Вт, 2024-04-16, 21:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:55
Кримські татари хочуть обговорити блокаду в Мінську. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

Для обговорення питання деокупації Криму потрібно створити Контактну групу найвищого рівня, або, принаймні, розглядати кримське питання у рамках Тристоронньої контактної групи у Мінську. Про це увечері 24 листопада в ефірі "Свободи слова" на ICTV заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров.

"Ті райони, які контролюються сьогодні бойовиками, Донецька і Луганська області, і повернення Криму - всі вони в одному рядочку мають бути. Тому я сьогодні сказав на засіданні уряду, що хай ця ситуація слугуватиме приводом для того, щоб ми офіційно звернулися до наших партнерів, щоб негайно створити Контактну групу вищого рівня щодо деокупації Криму", - сказав він.

За словами глави Меджлісу, кримське питання, щонайменше, слід долучити до порядку денного у переговорах в рамках Тристоронньої контактної групи у Мінську.

"Якщо це якимось чином вдасться зараз неможливим, то слід розширити Мінську групу і там розглядати. Бо вона зайшла в глухий кут. Давайте ми це туди введемо, щоб вийти з глухого кута - кримське питання, повернення Криму", - заявив він.

Крім того, Чубаров наголосив на важливості і можливій роботі місії ООН з прав людини на окупованому півострові, допоки він не повернеться до складу України.

"Я буквально на цю передачу прийшов з тривалої зустрічі з дипломатами місії ООН, які спостерігають зараз в Україні за правами людини. І ми говорили про те, що сама б присутність постійної місії ООН в окупованому Криму - до того часу, поки ми його не повернемо, - вона б вирішувала дуже багато питань. Вона б не надавала можливості окупаційній владі в такий брутальний спосіб порушувати права людини", - зазначив голова Меджлісу.

Ремонт ЛЕП на Херсонщині планують розпочати вже сьогодні

Вранці 24 листопада розпочнуться роботи з відновлення пошкодженої ЛЕП у Херсонській області. Про це повідомив т. в. о. директора ДП "НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук в ефірі "5-го каналу".

"Заплановано розпочати відновлення однієї лінії від підстанції "Каховська" 330 кВ до підстанції "Титан" 220 кВ. Це лінія 220 кВ, яка була підірвана одночасно з лінією "Мелітополь - Джанкой" о 4.30 ранку в п'ятницю. Ми говоримо про відновлення здатності лінії, а не про відновлення енергетичного постачання. Поки що ми здійснимо заміну опори і будемо чекати рішення, коли нам дозволять підняти дроти на анкерній опорі, і тільки після цього поставки можуть бути відновлені", - сказав Ковальчук.

Він зазначив, що основна частина електроенергії по цих лініях йде в Крим, решта - повертається на материкову Україну.

"Обов'язковою умовою для початку відновлення ліній є перерізання шлейфів дротів на анкерно-кутові опори найближчі до місця пошкодження. Після перерізання відбудеться відновлення, демонтуються залишки старої опори, буде поставлена нова і підняті всі дроти. Станом на зараз - це єдине рішення, на яке у нас є дозвіл на допуск робіт від активістів, які зараз блокують цей доступ", - уточнив Ковальчук.

Довідка

20 вересня з ініціативи кримських татар розпочалася "товарна блокада" Криму.

20 листопада, близько 9-ї ранку "невідомі" пошкодили дві опори ЛЕП, що ведуть до Криму, у Генічеському та Чаплинському районі Херсонської області.

Зранку 21 листопада бійці Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" (ДУК ПС), представники Меджлісу кримськотатарського народу і громадянські активісти взяли під охорону пошкоджені опори лінії електропередач з метою не допустити їх ремонту.

Після протистояння з правоохоронцями, що супроводжували прибулих для заземлення опор (які все ще залишалися під напругою) енергетиків, активісти відступили і дозволили ремонтній бригаді провести роботи.

Однак увечері того ж дня пошкоджені опори ЛЕП повторно підірвали. Практично весь окупований Крим до півночі за київським часом залишився без електропостачання.

На півострові запровадили режим надзвичайної ситуації. В цілому Крим може забезпечити себе електроенергією максимум на 50 відсотків.

Командир штабу "Громадська блокада Криму" Ленур Іслямов заявив, що активісти не допустять ремонту електроопор, поки Росія не звільнить українських політв'язнів.

24 листопада Кабінет міністрів України тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків в окупований Крим. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 866 | Додав: adminA | Теги: кримські татари, блокада, Мінськ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]