Пт, 2024-04-19, 08:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:49
Кожна третя пісня на радіо буде українською - закон
Інші останні Культурні новини

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України (щодо частки музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій) (реєстраційний номер 3822-д). За проголосувало 238 із 333 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом передбачено, що телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення (за виключенням випадку, передбаченого частиною третьою цієї статті) повинні забезпечувати частку пісень (словесно-музичних творів, далі – пісні) державною мовою не менше 35 відсотків від загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема не менше 35 відсотків від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Відповідно до закону, при здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, які поширюють музичні твори, серед яких пісні офіційними мовами Європейського Союзу, відповідно до умов ліцензії становлять не менш як 60 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема, не менш як 60 відсотків від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше ніж 25 відсотків загального їх обсягу.

Розмір частки пісень державною мовою та/або іноземними мовами, які є офіційними мовами Європейського Союзу, вказуються у ліцензії на мовлення телерадіоорганізації, яка здійснює радіомовлення.

Згідно із законом, телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення забезпечують не менше 60 відсотків добового обсягу ведення передач, в тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

За невиконання закону телерадіоорганізація, яка здійснює радіомовлення, сплачує штраф у розмірі 5 відсотків загальної суми ліцензійного збору ліцензії, виданої відповідно до ліцензії на мовлення.

Цей закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування. Протягом першого року з моменту набуття чинності ним частка пісень державною мовою, передбачена частиною другою статті 9 закону "Про телебачення і радіомовлення", становить 25 відсотків. Починаючи з другого року з моменту набуття чинності цим законом, частка становить 30 відсотків, з третього року - 35 відсотків.

Протягом першого року з моменту набуття чинності цим законом мінімальна частка ведення передач державною мовою, передбачена частиною п’ятою статті 9 закону "Про телебачення і радіомовлення", становить не менш ніж 50 відсотків, протягом другого року - не менш ніже 55 відсотків, з третього - не менш як 60 відсотків.

Раніше також стало відомо, що гімн України звучатиме в ефірі радіостанцій двічі на добу - вранці і ввечері.     

    

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 872 | Додав: adminA | Теги: українською, радіо, закон, кожна третя пісня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]