Чт, 2024-04-18, 13:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:10
КСУ почав розгляд судової реформи. У президента гарні передчуття. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Заступник голови Адміністрації президента України Олексій Філатов сподівається, що Конституційний Суд до кінця січня надасть позитивний висновок щодо законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя. Як передає УНІАН, про це Філатов сказав у коментарі журналістам.

Відповідаючи на запитання з приводу термінів, у які КС може надати висновок, Філатов зазначив: "Це питання до суду, а не до мене. Але сподіваюся, що до продовження цієї сесії Верховної Ради суд може надати свій висновок".

Він також висловив сподівання, що КС надасть позитивний висновок і визнає, що законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного Закону.

Філатов нагадав, що змінами до Конституції передбачена, зокрема, деполітизація і забезпечення незалежності судової гілки влади, а також оновлення суддівського корпусу відповідно до європейських стандартів.

"Це дві ключові позиції, які переслідує законопроект", - наголосив Філатов. Він також нагадав, що Венеціанська комісія позитивно оцінила вказані зміни до Конституції.

Як повідомлялося, сьогодні, 12 січня, Конституційний Суд України у формі усного слухання розпочав розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції (щодо правосуддя) вимогам статей 157 і 158 Основного Закону.

22 грудня 2015 року Верховна Рада звернулася з відповідним звернення до КС. Проект змін був розроблений Конституційною комісією і поданий президентом до парламенту як невідкладний.

Наступний пленарний тиждень у парламенті триватиме з 26 по 29 січня.

Україна наразі не може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду через події на Донбасі, – Філатов

Україна у даний час не може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) через події на Донбасі, заявив Філатов у Конституційному Суді, який у формі усного слухання розпочав розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо змін до Конституції України у частині правосуддя, відповідаючи на запитання судді КС Миколи Мельника з приводу відтермінування на три роки визнання юрисдикції МКС, що передбачено цими змінами.

"Визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду буде нести як певні потенційно позитивні наслідки, так і певні ризики для України, зокрема, з точки зору українських військових, які вимушені брати участь у військовому конфлікті", - наголосив Філатов.

"І з цих міркувань, сподіваючись на те, що в найближчий рік чи може трохи більше цей конфлікт буде остаточно врегульований, суб’єкт конституційної ініціативи запропонував перехідний період для того, щоб відповідним чином підготувати це рішення з точки зору практичного впровадження", - додав він.

Як повідомлялося, 4 лютого 2015 року Верховна Ради України ухвалила заяву "До Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами РФ та керівниками терористичних організацій ДНР та ЛНР, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян".

Разом з тим для ратифікації Римського статуту Україною необхідно внести зміни до Конституції, тому що на заваді цьому стоїть рішення Конституційного Суду від 2001 року, яким статут визнано таким, що не відповідає Конституції.

Україна 20 січня 2000 року підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 828 | Додав: adminA | Теги: розгляд судової реформи, КСУ, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]