Пт, 2024-04-19, 15:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:34
Колізей хилиться, як Пізанська вежа?
Інші останні Новини Європейського Союзу
Римський амфітеатр, діаметр якого становить понад 150 метрів, на сьогодні має перепад рівнів у 40 см між своєю південною та північною частинами. Такі дані оприлюднила директор найвідомішого у світі амфітеатру Росселла Реа. Тому його нині уважно досліджують Вище Археологічне інтендантство, Римський університет «Ла Сап'єнца» та Інститут геології і геоінженерії.


Наразі фахівці не можуть сказати, наскільки небезпечними є процеси, що відбуваються всередині Колізею. За гіпотезою професора зі структурної інженереї Джорджо Монті з «Ла Сап'єнци», перепад рівнів може бути наслідком розлому у бетонній структурі, яка підтримує Колізей, що 13 метрів завтовшки. Ця структура була встановлена всередині амфітеатру напочатку 19 ст. саме для підтримки рівноваги монументу. Але понад дві сотні років зробили свою справу. І, цілком можливо, сучасним інженерам доведеться розробити нову систему підтримки.


Моніторинг Колізею триватиме приблизно рік, а відтак фахівці зроблять свої висновки. Якщо небезпека для римського амфітеатру буде підтверджена, то будуть вжиті всі заходи для його порятунку. У разі потреби довкола нього буде створено велику пішохідну зону, тобто з нині дуже динамічної ділянки будуть прибрані метро, автобуси та машини, які створюють додаткове навантаження через вібрацію.


У цей час запланований масштабний ремонт Колізею, який триватиме три роки. Він почнеться у грудні без затримок, запевняють виконавці проекту. Вони також підкреслюють, що під час усього періоду ремонту доступ туристів до Колізею буде відкрито. Але, звичайно, не до всіх його частин одночасно. Отже, тим, хто прагне побачення з найвідомішою пам'яткою Вічного міста, краще поспішити.


Ірина Кащей
Захар Бутирський


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 2472 | Додав: adminA | Теги: як Пізанська вежа?, Хилиться Колізей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]