Пт, 2024-04-26, 00:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:11
Компанії намагаються домовитися з іноземними кредиторами
Інші останні Економічні новини

  Війна України з проросійськими сепаратистами і крихкість української економіки похитнула впевненість інвесторів у платоспроможності українських банків і компаній, через що деякі великі емітенти мають проблеми з виплатою своїх боргових зобов'язань. Про це йдеться в матеріалі видання Financial Times, передає РБК-Україна.

У матеріалі наголошується, що, тоді як уряд отримав допомогу від МВФ і веде переговори з кредиторами, корпоративний сектор України виявився повністю відрізаний від міжнародних ринків капіталу.

"Макросередовище і військовий конфлікт мають величезний вплив. Усі емітенти за дуже рідкісним винятком намагаються якось керувати своїми борговими зобов'язаннями", - повідомив трейдер Українського інвестиційного банку Dragon Capital Федір Багненко.

Як пише автор матеріалу, корпоративний сектор України намагається виграти час, поки іноземні власники облігацій вагаються, а підупала національна валюта посилює боргові зобов'язання, деноміновані в доларах США.

"Деякі галузеві ключові гравці вже почали добровільну реструктуризацію своїх заборгованостей перед кредиторами, включаючи найбільшу компанію з видобутку руди Ferrexpo, і найбільшого виробника сталі Групу Метінвест, яка контролює половину ринку металопродукції в Україні (емітували облігації кожен на 500 млн дол.)", - йдеться в статті.

Найбільша приватна енергетична компанія ДТЕК намагається реструктурувати випуск облігацій на суму 200 млн дол. після того, як низка електростанцій та шахт цієї компанії, що розташовані в зоні конфлікту на сході країни, постраждали і були зруйновані обстрілами.

За інформацією Forbes, статки власника ДТЕК - найбагатшого українця Ріната Ахметова - зменшилися на 5,8 млрд дол. протягом минулого року.

"Два роки тому фактором торгівлі облігаціями був баланс компаній, - нагадав Багненко. - Але коли ситуація справді погіршилася, всі гравці ринку зайнялися геополітичним аналізом".

За інформацією Moody's, одного з провідних світових кредитних агентств, кілька українських компаній, включаючи сільськогосподарську "Мрія Агро" та VAB Bank, торік збанкрутували.

"Якщо загальна ситуація не почне поліпшуватися, підуть і подальші дефолти", - підкреслює автор.

За останні шість місяців гривня втратила 50% і стала найменш привабливою валютою світу. Таким чином боргові зобов'язання в доларах стали дуже дорогими для компаній з гривневим виторгом.

Одночасно посилення Києвом валютного контролю в початку березня, а також відтік капіталу і слабкість банків залишив корпоративний сектор країни в ситуації стиснення ліквідності.

"В банківській системі кредитна криза, стався масовий відтік депозитів, а попит ніяк не повернеться й до низького рівня - навіть до початку цієї кризи, економіка була недорозвинена", - каже Річард Сегал, аналітик компанії Jefferies.

Джейсон Трухільйо (Jason Trujillo), аналітик з ринків в компанії Invesco, вважає, що середовище, в якому працюють українські компанії, за останні 12 місяців надзвичайно ускладнилося.

"Можливо, однією з найбільших проблем є те, що в багатьох галузях працюють іноземні постачальники ключової сировини, наприклад, добрив, які вимагають передоплати до відвантаження своїх товарів. Це є суттєвим відхиленням стандартних умов про 60-денне відстрочення платежу", - зазначає він.

Найбільшими інвесторами в корпоративні цінні папери українських компаній є Ashmore, британська компанія, яка управляє фондами для інвестицій у ринки, що розвиваються, і Franklin Templeton.

"Через якийсь час ринки навчаться жити паралельно замороженому конфлікту, що повільно розвивається, але поки існують ризики того, що конфлікт вийде з-під контролю, ситуація буде нестабільною", - підсумовує Багненко.

Раніше повідомлялося, що компанія Franklin Templeton Investment Funds (США) та інші кредитори України об'єдналися для переговорів з Міністерством фінансів про реструктуризацію боргів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: компанії намагаються домовитися з і | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]