Пт, 2024-03-29, 01:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:35
Кожен третій українець потребує допомоги психіатра, - повідомляє МОЗ
Інші останні Медичні новини
На переконання лікарів, кожен третій українець протягом свого життя потерпав на ті чи інші психічними розладами, а отже, мав звернутися по кваліфіковану допомогу до фахівців, повідомила головний позаштатний психіатр МОЗ Ірина Пінчук. Однак насправді, як свідчить статистика лікарів, цього не відбувається, зазначила вона, пише Укрінформ.

Про це сказала, відповідаючи на запитання, головний позаштатний психіатр МОЗ України Ірина Пінчук під час брифінгу "Захист прав психічнохворих в Україні: медичні аспекти", який відбувся у четвер в Міністерстві охорони здоров'я.

"Під нашою опікою перебуває 2,5 відсотка населення України. Але це тільки ті люди, які звернулися до нас по допомогу. Тим часом, за даними епідеміологічного дослідження, яке проводилося під керівництвом Асоціації психіатрів України, кожен третій впродовж свого життя потребує допомоги лікаря психіатра", - сказала Пінчук.

Окрім того, як зазначила вона, ці цифри свідчать про те, що маючи проблеми зі здоров'ям, наші співвітчизники нехтують допомогою фахівців: "Вони вирішують ці проблеми самі чи звертаються до лікарів іншого профілю, а отже, лікуються не завжди кваліфіковано". Пінчук також повідомила, що, за даними цього ж обстеження, "лише 20% людей із тяжкими формами хвороби звертаються по психіатричну допомогу".

За її словами, охорона психічного здоров'я є складовою політичної безпеки нашої держави. "Одним із європейських критеріїв є ставлення держави до охорони психічного здоров'я. Надання психіатричної допомоги - це компетенція МОЗ України. Але охорона психічного здоров'я є набагато ширшим поняттям, і сюди вже мають підключатися багато інших міністерств та відомств".

Вона також зауважила, що у нинішньому глобалізованому світі економіка, соціальне життя і психічне здоров'я взаємопов'язані. "Із погіршенням соціально-економічної ситуації в країні погіршується і психічне здоров'я людей", - резюмувала головний позаштатний психіатр МОЗ України Ірина Пінчук.

А ось що сказав 28 грудня голова Асоціації психіатрів України Семен Глузман: "Саме в 2012 році суспільство дійшло до стадії озвіріння, коли жорстокі злочини знайшли свою зацікавлену аудиторію, якщо можна так сказати".

"Думаю, що через наші внутрішні проблеми, які ніяк не вирішує влада (роблячи при цьому вигляд, що вирішує), суспільство, постійно і всюди стикаючись з несправедливістю, звіріє. Я свідомо відходжу від проблеми бідності, бо звіріють не тільки бідні, а й так званий середній клас", - підкреслив психіатр.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 1098 | Додав: adminA | Теги: Моз, допомога психіатра, третій українець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]