Пт, 2024-03-29, 11:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:38
Кремль очима кримінолога
Інші останні Новини світу


Кроки Кремля у зовнішній і внутрішній політиці слід розглядати з погляду кримінології - науки про злочинну поведінку, вважає Стефано Маньї, автор статті в L'Opinione.

Автор наводить приклади, "характерні для Росії Путіна". Італійського дипломата Джорджіо Маттіолі, керівника Італійського інституту культури в Санкт-Петербурзі, побили і пограбували, коли він повертався додому. Епізод не здається політичним - найпевніше, він вписується в розряд дрібної злочинності. Але ось вчора в Москві побито і пограбовано журналістку "Новой газеты" Олену Мілашину. Вона була колегою і подругою відомої журналістки Анни Політковської, убитої з політичних мотивів після розслідувань злочинів російських вояків у Чечні, мовиться в статті. Мілашина також була колегою і подругою Наталії Естемірової - активної правозахисниці, вбитої у Чечні також з політичних мотивів. "Не виключено, що побиття Олени Мілашиної - справа рук дрібних правопорушників, а не наслідок політичного переслідування, - визнає журналіст. - Друзі журналістки, однак, нарікають на неефективність і повільну реакцію поліції".

"Межі між політичним і кримінальним насильством постійно розмиваються на всіх рівнях, - йдеться в статті. - Маленькі боси підростають, і поліція не хоче цього помічати. ​​Російські та іноземні підприємці обкладаються даниною самою ж російською поліцією. Великі підприємці, як Михайло Ходорковський, роками сидять у в'язниці. Адвокати великих інвесторів, як Магнітський, вмирають у в'язниці з "природних причин". "Корупція не підриває систему. Корупція і є система ", - наголошує Гаррі Каспаров.

Лідер "Об'єднаного громадянського фронту" вважає, що нинішню російську систему реформувати неможливо - можна лише зруйнувати і створити заново. Макро- і мікрозлочинність плавно зливаються з політичною владою, каже Каспаров, а керівництво країни - ніщо інше, як мафія. "Режим Путіна можна краще зрозуміти, якщо дивитися на нього крізь лінзи кримінології. Кримінології, а не кремленології, - підкреслює він. - Службовці й олігархи повинні бути лояльні особисто Путіну, бо він є лідером усіх лідерів і забезпечує їхній захист, тоді його підлеглі творять, що хочуть, в усій Росії".

"Володимир Путін у своїх заявах обіцяє реформи в усіх сферах, - продовжує Каспаров, - але він особисто 10 років будував цю систему. Медведєв вигнав єдиного ліберального реформатора в його уряді - Олексія Кудріна, творця фінансової стабільності. Аналітики "Радіо Свобода / Вільна Європа" вважають, що його повернення в уряд можливе, беручи до уваги, що Кудрін і Путін підтримували хороші стосунки всі минулі роки. Саме Кудрін "відкрив" Путіна і завів у Кремль. Але жоден ліберальний міністр досі не зумів перешкодити дрейфу російської системи".

Якщо не спрацюють реформи, чи розумно бажати революції? Що каже Каспаров? Треба подивитися, хто її буде робити, вважає Каспаров. Вчора перед будівлею МЗС протестували дисидентські організації, зокрема "Інша Росія" і "Росія без Путіна". Вони звинувачували міністра Лаврова в "зраді", тому що він насмілився співпрацювати з НАТО. Що як ліки будуть гірші, ніж сама хвороба?

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1043 | Додав: adminA | Теги: Кремль очима кримінолога | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]