Чт, 2024-03-28, 21:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:03
Космічний зонд Voyager вперше в історії міг вийти за межі Сонячної системи
Інші останні Новини світу науки і технологій
Пересування в космічному просторі запущеного NASA в 1977 році міжпланетного зонда Voyager 1 викликали суперечливі заяви. З'явилися повідомлення, що апарат перетнув кордон геліосфери і став першим в історії штучним об'єктом, який залишив Сонячну систему. Принаймні про це повідомляється в статті членів Американського геофізичного союзу (AGU), прийнятій до публікації в журналі Geophysical Research Letters.

Однак в Американському космічному агентстві засумнівалися в достовірності цієї інформації. Як мовиться в прес-релізі NASA, за словами учасника проекту Едварда Стоуна, вивчивши положення зонда, науковці дійшли висновку, що Voyager 1 ще не покинув Сонячну систему. У грудні повідомлялося, що зонд досяг "магнітної траси" на рубежі нашої планетної системи і може вийти за її межі вже в найближчі місяці.

Про те, що це відбулося, раніше заявив Білл Веббер з Університету штату Нью-Мексико і його колеги, повідомляє РІА "Новости". "Схоже, що Voyager 1 покинув регіон, який залежить від впливу Сонця, його дані показують такі характеристики водню і гелію, які, як очікувалося, будуть спостерігатися в міжзоряному середовищі", - йдеться в статті, прийнятій до публікації в Geophysical Research Letters.

Кордоном Сонячної системи вважається геліосфера, за межами якої починається міжзоряний простір, властивість якого вже не залежить ні від магнітного поля, ні від потоку заряджених частинок, що виходять від Сонця.

За даними науковця, 25 серпня 2012 року зонд, який перебував на той момент на відстані 121,7 астрономічної одиниці (середніх радіусів земної орбіти) від Сонця, передав дані про різкі зміни в потоці космічних променів різного походження. Протягом кількох днів потік протонів і альфа-частинок з енергіями 1,9-2,7 мегаелектронвольт, що прямує від Сонця, скоротився приблизно в 300-500 разів.

При цьому інтенсивність галактичних космічних променів зросла вдвічі. За словами Веббера, як очікували дослідники, це мало статися в ділянці міжзоряного простору.

Проте науковці NASA, а слідом за ними й російські дослідники, засумнівалися у виході зонда за межі Сонячної системи. Дані про різкі зміни характеристик Voyager 1 поки що не дозволяють впевнено говорити про те, що апарат вийшов у міжзоряний простір, заявив завлабораторії Інституту космічних досліджень РАН (РФ) Владислав Ізмоденов.

Експерт зазначив, що наразі немає вирішального свідчення на користь "виходу" - ознак присутності міжзоряного магнітного поля. "Магнітне поле просто зросло в три-чотири рази, але має ту ж орієнтацію, що і в геліосфері", - зазначив він.

Тимчасом, за зауваженням учасника наукової групи NASA Едварда Стоуна, зміна напрямку магнітного поля є останньою вирішальною ознакою проникнення в міжзоряний простір, і поки що цього не спостерігається.

Зонд Voyager 1 був запущений 5 вересня 1977 року разом з апаратом Voyager 2 в рамках проекту з вивчення околиць Сонячної системи. З того моменту Voyager 1 проробив величезний шлях, віддалившись від Сонця на 18 мільярдів кілометрів. Він став космічним апаратом, що найдалі залетів від Землі і об'єктом, який найдовше перебував під управлінням людини. Саме Voyager 1 першим зробив детальні знімки супутників Юпітера і Сатурна, а також допоміг науковцям скласти карту "зоряних ясел" Чумацького шляху і оцінити інші параметри зореутворення в Галактиці. На корпусі Voyager 1 закріплена позолочена пластинка, на якій зазначено місцерозташування Землі, записані звукові та відеосигнали.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1018 | Додав: adminA | Теги: Космічний зонд Voyager, межі Сонячної системи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]