Вт, 2024-04-16, 08:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:06
Кризу гривневої ліквідності спровокував порятунок Нацбанком нацвалюти від девальвації
Інші останні Економічні новини
На міжбанківському ринку загострився дефіцит гривневої ліквідності. На початку тижня залишки на кореспондентських рахунках банків різко впали майже на 4 млрд гривень - до 15,7 млрд гривень. Це призвело до швидкого підвищення ставок на короткострокові ресурси, пише "КоммерсантЪ-Украина".

За даними НБУ, 11 вересня вартість кредитів овернайт в середньому становила 27,2%. Це найбільш високий рівень з листопада 2011 року - тоді овернайт досяг 31,2%. Протягом першої половини 2012 року ціна "нічних" кредитів становила від 1,8% до 10,6% і лише 18 червня досягла 21,9%.

Нацбанк ще не оприлюднив середньої ставки вчорашніх торгів, проте, за даними системи TRData, вартість ресурсів коливалася в межах 25-30%.

Учасники ринку пояснюють, що дефіцит гривні став прямим наслідком дій Нацбанку, що активно скуповує її на ринку.

"НБУ стискає вільну гривневу ліквідність для того, щоб банки не могли купувати долари і тим самим дестабілізувати курс, як це було тиждень тому, коли кілька комерційних банків почали скуповувати валюту за кошти, отримані від НБУ як рефінансування", - заявив головний аналітик Брокбізнесбанку Олександр Федик.

Учасники ринку зазначають, що ресурси будуть дорогими і далі.

"Залишки вже досягли 17,3 млрд гривень, що вже краще, ніж 15,57 млрд гривень, але цього все одно недостатньо, щоб ставки знизилися значно", - сказав заступник голови правління банку "Національний кредит" Дмитро Власов.

За його словами, дорога гривня на грошовому ринку - це завжди погано.

Вчора Мінфін погасив папери на 2,61 млрд грн, наступне погашення на 1,3 млрд грн заплановано на 19 вересня. Однак протягом найближчих кількох місяців ситуація на міжбанку буде нестабільною.

"Вона залишиться напруженою аж до парламентських виборів, а можливо, і після них. Подібні різкі скачки ставок і курсу відбуватимуться все частіше", - впевнений Федик.

Зростання вартості ресурсів загрожує економіці заморожуванням кредитування.

"Це вже траплялося, і не раз. Коли в листопаді минулого року процентні ставки рвонули вище 20%, багато банків призупинили видачу нових кредитів підприємствам реального сектора, залишивши тільки діючі кредитні лінії. Та й то - видавали кредити тільки в рамках наявного кредитного портфеля. Втім, я не думаю, що ситуація з гривневим голодом затягнеться. Вважаю, регулятор вступить у гру і наситить ринок ліквідністю в національній валюті", - каже Власов.

Дефіцит ліквідності може також вплинути на вартість кредитних ресурсів для населення.

Зазначимо, що НБУ частково визнав свій внесок у надскладну ситуацію на валютному ринку. В НБУ з посиланням на директора Генерального департаменту грошово-кредитної полiтики Олену Щербакову зазначили, що ослаблення курсу гривні викликано розширенням гривневої лiквiдностi. Минулої п'ятницi, 31 серпня, НБУ видав банкам рiчне фiнансування на суму 3,8 млрд грн.

"Сьогоднi (4 вересня – ред.) на початок дня обсяги банкiвської лiквiдностi були доволi високими - близько 25 млрд грн. Це пов'язано з тим, що минулої п'ятницi НБУ провiв тендер iз пiдтримання лiквiдностi банкiв (рiчне фiнансування) на суму 3,8 млрд грн", - зазначила вона.

Екс-міністр фінансів Ігор Уманський, додає, що дефіцит валюти виник у зв'язку з тим, що Мінфін з Нацбанком запустили з кінця 2011 року "карусель" з облігаціями внутрішньої позики, номінованими у валюті.

За його словами, третій місяць поспіль Нацбанк спостерігає скорочення золотовалютних резервів більш ніж на 1 млрд доларів, а у липні резерви навіть зменшилися на 1,3 млрд доларів, хоча формально Нацбанк відзвітував про зростання на 700 млн доларів.

НБУ і Кабмін звинуватили банки у валютній нестабільності. Так, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що причиною дестабілізації на валютному ринку України в останні дні були спекуляції банків, які використовували для цього найнятих експертів і засоби масової інформації.

Нагадаємо, 4 вересня на валютному міжбанку до середини сесії торги фактично зупинилися, оскільки були відсутні пропозиції з продажу валюти, а виставлялись тільки заявки на її купівлю.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: гривневої ліквідності, девальваці, Нацбанком | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]