Вт, 2024-04-16, 22:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:42
ЛАД вводить пакет санкцій проти Сирії, але підтримати їх готові не всі
Інші останні Новини світу

Міністри закордонних справ держав-членів ЛАД оголосили про рішення ввести санкції проти Сирії. Таке рішення прийнято на засіданні ЛАД в Каїрі.

Пакет санкцій включає припинення операцій з сирійським Центробанком і заморожування активів, зазначили в делегації Катару. Крім того, було вирішено призупинити авіасполучення між арабськими країнами та Сирією та ввести заборону на в'їзд до країн ЛАД для ряду сирійських чиновників. Передбачається, що список цих чиновників буде складено пізніше, передає "Інтерфакс-Україна".

Пакет санкцій було винесено на розгляд ради міністрів закордонних справ ЛАД 27 листопада. Ірак, Ліван і Йорданія, як повідомляється, мали намір проголосувати проти введення санкцій ЛАД щодо Сирії.

За допомогою введення економічних санкцій ЛАД сподівається натиснути на президента Сирії Башара Асада, якого закликає припинити насильство над жителями своєї країни. Раніше членство Сирії в ЛАД було призупинено.

П'ятисторонній комітет ЛАД щодо Сирії поки не виробив єдиної позиції щодо введення санкцій проти Дамаска. На міністерській нараді, що відкрилася сьогодні в Каїрі і передує засіданню Ради ЛАД, представники Алжиру та Оману виступили проти поспішності в цьому питанні, висловивши побоювання, що економічні заходи впливу на правлячий в Дамаску режим, в першу чергу, будуть мати "катастрофічні наслідки для сирійського народу" , зазначає ИТАР-ТАСС.

У нараді голів МЗС Алжиру, Єгипту, Катару, Омана і Судану беруть участь генеральний секретар ЛАД Набіль аль-Арабі та шеф саудівської дипломатії принц Сауд аль-Фейсал, який є прихильником жорсткого курсу стосовно Сирії.

Міністерський комітет з Сирії повинен підготувати остаточний проект резолюції, яка буде обговорюватися на засіданні Ради ЛАД сьогодні ввечері. Щоб санкції вступили в силу, необхідна підтримка двох третин учасників наради.

Ірак, Ліван і Йорданія - країни, що мають тісні зв'язки з Дамаском, виступили проти введення торгового бойкоту Сирії.

У свою чергу, голова сирійського МЗС Валід Муаллем, який не буде брати участь у нараді, тому що членство Сирії в ЛАД призупинено, засудив поведінку керівництва Ліги, яка "порушує принципи міжарабської солідарності". За його словами, замість того, щоб не допустити зовнішнього втручання в Сирію, ЛАД, по суті, "сприяє інтернаціоналізації кризи".

Сирія відмовилася впустити в країну спостерігачів від арабських правозахисних організацій та громадських товариств, заявивши, що їх необмежені повноваження "утискають національний суверенітет". Дамаск наполягає на тому, щоб вся діяльність групи моніторингу ЛАД координувалася з сирійською владою.

У Сирії сьогодні від рук поліцейських і військовиків загинули ще щонайменше 10 осіб. За інформацією сирійської правозахисної організації Ovservatory for Human Rights, що базується у Великій Британії, це сталося в ході рейдів проти цивільних активістів в містах Хомс і Кусейр, а також поблизу Дамаска.

Нагадаємо, що 25 листопада закінчився термін, до якого, згідно ультиматуму Ліги арабських держав, Дамаск мав пустити в країну іноземних спостерігачів для безперешкодної роботи. Ультиматум ЛАД Асад проігнорував. За останніми повідомленнями, лише за суботу, 26 листопада, було вбито 42 мирних жителя.

Дамаск раніше неодноразово заявляв про прийняття плану врегулювання ситуації в країні, запропонованого ЛАД, проте сутички в Сирії продовжилися.

Антиурядові виступи в Сирії не припиняються з березня 2011 року. Усього за цей час, за даними ООН, загинули більше 3500 осіб.

Євросоюз уже ввів економічні санкції щодо Сирії, які передбачають, зокрема, замороження рахунків низки осіб з оточення Асада в Європейському інвестиційному банку.

Зазначимо, днями Комітет з прав людини ООН ухвалив резолюцію, яка засуджує сирійський режим за придушення протестного руху, і закликав Дамаск узяти до виконання план Ліги арабських держав з припинення насильства. При цьому в резолюції, яку підтримали західні країни і ряд арабських держав, ні слова не мовиться про санкції проти Сирії.

У відповідь на ухвалення резолюції посол Сирії в ООН звинуватив європейські країни в тому, що вони оголосили Дамаску "дипломатичну війну".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1084 | Додав: adminA | Теги: Сирія, лад | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]