Вт, 2024-04-16, 13:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:47
Кучма після закриття своєї справи хоче розкрити касетний скандал
Інші останні Політичні новини

Другий президент України (1994-2005) Леонід Кучма наполягає на продовженні розслідування "касетного скандалу" і пошуку винуватців убивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це йдеться в повідомленні адвокатів Кучми Сергія Ульянова і Віктора Петруненка, передає "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи рішення Печерського райсуду Києва щодо скасування постанови Генпрокуратури про порушення кримінальної справи стосовно Кучми за обвинуваченням у причетності до вбивства Гонгадзе, другий президент сказав: "Ухвалене сьогодні рішення - необхідне, але недостатнє".

"Недостатньо зняти підозри з президента Кучми і залишити їх на українській владі, на самій державі. Необхідно змити пляму з репутації країни. А це неможливо до моменту, доки не буде знайдено справжніх організаторів та замовників цієї найстрашнішої антиукраїнської провокації новітнього часу - "касетного скандалу" та зникнення Георгія Гонгадзе. Лише знайшовши справжніх керівників цієї змови проти основ держави, Україна зможе довести всьому світові, що вона здатна захищати свої інтереси", - вважає Кучма.

"Моя мета - не лише реабілітація мене особисто. Справа моєї честі - повернення доброго імені не лише Кучми, а й України, на чолі якої я стояв понад десятиліття. Я наполягаю на тому, щоб розслідування "касетного скандалу", пошук його замовників та істинних винуватців вбивства Георгія Гонгадзе були продовжені. Зі свого боку я готовий зробити для цього все, що тільки може знадобитися від мене", - наголошує другий президент.

Коментуючи рішення суду, адвокати Кучми Ульянов і Петруненко зазначили: "З самого початку кримінального переслідування Леоніда Даниловича було очевидним, що він непричетний до трагічних подій, які сталися з Георгієм Гонгадзе, і тому немає і не могло бути законних підстав для порушення кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми".

"Ми вказували на фальсифікації і незаконність так званих "записів Мельниченка", його заздалегідь неправдиві, а точніше псевдосвідчення, які слугували основою для кримінального переслідування другого президента України", - йдеться в повідомленні.

"Скасування постанови про порушення кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми означає, що правоохоронні органи в рамках кримінальної справи за фактом вбивства Георгія Гонгадзе мають необмежені можливості для встановлення всіх без винятку осіб, причетних до вчинення незаконного прослуховування кабінету президента, монтажу і фальсифікації записів", - наголошують адвокати.

Вони також зазначають, що "лише встановивши всіх без винятку осіб, причетних до скоєння спецоперації з незаконного прослуховування кабінету президента, монтажу і фальсифікації записів буде можливо встановити реальних організаторів "касетного скандалу" і замовників вбивства Георгія Гонгадзе".

Кучмі повідомили по телефону, що йому нічого не загрожує

Захист Леоніда Кучми навіть не припускав, що Печерський райсуд Києва може відмовити в задоволенні скарги на порушення кримінальної справи проти екс-президента.

Так, адвокат Віктор Петруненко заявив газеті "Сегодня", що й не очікував іншого рішення, як визнання незаконною і скасування постанови Генпрокуратури про порушення справи про причетність Кучми до вбивства Георгія Гонгадзе.

"Ми вже подзвонили Леоніду Даниловичу, він привітав нас із вердиктом Печерського суду", - заявив адвокат Кучми.

На запитання, чи будуть святкувати в середу такий сприятливий для них результат справи, Петруненко відповів заперечно, пославшись на те, що їхні взаємини з екс-президентом суто ділові.

Представник Лесі Гонгадзе Андрій Федур заявив, що йому практично з самого початку було зрозуміло, куди рухається суд.

Однак він додав: у суді було допущено стільки процесуальних порушень, що це викликає сумніви в тому, що в Україні є справжнє правосуддя для будь-якої людини.

А представник потерпілого Олексія Подольського Олександр Єльяшкевич прогнозує подальший розвиток подій у Європейському суді з прав людини або в судах інших країн.

Він порадив Кучмі не розслаблятися, бо "записи Мельниченка, які Печерський суд не визнав доказами в справі Кучми, не єдині, які можуть зіграти проти екс-президента України".

За словами Єльяшкевича, крім Кучми, в орбіту судового розгляду, очевидно, будуть залучені й члени його родини. Що саме мав на увазі Єльяшкевич, він не пояснив (але видання вважає, що йдеться про зятя екс-президента Віктора Пінчука).

Прокуратура оскаржить рішення суду про визнання незаконною справи Кучми

Прокуратура оскаржить рішення Печерського районного суду міста Києва про скасування постанови щодо порушення кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми за обвинуваченням у причетності до вбивства Гонгадзе.

"Прокуратура оскаржить це рішення", - сказав керівник прес-служби Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко. Водночас він повідомив, що це рішення суду ще не надійшло до Генпрокуратури.

Як відомо, вранці 14 грудня Печерський районний суд Києва скасував постанову ГПУ про порушення кримінальної справи проти Кучми, якого обвинувачували в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Це рішення може бути оскаржено протягом 7 днів.

Представник удови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що буде оскаржувати його.

Нагадаємо також, що ГПУ навесні цього року порушила кримінальну справу і висунула звинувачення Кучмі в перевищенні влади і службових повноважень, яке призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році.

Після вбивства журналіста були оприлюднені записи, нібито зроблені колишнім співробітником Держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті екс-президента. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження "розібратися" з Гонгадзе.

Напередодні рішення суду лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз висловив думку, що скасування судом постанови Генеральної прокуратури України про порушення кримінальної справи проти президента України (1994-2005 рр.) Леоніда Кучми може бути оборудкою за великі гроші.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1162 | Додав: adminA | Теги: Леоніда Кучми, Миколою Мельниченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]