Вт, 2024-04-23, 18:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:50
Кожному п’ятому – «мінімалку», нардепам, – 15 тис - пенсійна правда. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини
Дефіцит Пенсійного фонду України нині становить близько 60 млрд грн. Та замість того, щоб зменшити власні апетити, можновладці латають бюджетні діри з гаманців простих людей. Так, два тижні тому Верховна Рада провалила голосування законопроекту, який міг зрівняти пенсії народних депутатів та простих громадян. Відтак між доходами пенсіонерів – середньостатистичного українця та народного обранця – й надалі прірва: 1,3 тис. грн проти 15 тисяч гривень.
При цьому варто зазначити: постійно кількість нардепів на пенсії зростає: 2004-го їх було 604, а зараз – понад тисячу. Це означає: 200 млн грн щороку з державної казни витрачають на безбідну та достойну старість колишніх законотворців.

Чому в Україні, попри всі передвиборчі обіцянки від різних політичних сил, нардепи й досі отримують віп-пенсію, яка у 10-15 разів більша від доходів простих українців, для яких вихід на заслужений відпочинок – заледве не шлях до злиденного існування? Саме про це йтиметься у прямому ефірі програми журналістських розслідувань «Народний контроль» на телеканалі ZIK.

Як з’ясували журналісти «Народного контролю», Україна – єдина держава в Європі, де розмір пенсії залежить від того, ким працював громадянин. Так, для простого українця пенсія не може перевищувати 40% від зарплатні. А от для себе, прокурорів, суддів, держслужбовців нардепи написали інший закон, що дозволяє нараховувати пенсію у розмірі 90% від заробітної плати. Нагадаємо, зарплатня українського депутата – 20 тис. грн.

Натомість скільки і як не працював би звичайний українець, заробити на гідну старість не вдасться. Так, колишні вихованці пенсіонерки і заслуженого вчителя України Раїси Кузик зараз викладають та навчаються в університетах Кембриджа, Торонто і Гельсінкі. Втім, жінка отримує зі всіма нарахуваннями «аж» 1600 грн пенсії. Своє звання Раїса Григорівна отримала після того, як її учениця стала призеркою світової олімпіади з фізики, а ще надбавку – у розмірі 10%, тобто трохи більше як 100 грн. Водночас пенсія судді становить майже 8 тис. грн, міністра – майже 15 тисяч

Також «Народний контроль» ретельно вивчив усі нюанси пенсійної реформи, яка продовжила робочий вік жінок до 60 років, а ще посадила на «мінімалку» – а це менш ніж 900 грн – кожного п’ятого пенсіонера України із 17 мільйонів. Адже страховий стаж збільшили до 30 років для жінок і 35 років – для чоловіків (того, що у 90-ті роки чимало українців надовго стали безробітними, ніхто не врахував). Понад те, за словами експертів, такі зміни – вирок і для тих, хто лише досягнув 30-річного віку: їх уже зараз прирекли на мінімальну пенсію.

Журналісти також дослідили, чому економісти застерігають: пенсійна реформа може призвести до фінансової кризи вже наступного року. Із 2014-го запрацює другий рівень пенсійного забезпечення – так звана накопичувальна система. За нею, окрім єдиного пенсійного внеску – 33% від зарплати, держава стягуватиме додатково з кожного працівника ще до 7% окладу. Кошти йтимуть на рахунки спеціальних пенсійних фондів. Та чи не зникнуть вони звідти? Цього держава не гарантує.

«Ми покажемо, які пастки для простих людей приховує пенсійна реформа. Ми підрахували, в які суми обходиться країні добробут депутатів на схилі літ, – каже автор та ведучий програми Дмитро Добродомов. – Велика пенсія – це не гріх, але чи заслужили її ті, хто так і не зміг подбати про достойне життя народу? Понад те, саме окремі законотворчі норми призвели до того, що сьогодні українські пенсіонери – на межі бідності. Більшість із них, навіть маючи за плечима кілька десятиліть робочого стажу, живуть у злиднях. Тож як і чи можливо повернути справедливу схему нарахування пенсій? Як повинні діяти люди в умовах, у які їх кинули можновладці? Про це – у програмі «Народний контроль».



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: п’ятому – «мінімалку», – 15 тис - пенсійна правда. ВІДЕО, нардепам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]