Чт, 2024-04-25, 15:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:34
Климпуш-Цинцадзе - саміт ЄС дав зелене світло секторальній євроінтеграції України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Саміт ЄС дав зелене світло секторальній євроінтеграції України, - Климпуш-Цинцадзе

Одним із найважливіших результатів нещодавнього саміту Європейського Союзу є політичне схвалення секторальної інтеграції України в кількох пріоритетних напрямках.

Як передає Цензор.НЕТ, про це віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе написала в статті для ZN.UA.

Напередодні саміту українська сторона запропонувала ЄС механізм інтеграції в низці сфер: енергетичний і цифровий ринки, митна сфера, а також юстиція, свобода і безпека. Країни-учасниці Євросоюзу підтримали українську ініціативу.

"Механізм схожий на той, що застосовувався під час виконання вимог для надання безвізового режиму. Він має конкретизувати перелік рішень, який Україні належить ухвалити, передбачати спільну роботу установ Києва та Брюсселя над розробкою цього переліку та моніторингом виконання вимог", - пише Климпуш-Цинцадзе.

На думку профільного віце-прем'єра, цей механізм дозволить Україні рухатися шляхом секторальної інтеграції, слідуючи дорожній карті реформ і рішень, яку ще належить узгодити з ЄС і затвердити.

"По-друге, він передбачає взаємні політичні зобов'язання і водночас чіткі процедури з обох боків, які забезпечать виконання цих зобов'язань. По-третє, такий механізм стане своєрідною страховкою від політичних коливань щодо євроінтеграції України — як у самій Україні, так і в ЄС.

Дорожню карту з чітким переліком рішень, термінів та чіткою кінцевою метою складно скасувати й ігнорувати, а довільно трактувати — взагалі неможливо. При такому підході європейці не зможуть з тих чи інших політичних міркувань збільшувати обсяг заходів, необхідних для досягнення кінцевої мети. А українські політики не зможуть винаходити аргументи для ухиляння, бездіяльності та самозаспокоєння. По-четверте, чіткі цілі і зрозумілі переваги від де-факто інтеграції. По-п'яте, успішне втілення цих механізмів може стати підґрунтям для поширення їх на інші сектори інтеграції", - зазначає Климпуш-Цинцадзе.

Крім того, механізм допоможе в рамках Угоди про асоціацію з ЄС забезпечити Україні доступ до європейських ринків, синхронізацію процедур, поліпшення захисту від різних загроз без підписання додаткових договорів.

"Але головне в тому, що політичне схвалення розробки механізму секторальної інтеграції на 20-му, ювілейному саміті у Брюсселі, фактично, створює можливості для процедурної основи незворотності євроінтеграційних реформ. Адже він передбачає розробку взаємних зобов'язань щодо втілення конкретних заходів, незалежно від того, які політичні сили перебувають у керівництві законодавчої чи виконавчої влади", -підкреслює віце-прем'єр.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 674 | Додав: adminA | Теги: секторальна євроінтеграція України, саміт ЄС, Климпуш-Цинцадзе | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]