Ср, 2024-04-24, 19:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:12
Кримські татари переконують Європу посилити боротьбу з Путіним
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на конференції "Масові порушення прав людини в окупованому Криму" у Вільнюсі закликав світових лідерів об'єднатися проти викликів Росії. Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва у Facebook в понеділок, 11 квітня.

"Очевидно, що Путін (президент Росії, – ред.) як агресор не бере до уваги реакцію міжнародної спільноти. Уже звучить думка, що більшість лідерів міжнародної спільноти забули про нашу проблему. Але на цьому конгресі ми звернемося до лідерів інших країн, тому що кримські татари не мають можливості скористатися міжнародними інструментами, щоб захистити цінності та принципи, які були порушені Російською Федерацією", – сказав Рефат Чубаров.

При цьому він наголосив на необхідності об'єднати зусилля інших країн.

"Без зусиль глобальної громадськості ми не зможемо досягти наших цілей. Дехто може мені заперечити, що нам доведеться зіткнутися з однією з найпотужніших військових сил у світі. Ця країна не така сильна економічно, але вона дуже сильна у військовому плані... Наш президент говорив про винесення проблеми кримських татар у формат "Женева плюс". Ми знаємо, що при форматі, коли буде залучена Росія, має порушуватися тільки одне питання – це питання суверенітету і територіальної цілісності України. Якщо це питання не буде озвучене, не можна переходити до інших питань", – сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу.

З того моменту, як Росія анексувала Крим, перед кримськотатарським народом постало питання про його майбутнє, заявив Чубаров під час прес-конференції за підсумками міжнародного Конгресу кримських татар, що відбувся в парламенті Литви, передає агентство Анадолу.

"Кримські татари сьогодні фактично живуть у катастрофічній ситуації", - сказав Чубаров.

Два роки тому Росія, як член РБ ООН, в брутальній формі порушила правила, і відтоді кримська проблема турбує все міжнародне співтовариство, підкреслив Чубаров.

"З того моменту, як Росія анексувала Крим, перед нашим народом постало питання про його майбутнє", - констатував він.

Політик визнав, що не завжди вдавалося домовлятися з українською владою. Однак, незважаючи на це, кримські татари діяли спільно з Україною, підкреслив Рефат Чубаров.

"Але нам заборонили бути разом з Україною, і ми опираємося цьому", - сказав керівник Меджлісу кримсько-татарського народу.

Він подякував Литві за згоду прийняти у себе конгрес.

"Проводячи такий конгрес, сьогодні Литва посилає сигнал країнам ЄС про те, що вся Європа повинна об'єднуватися задля захисту Криму, кримських татар і України", - пояснив Чубаров.

У Вільнюсі з 11 по 13 квітня проходить засідання координаційної ради Всесвітнього конгресу кримських татар. Захід розпочався з міжнародної конференції "Масові порушення прав людини в окупованому Криму".

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 997 | Додав: adminA | Теги: Путін, Європа, боротьба, кримські татари | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]