Ср, 2024-04-24, 06:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:20
Краще не буде: в Україні очікуються подорожчання і дефіцит бензину
Інші останні Економічні новини

подорожчання бензину Українцям не варто чекати стабілізації цін на бензин. За всіма прогнозами, вартість пального далі зростатиме, і влада не зможе утримати ціни. Запропонований прем'єром Миколою Азаровим варіант про зниження акцизу врешті було відхилено. Адміністративне ж регулювання дасть лише тимчасовий перепочинок, і, за словами експертів, призведе до серйозного дефіциту пального на ринку.

Частина мереж АЗС України справді скаржаться на дефіцит пального, інформація про який недавно з'явилися в ЗМІ. Так, у "ТНК-BP Коммерс" розповіли, що проблема українського ринку в тому, що він став дуже залежним від імпорту нафтопродуктів.

"В Україні 6 НПЗ, які закриваються один за одним. Практично останній НПЗ, Лисичанський, - найбільш "молодий" і прогресивний - в березні зупинився на позаплановий ремонт на невизначений термін через збитковість нафтопереробки в Україні. Дефіцит на ринку, справді, вже почав відчуватися", - пояснили в прес-службі.

"Багато заводів у Росії навесні стають на ремонти, що означатиме появу дефіциту в РФ, який особливо торкнеться бензинів. При цьому постачання нафтопродуктів з бєларуських НПЗ (частка яких на українському ринку високооктанових бензинів і дизпалива в березні становить 53%) може бути істотно збільшена в бік російського ринку, що означає зменшення обсягів для України", - заявили в "ТНК".

Проте в "ОККО" запевнили, що не бачать навіть передумов для дефіциту палива - ні в їхній мережі, ні в Україні загалом. "Український паливний ринок вирізняється високою конкуренцією, на ньому досить багато гравців, які конкурують між собою, і джерела постачань теж диверсифіковані", - розповів виданню Олег Дорожовець, провідний фахівець зі зв'язків з пресою мережі АЗК "ОККО".

"Тому причин для занепокоєння з цього приводу немає. Якщо згадати весну минулого року, то тоді також висловлювалися побоювання щодо нестачі нафтопродуктів у зв'язку з несподіваною зупинкою на ремонт Лисичанського НПЗ. Але вони нітрохи не виправдалися. Всі потреби споживачів країни в нафтопродуктах були задоволені", - запевнив експерт.

Але от щодо підвищення цін на бензин представники обох операторів сходяться на думці. Продовжуючи тему дефіциту, в "ТНК" заявили, що, якщо істотно зросте рівень постачання нафтопродуктів на російський ринок, зростання цін неминуче.

"Це особливо критично навесні, коли обсяги попиту сезонно зростають на 30% у порівнянні із зимовими місяцями. Торік діючі українські НПЗ (Лисичанський і Кременчуцький) виступали стабілізаторами ринку, забезпечуючи все вищий весняний попит і захищаючи споживача від різких цінових стрибків. Цього року Лисичанський НПЗ вже з березня не працює і не зможе виконати цю функцію. Тому зростання цін неминуче", - заявили в прес-службі "ТНК".

В "ОККО" здешевлення бензину теж не обіцяють, проте пояснюють зростання цін більше стрибком цін на нафту в світі. "Якщо подивитися цінову динамку на світових біржах, то з початку року нафта подорожчала більш ніж на 10%. Цей тренд, природно, підштовхнув вгору і відпускні ціни на європейських НПЗ", - каже Дорожовець.

Він пояснив, що в їхній мережі продається тільки імпортне пальне. "Відповідно, надходження більш дорогих імпортних нафтопродуктів змусило і нас поступово піднімати ціни в нашій мережі. Зараз ціни на нафту на зовнішніх ринках дещо стабілізувалися, але стабілізувалися на досить високому рівні - 124-125 доларів США за барель (Brent). Однак збереження високої політичної напруженості на Близькому Сході (ситуація навколо Сирії та Ірану) не сприяє оптимістичним прогнозом щодо можливого здешевлення нафти", - зазначає експерт.

"А зовнішній фактор сьогодні є основною силою, що рухає ціни на пальне вгору. Причому стосується це не тільки України. Протягом січня-березня практично у всіх країнах Європи нафтопродукти подорожчали, причому в більшості з них подорожчання почалося раніше, ніж в Україні, і рівень цього подорожчання в процентному відношенні вищий, ніж у нас", - підкреслює він.

Нагадаємо, зростання цін на пальне в Європі б'є всі рекорди. Це пов'язано в першу чергу зі зростанням цін на нафту, викликаним проблемами на Близькому Сході, пишуть українські та зарубіжні ЗМІ. Так, через напружену ситуацію довкола Ірану світові ціни на нафту за три місяці зросли майже на 20%. В даний час найдорожчий бензин в країнах ЄС зафіксували в Норвегії, Італії, Нідерландах, Данії і Греції, також різко зросли ціни в Польщі, Хорватії, Естонії і Чехії.

Ситуація в Україні, за всіма даними, трохи краща, проте з 10 січня по 19 березня цього року середні ціни на бензин найпопулярнішої марки зросли на 30 копійок - до 10,6 гривні за літр. При цьому тільки за останній тиждень ціни на заправках підскочили на 17 копійок. Дизельне паливо з січня зросло в ціні майже на 20 копійок - до 9,86 гривні, а за тиждень ціни на дизель піднялися на 13 копійок. Ціни на газове паливо, хоча й знизилися з початку року на 14 копійок, за останній тиждень все ж піднялися на 5,5 копійок.

Найбільше зростання цін на бензин відзначалося в Криму, а також в Луганській та Миколаївській областях. У першу п'ятірку зі зростання цін також увійшли Донецька та Київська області. За твердженням експертів, це ще не межа, і до кінця березня ціна А-95 перевищить 11 гривень/літр, а дизеля - 10 гривень/літр.

Таким чином, якщо частина АЗС відчуває дефіцит бензину, а інша частина його заперечує, то щодо цін - прогнози малоптимістичні. Якби уряд справді пішов на зниження акцизу, це могло б утримати ціни, однак Кабмін визнав, що шукатиме інших способів урегулювати ситуацію на ринку.

Одноголосно учасники ринку та експерти проти того, щоб влада штучно занижувала ціни. Адміністративне регулювання допомогло б стримати ціни, але ненадовго. Якщо ціна буде залишатися непропорційно низькою, нафтопродуктів на ринку не буде взагалі, впевнені експерти. На їхню думку, саме зниження акцизу могло б допомогти споживачам, всі інші ініціативи влади - просто популізм. В останні тижні ціни на бензин продовжують рости, і найближчим часом навряд чи можна сподіватися, що зростання зупиниться.

Кабмін вирішив боротися не лише з неякісним бензином, а й з брендованим

Вчора стало відомо, що, борючись з неякісним паливом, Мінекономрозвитку скасувало технічні умови (ТУ) для виробництва не тільки низькоякісних сумішевих видів палив, а й дорогих марок, що випускаються за допомогою присадок. Продавати таке паливо в Україні буде незаконно, якщо тільки уряд не змінить свого рішення або нафтові компанії не зможуть оскаржити заборону в суді, зазначають експерти.

У розпорядженні видання "КоммерсантЪ-Україна" опинився наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) №327 від 15 березня, яким анулюється дія низки ТУ, виданих територіальними органами ДП "Укрметртестстандарт". Відділення "Укрметртестстандарту" вже почали сповіщати одержувачів ТУ про їхнє анулювання. Рішення МЕРТ прийнято в рамках боротьби з неякісним пальним, про що раніше заявляв прем'єр Микола Азаров.

Основним об'єктом боротьби Кабміну досі вважалися міні-НПЗ і нафтобази, які напівкустарним методом виробляли дешеві паливні суміші рівня "Євро-2", на частку яких припадає близько 20% ринку. Але вчора з'ясувалося, що скасовуються умови і для більш якісного палива. Так, поза законом опинилися марки: "Екто" ("Лукойл"), Energy з присадками компанії BASF ("Укртатнафта"), Mustang.ua (WOG), "Pulls 95" ("Окко"), "95 UA" ("Кло"), "Pulsar-95" (ТНК), Ventus Diesel (кілька мереж у різних регіонах), дизпаливо Formula Diesel DT (ТНК-ВР). Всього в наказі МЕРТ міститься 37 позицій, половина з яких припадає на різні фракції нафтопродуктів.

Брендовані бензини в світі з'явилися на початку 2000-х років. Вони відрізнялися від звичайного палива тим, що містили присадки, що дозволяють зменшити утворення нагару і домогтися кращого згоряння палива. В Україні вони почали активно продаватися від 2007 року і сьогодні займають близько 20% ринку.

Збірник державних стандартів передбачає, що всі бензини під марками Аі-95, Аі-92, А-80 і дизпаливо повинні продаватися в рамках стандарту "Євро-2". Якщо хтось реалізує паливо, яке за якістю гірше, ніж "Євро-2", він повинен отримувати ТУ. Аналогічним чином необхідно отримувати ТУ на паливо, яке відповідає стандарту "Євро-4", як, наприклад, більшість брендованих сумішей.

"Його можна було б продавати, наприклад, під назвою Аі-95, - каже директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. - Але тоді зникає всілякий економічний і маркетинговий сенс. Адже таке пальне необхідно виділяти як більш якісне".

Учасники ринку негативно оцінили рішення МЕРТ. У прес-службі "Лукойла" (Москва) повідомили, що при анулюванні ТУ на брендовані види пального міністерство не взяло до уваги той факт, що вони виробляються на базі автомобільних палив екологічного класу "Євро-4" і "Євро-5" з використанням високоякісних мийних присадок. Такі присадки дозволяють зменшити витрату палива, збільшити термін служби двигуна, підвищити потужність і керованість автомобіля, а також знизити шкідливі викиди в атмосферу.

Цікаво також, що одні ТУ на брендоване пальне потрапили в список до анулювання, а інші - ні, зауважують у компанії. "Прикро, коли добрий намір використовується на шкоду не тільки паливних компаній, а й споживачів. Замість того щоб допомогти прозорому і чесному ринку і в першу чергу українським автомобілістам, подібні непродумані накази можуть завдати непоправної шкоди відповідальним виробникам і нафтотрейдерам, - заявили в прес-службі ТНК-ВР. - Хоча нафтові компанії розраховували, що держава таким чином позбавить ринок від контрафактного пального. Наше пальне було розроблено УкрНДІНП "МАСМА", пройшло всі необхідні узгодження. ТУ на них дійсні до кінця 2012 року. Ніяких причин для їхнього анулювання подібним наказом ми не бачимо".

Вчора в прес-службі МЕРТ не стали коментувати наказ, пообіцявши зробити це сьогодні. Втім, це рішення може бути оскаржено в суді, зазначає керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. "Згідно зі збіркою державних стандартів України, анулювати реєстрацію ТУ необхідно окремою постановою в кожному конкретному випадку, причому не огульно, а з поясненням у кожному конкретному випадку, чого в наказі Міністерства економічного розвитку і торгівлі немає", - підкреслює Астапов.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1276 | Додав: admin | Теги: ціна, Бензин | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]