Ср, 2024-04-24, 02:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:46
Конфлікт ефективності в житті людини. Олег Мальцев
Інші останні Новини України

Ні для кого не секрет, що благополуччя людини багато в чому залежить від її ефективності. Уміння ефективно справлятися з різноплановими задачами і ситуаціями робить людину успішною в будь-якій області, починаючи від побудови кар'єри, сім'ї, і закінчуючи побудовою власного бізнесу. І хоча питаннями підвищення особистої ефективності цікавиться безліч людей, не багато хто з них підходять до вирішення цього питання належним чином, обмежуючись рекомендаціями і порадами колег, друзів та інших людей.

Звідси виникає поняття «Конфлікту ефективності». Для того, щоб було зрозуміло, про що йде мова, звернемося до результатів досліджень даної проблематики академіка УАН, кандидата психологічних наук Олега Мальцева, і розглянемо наглядний приклад на моделі навчання бойовим мистецтвам. Існує величезна кількість майстрів, які навчають людей військовим системам. Серед них є масса дуже розумних і талановитих тренерів, і у кожного з них своє поняття про ефективність.

Уявіть собі людину, яка бажає віртуозно опанувати ножовим боєм. Виникає питання: «Навіщо їй це потрібно?». У відповідь на це питання більшість майстрів будуть говорити, що головною причиною є вміння себе захистити. Але більшість учнів, які приходять в зал на тренування, відповідають, що це просто цікаво. Цікаво - це не причина займатися військовим мистецтвом.

Звідси виникає конфлікт ефективності. Виникає дві категорії людей:

• люди, які все життя працюють,

• і люди, які все життя викладають.

Ті, хто викладають, в більшості своїй ніякого поняття не мають про життя. А ті, хто працюють, викладають тільки з якоїсь необхідності. Безумовно, військове мистецтво дуже важлива сфера життя людини, і мова не йде про те, що їм не варто займатися. Просто це дуже хороший приклад для розгляду поняття конфлікту ефективності.

Вам здається, щови не перебуваєте в цьому конфлікті ефективності, але якщо ви почнете задаватися певними питаннями, то ви зрозумієте, що багато з того, що виробите в своєму житті, нікому не потрібно, і більше за все не потрібно вам. Ви не розумієте, навіщо це робите, а просто пливете за течією.

Уявіть собі людину, яка з ранку до вечора стріляє в тирі. Навіщо вона це робить? Досягти якихось висот, стати чемпіоном, або для тренування професійних навичок охоронця, або це психотерапія? Як бачите, причини можуть бути різні. Але якщо ваше життя – це психотерапія, то у вас конфлікт ефективності.

Конфлікт ефективності – це інший рівень конфліктів нашого суспільства. Дуже багато людей, які бажають страждати заради того, щоб довести свою правоту. Подивимося, як виникає конфлікт переконань, як виникає конфлікт ефективності.

Уявіть двох людей, які затівають спір про очевидну річ. Якщо застосувати об'єктивні критерії до предмету спору, ви побачите, що вони мають рацію обидва. Слід розуміти різницю між об'єктивною думкою, думкою вченого, думкою людини, яка досить часу займається проблематикою, і думкою особи, яка просто переконана, що справи йдуть певним чином.

Вся різниця в тому, що перша категорія людей розбирається в питанні, а той, хто просто має свою думку - в ньому не розбирається. У більшості випадків така людина не зможе пояснити, чому вона думає, що те, що вона говорить - істинно. Але цікаво не це. Цікаво інше – насправді це не її особиста думка, і не її висновки, вона так думає тому, що їй хтось це сказав.

Всі люди на Землі – заручники цього конфлікту, тому що вони є наслідком своїх консультантів, і тих людей, чию думку вони вважають авторитетною з різних питань. Тобто, люди не мають власної думки, не мають власної практики, не мають власних доказів, власних наукових досліджень, не здатні об'єктивно дивитися на світ і через це виникає конфлікт ефективності. Саме тому у них виникають авторитети, думку яких вони поділяють, і їм здається, що це ефективно.

Вся проблема полягає в тому, що більшість людей нічого не хочуть міняти в своєму житті. І якщо людина вибрала щось, порахував що це правильно чи ефективно, то переконати її в тому, що це дійсно не так буде вкрай важко.

Якщо ви почнете серйозно розбиратися в цьому питанні, ви побачите, що велика частина людей нічого не вибирає. Людина, яка починає займатися єдиноборством, не вибирає яка система ефективніше, вона просто вибирає тренера, який їй найбільше подобається і починає займатися.

Але якщо вам подобається людина, це ще не означає, що та система, яку вона викладає ефективна. Людина і система – це різні речі. Людина може вам не подобатися, і бути найжахливішою людиною, але при цьому бути висококласним професіоналом.

Однако среднестатистический человек выбирает того, кого считает хорошим, причем не она сама, а большинство. Таким образом, она жертвует собой ради того, чтобы разделить общественное мнение, а в результате получает обманутые ожидания, так как человек, которого она выбирает, не может ее научить тому чего она хочет. Это и есть конфликт эффективности.

Для того, щоб уникнути цієї помилки, необхідно спочатку вибирати систему, а вже потім в ній шукати людину, яка здатна вас навчити їй.

Більшість же людей замість цього шукають людину, при цьому намагаються спиратись при виборі на відгуки інших людей. Але ж це не вибір готелю, або новітнього девайса, це ваше життя. А коли справа стосується вашого життя, ви не можете підходити до вашого життя, як до вибору девайса.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 1163 | Додав: admin | Теги: життя, ефективність, Конфлікт, людина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]