Пт, 2024-03-29, 04:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:18
Кредитори згодні списати частину держборгу України - ЗМІ
Інші останні Економічні новини

  Група приватних кредиторів готова піти назустріч уряду України в питанні списання частини державного боргу. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Reuters з посиланням на власне джерело.

Група фінансових інститутів на чолі з американським фондом Franklin Templeton запропонувала відмовитися від 5% суми кредиту, передає Deutsche Welle. Однак кредитори висунули Україні низку умов, які поки не оприлюднюються.

Протягом декількох місяців уряд обговорює з міжнародними інвесторами можливість рефінансування заборгованості в розмірі 23 млрд дол. Як зазначає Reuters, нинішня пропозиція свідчить про зміну позиції приватних кредиторів, яким Україна заборгувала 8,9 млрд дол.

Нагадаємо, зовнішній борг України за 15 місяців скоротився на 5 млрд дол. - З 73 до 68 млрд дол.

Нагадаємо, на початку липня між представниками МВФ і владою України була досягнута домовленість, на рівні персоналу, щодо низки питань необхідних для завершення першого перегляду програми EFF. Результатом завершення перегляду програми стане виділення Україні траншу в розмірі SDR1,18 млрд (близько 1,7 млрд дол).

Пізніше, після того, як Рада прийняла п'ять законів, необхідних для отримання другого траншу, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що розраховує на виділення Україні 1,7 млрд дол. вже 31 липня на засіданні Ради директорів МВФ.

Минулої середи офіційний представник МВФ Джеррі Райс заявляв, що 31 липня може відбутися засідання ради директорів Фонду, на якому буде розглядатися питання України. При цьому він зазначив, що МВФ сподівається на прогрес у переговорах між Україною та кредиторами щодо реструктуризації боргів до вказаної дати.

При цьому керівництво МВФ попередньо вирішило схвалити виділення Україні другого траншу кредиту на 1,7 млрд дол. після прийняття Верховною Радою низки законів, передбачених програмою співпраці.

На думку експертів агентства Moody’s, якщо до моменту вересневого перегляду програми МВФ уряд України та приватні кредитори не досягнуть угоди щодо реструктуризації боргів, тоді офіційний Київ може утриматися від погашення 23 вересня облігацій на 500 млн дол, випущених у 2010 році.

Коментуючи погашення Україною в п’ятницю купону по євробондам на 120 млн дол., фахівці висловили думку, що цей платіж був зумовлений небажанням Мінфіну ускладнювати перемовини з кредиторами, щоб не нашкодити подальшому прогресу, який намітився. На думку експертів Moody’s, з цієї ж причини у серпні Україна сплатить купон по єврооблігаціям на 60 млн дол.

Відзначимо також, що Яценюк на інвестиційній конференції Україна-США у Вашингтоні закликав кредиторів ухвалити пропозицію України щодо реструктуризації зовнішнього боргу об'ємом 15,3 млрд дол. А нещодавно кредитори погодилися на реструктуризацію 17 млрд гривень внутрішнього боргу "Укрзалізниці".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 888 | Додав: adminA | Теги: списати частину держборгу України, кредитори, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]