фаворитів. Не перший рік в списку - сирійсько-лівійський поет Адоніс, американський поет і виконавець Боб Ділан, алжирська письменниця і кінорежисер Ассіа Джебар.

Букмекери з компанії Unibet серед фаворитів називали голландця Сейс Нотебома, італійку Дачію Мараіні, американку Джойс Керол Оутс. А співробітники Гетеборгської книжкової та бібліотечної ярмарки вважали, що Нобелівська премія з літератури повинна піти у США: серед можливих призерів називали, зокрема, письменників Дона Делілло і Кормака Маккарті.

Нобелівську премію з літератури 2011 року отримав шведський поет Тумас Транстремер, який є найвизначнішим шведським поетом XX століття, автором 12 збірок віршів і прози.

Зазначимо, що з 1901 по 2011 роки Нобелівську премію з літератури отримували 108 авторів, з них 12 жінок. Середній вік письменника, який отримує найпрестижнішу нагороду уз літератури – 64 роки. Відмовились від премії 2 осіб – Борис Пастернак і Жан-Поль Сартр.

Нагадаємо, у середу, 10 жовтня, стали відомі імена лауреатів нобелівської премії з хімії. Ними стали американці Роберт Лефковіц (Robert J. Lefkowitz) і Брайан Кобілка (Brian K. Kobilka). Нагороду вченим дали за "новаторські відкриття, які показують внутрішню роботу важливого сімейства G-білкових рецепторів".

Лауреатами нобелівської премії з фізики 2012 року стали марокканець Серж Хароше (Serge Haroche) і американець Девід Вайнленд (David J. Wineland). Нагороду фізикам дали за "створення новаторських експериментальних методів, що роблять можливим вимірювання та маніпулювання окремими квантовими системами".

А у понеділок, 8 жовтня, стали відомими імена лауреатів нобелівської премії з медицини. Одним з них став професор Кіотського університету Сінья Яманака, що розробив методику перепрограмування соматичних клітин людини і одержання з них так званих індукованих плюрипотентних клітин, що володіють властивостями ембріональних стовбурових. Другий лауреат - британський біолог Джон Гердон, який першим у світі запропонував метод клонування тварин.

Церемонія вручення премії відбудеться 10 грудня 2012 року в Стокгольмі.

Уже 50 років поспіль імена номінантів на Нобелівську премію тримаються у секреті. Загалом з 1901 року по 2011, нобелівську премію отримали 853 людини.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1052 | Додав: adminA | Теги: літературного Нобеля, китайський галлюцинаторний реаліст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]