Ср, 2024-04-24, 14:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:36
Колаборанти вирішили відтермінувати свої "вибори"
Інші останні Новини з регіонів України

Угруповання "ДНР" і "ЛНР", які тимчасово контролюють окремі райони Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), погодилися перенести проведення місцевих виборів на 2016 рік.

Про це заявили представники так званих "республік" у тристоронній контактній групі Денис Пушилін і Владислав Дейнего, повідомляє у вівторок 6 жовтня сепаратистський сайт "Донецьке агентство новин".

"Ми з задоволенням зазначаємо, що пропозиція "ЛНР" про перенесення виборів на Донбасі на 21 лютого 2016 р. за умови повного виконання Києвом політичних пунктів "Мінська-2" враховано "нормандською четвіркою", - йдеться в заяві.

"Ми вивчили заяви та рекомендації пані Меркель і пана Олланда. Провели сьогодні в Мінську консультації з представниками ОБСЄ та Росії. Отримали вказівки від наших лідерів Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького... За підсумками цієї роботи повідомляємо про згоду "ДНР" і "ЛНР" на перенесення виборів з 18 жовтня та 1 листопада на наступний рік", - наголошується в тексті заяви представників ОРДЛО в контактній групі.

Водночас вони вважають, що влада України повинна надати особливий статус ОРДЛО і амністувати учасників подій на частинах території Донецької та Луганської областей, а також "переголосувати поправки до Конституції в новій, узгодженої з нами редакції".

"Ми вважаємо, що проект окремого закону про вибори, як і проекти поправок до Конституції України та інших актів, повинні парафувати усі учасники мінських переговорів. І, у випадку, якщо в ході голосування у Верховній Раді, або з інших причин узгоджений текст буде змінено, будемо вважати це грубим і неприйнятним порушенням "Комплексу заходів", - заявили колаборанти.

Як зазначила прес-секретар представника України у тристоронній контактної групи, колишнього президента Леоніда Кучми Дарина Оліфер на своїй сторінці в Facebook у вівторок 6 жовтня, тепер "для повернення в правове поле окремих районів Донецької та Луганської областей, звертаємо увагу на необхідність скасування результатів "виборів" 2 листопада 2014 року, які не були визнані ані міжнародним співтовариством, ані Києвом, ані, до речі, Москвою".

За її словами, цей крок дасть можливість провести чесні, законні та справедливі вибори в ОРДЛО на підставі виборчого законодавства України та з урахуванням вимог ОБСЄ, що повністю відповідає мінським угодами та домовленостям, досягнутим лідерами країн "нормандської четвірки" в Парижі 2 жовтня.

Вчора, 5 жовтня, заступник голови адміністрації президента Костянтин Єлісєєв зазначав, що 2 жовтня в Парижі Росія наполягала на ухваленні нового закону про амністію, згідно з яким бойовики отримали б амністію до проведення виборів на Донбасі, але Україна відстояла свої позиції. Як наголосив Єлісєєв, Україна не ухвалюватиме нових законів про амністію або про особливості місцевого самоврядування, хоча на цьому наполягала Росія у Франції: "У нас на сьогоднішній день немає потреби в тому, щоб приймати новий закон про амністію, ні так званий закон, який нам нав'язали,"Про окремий статус Донбасу". У нас існує вся правова база для того, щоб врегулювати ці проблеми. Більше того, ця правова база повністю відповідає мінським домовленостям".

"Нам нав'язували, щоб був ухвалений якийсь новий закон про вибори, щоб він враховував інтереси бойовиків і окремі пропозиції окремих модераторів. Цього те не відбулося. Більше того, ми виходимо з того, що вибори мають відбуватися на основі українського законодавства під моніторингом БДІПЛ/ОБСЄ. Ми відкинули всі спроби тиску", - наголосив він.

Також Єлісєєв заявив, що 6 жовтня в Мінську обговорюватимуться особливості проведення виборів на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи: "Обговорення особливостей проведення місцевих виборів проходитиме в рамках Тристоронньої контактної групи. І я хочу сказати, що завтра вже відбудеться чергове засідання, на якому, як ми розраховуємо, якраз цей процес і буде розпочато".

Перед цим голова МЗС РФ Сергій Лавров заявляв, що "сигнали" з Москви про результати переговорів "Нормандської четвірки" передаються в Донецьк і Луганськ, в Кремлі очікують відповіді. Так, керівник російського зовнішньополітичного відомства знову лобіював особливий статус для окупованої частини українського Донбасу і ратував за амністію бойовиків.

Нагадаємо, бойовики "ДНР" та "ЛНР" планували проведення незаконних місцевих виборів на 18 жовтня та 1 листопада відповідно. Міжнародна спільнота неодноразово заявляла, що такі вибори незаконні та наполягала на втручанні керівництва РФ задля тиску на бойовиків, щоб вибори скасувати.

2 жовтня в Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, РФ, Франція і Німеччина). За її підсумками Порошенко повідомив, що відведення легких озброєнь має відбуватися 41 добу.

Також усі учасники переговорів "нормандської четвірки" виступили на підтримку проведення виборів у деяких районах Донецької та Луганської областей за українським законодавством під наглядом ОБСЄ.

У свою чергу президент Франції Франсуа Олланд заявив, що вибори на Донбасі мають відбуватися за українським законодавством протягом 80 днів після ухвалення відповідного закону, а всім кандидатам на виборах у так званих "ДНР" і "ЛНР" має бути надано імунітет.

Олланд додав, що в рамках зустрічі обговорювалося питання амністії, яка "повинна статися разом з виборами".

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про вибори в так званих "ДНР" і "ЛНР" у відриві від політичних реформ в Україні є проблематичним.

При цьому він зазначив, що Путін пообіцяв, що протягом кількох днів дасть доручення проговорити ці питання з офіційними представниками "ДНР" і "ЛНР".

Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір ввечері 4 жовтня, заявив, що Путін на переговорах "нормандської четвірки" у Парижі пообіцяв сприяти скасуванню фейкових виборів у деяких районах Донецької та Луганської областей.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 892 | Додав: adminA | Теги: відтермінування, колаборанти, вибори | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]