Сб, 2024-04-20, 10:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:50
Лауреатів Гонкурівської премії й альтернативної їй премії Ренодо оголосили у Франції
Інші останні Новини світу
Роман Жерома Феррарі "Проповідь про падіння Риму" (Le Sermon sur la chute de Rome) отримав найстарішу і найпрестижнішу літературну нагороду Франції - Гонкурівську премію (Prix Goncourt), повідомляють РИА "Новости".

Феррарі народився в 1968 році в Парижі. За фахом він викладач філософії, а з вересня цього року став радником з педагогіки французького ліцею в Абу-Дабі.

Назву роману він узяв з проповіді Аврелія Августина, виголошеної батьком-засновником церкви в 410 році після узяття Рима королем вестготів Аларіхом I. Проте, окрім назви роману і його розділів, автор більше нічого не запозичив з проповіді. Дія твору розгортається на Корсиці, де студенти-філософи, що закинули навчання, безуспішно намагаються зробити скромну забігайлівку баром своєї мрії.

Окрім Феррарі, у фінал премії вийшли Патрік Девіль, француженка в'єтнамського походження Лінда Ле і швейцарець Жоель Дікер. Лауреатом іншої престижної літературної нагороди - премії Теофаста Ренодо - в середу стала письменниця з Руанди Схоласт Мукасонга. У романі "Нільська Богоматір" (Notr-dame du Nil) письменниця-емігрантка, сім'я якої загинула під час етнічних воєн у Руанді, говорить про конфлікт між народами хуту і тутсі, описуючи життя дівчат в уявному католицькому пансіоні.

Гонкурівська премія - літературна премія, що вже більше ста років вручається за найкращий роман французькою мовою. Вона названа на честь французьких класиків братів Гонкурів - Едмона Луї Антуана і Жюля Альфреда Юо. Молодший з них, Едмон, заповів свій статок літературній академії, яка почала називатися Гонкурівською і заснувала щорічну однойменну премію.

Премія присуджується за підсумками голосування десяти членів академії на спеціальній вечері в паризькому ресторані "Друан" (Drouant). У кожного академіка - один голос, і він може віддати його за одну книгу, і лише президент має два голоси. Розмір Гонкурівської премії становить символічну суму - всього 10 євро, зате відкриває перед лауреатом широкий шлях не тільки до популярності і визнання, а й до гарантовано високих накладів.

Серед лауреатів премії були і літературні знаменитості: Марсель Пруст (1919 рік), Моріс Дрюон (1948 рік) і Симона де Бовуар (1954 рік). У 1995 році лауреатом став виходець з Росії Андрій Макін за роман "Французький заповіт", перекладений 30 мовами. У 2010 році премію отримав один з найбільш читаних у світі французьких авторів письменник Мішель Уельбек за роман "Карта і територія". За статутом Гонкурівської премії, вона може бути присуджена авторові тільки раз у житті.

У літературному середовищі вважають, що премію Ренодо заснували в 1926 році через невдоволення рішеннями Гонкурівського журі. Премія, історія якої налічує понад 80 років, не припускає жодної грошової складової. Її лауреатами ставали Марсель Айме, Луї-Фердинанд Селін, Луї Арагон, Мішель Бютор, а також Жан-Марі і володар Нобелівської премії з літератури Гюстав Леклезіо.

Раніше повідомлялось, що британська письменниця Хіларі Ментел отримала другого Букера вперше в історії премії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1020 | Додав: adminA | Теги: Гонкурівської премії, премії Ренодо, Франції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]