Пт, 2024-03-29, 09:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:34
Космічний зонд знайшов на поверхні Місяця іній
Інші останні Новини світу науки і технологій

Американський зонд LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) зафіксував присутність інею на дні приполярних місячних кратерів, куди ніколи не потрапляє сонячне світло. Про це йдеться в статті, опублікованій в Journal of Geophysical Research групою науковців з Південно-західного дослідного інституту (США).

У цьому інституті було розроблено один із приладів на борту LRO - LAMP (Lyman Alpha Mapping Project). Цей прилад фіксує ультрафіолетове випромінювання з довжиною хвилі 121,6 нанометра - так звану лінію Лайман-альфа, яку випускають або поглинають атоми водню під час переходу електрона з однієї орбіти на іншу, передає РИА "Новости".
Таке випромінювання випускають зірки, а також атоми водню в міжпланетному просторі, і їхнє підсвічування дозволило LAMP "заглянути" в найтемніші зони на Місяці - на постійно затінене дно приполярних кратерів.
З 2009 року науковці за допомогою LRO, LCROSS і низки інших апаратів дістали свідчення присутності в цих зонах водяної криги, а також інших речовин - чадного газу, кальцію, ртуті, магнію і срібла.
Тепер дані LAMP дозволили визначити, що водяна крига у формі інею - замерзлої водяної пари - присутня на місячній поверхні в цих кратерах.
"Велика частина постійно затінених сфери "червоніша", тобто сильніше відображає в довгохвильовому ультрафіолетовому діапазоні, ніж незатінені регіони, що свідчить про присутність 1%-2% водяного інею на поверхні", - йдеться в статті.
Керівник дослідження Ренді Гледстоун з Південно-західного інституту зауважив, що цей результат став несподіваним для науковців: "Вважалося, що міжпланетне Лайман-альфа випромінювання руйнує водяний іній швидше, ніж він встигав би накопичуватися".
Нові дані переконують, що водяний іній руйнується щонайменше в 16 разів повільніше, ніж вважалося раніше.
Зауважимо, що в 2011 році в Інтернеті була опублікована найдокладніша фотографія зворотнього боку Місяця. Зображення було складене з багатьох світлин, отриманих зондом LRO.
Хоча розширення нового зображення не є максимально можливим - деякі ділянки місячної поверхні були раніше сфотографовані детальніше. Проте досі у науковців не було такого докладного знімка зворотнього боку Місяця цілком.
А ось в жовтні 2010 року Китай оголосив про початок реалізації проекту зі створення космічної станції на Місяці. Повідомлялося, що до 2016 року буде розроблено і запущено орбітальну лабораторію, відпрацьовано технологію середньострокового перебування космонавтів на орбіті, а також започатковано низку прикладних робіт у космосі.
За інформацією міністерства оборони КНР, близько 2020 року розроблять і запустять центральний і дослідницький відсіки станції, які буде змонтовано на орбіті.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1166 | Додав: nowyny | Теги: іній, Американський зонд LRO, Lunar Reconnaissance Orbiter, місяць | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]