Чт, 2024-03-28, 23:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:57
Конституційний Суд нардепи просять розібратися з "партійною диктатурою"
Інші останні Політичні новини

49 народних депутатів просять КС розглянути конституційність змін до закону про вибори нардепів, який запроваджує "партійну диктатуру". Про це повідомляє прес-служба Конституційного суду.

Подання надійшло від 49 народних депутатів 22 березня. Згідно з повідомленням, подання передано на вивчення до секретаріату суду.

У поданні депутати висловлюють думку щодо неконституційності статті закону, яка дозволяє після оголошення результатів виборів виключати кандидатів із виборчого списку за рішенням з'їзду партії. Депутати посилаються на те, що носієм влади є народ.

Депутати наголошують, що словосполучення, використане у Конституції - "результати народного волевиявлення, отримані через вибори", пояснюється законом про вибори, де вказано, що результатом виборів, зокрема є визначення в порядку черговості у виборчих списках партій осіб, обраних депутатами від партій.

"Результати народного волевиявлення, отримані через вибори – це ніщо інше як схвалення та підтримка виборцями списку кандидатів від певної політичної партії, його персонального складу та черговості", - зазначено в поданні.

"Тому, якщо після оголошення результатів виборів з'їзд на власний розсуд вносить зміни до списку кандидатів, який було підтримано під час голосування – це означає, що з'їзд партії фактично перебирає на себе повноваження народу як єдиного джерела влади, змінює рішення, прийняте виборцями, та змінює результати цих виборів", - сказано в документі.

Нагадаємо, законопроект про "партійну диктатуру" Рада ухвалила після 20 провальних голосувань 16 лютого. Президент Петро Порошенко підписав його 25 лютого.

Громадянська мережа "ОПОРА" вважає, що закон №3700 надає змогу впливати на результати голосування громадян, а Комітет виборців України (КВУ) занепокоєний через те, що законопроект не відповідає коаліційній угоді, є недемократичним, дозволяє впливати на результати голосування громадян і несе корупційні ризики.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 762 | Додав: adminA | Теги: нардеп, Конституційний суд, партійна диктатура | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]