Чт, 2024-03-28, 18:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:31
Легко і невимушено: Рада ухвалила бюджет на 2013 рік
Інші останні Економічні новини
Верховна Рада ухвалила закон про державний бюджет на 2013 рік. За це рішення проголосували 242 народних депутата з 351 зареєстрованих у сесійній залі. Партія регіонів дала 187 голосів, "БЮТ-Батьківщина" – 0, НУНС – 5, Компартія – 0, "Народна партія" – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 11 голосів.

Після цього спікер Володимир Литвин оголосив перерву до 11:20 на вимогу фракцій "БЮТ-Батьківщини" й НУНС. Литвин запросив керівників фракцій до себе в кабінет для обговорення урочистого закриття сесій та роботи Верховної Ради 6 скликання, повідомляє "Українська правда".

Як уточнив голава парламентського бюджетного комітету Валерій Баранов, дефіцит державного бюджету в 2013 році затверджено на рівні 50,43 млрд грн, що на 30% більше в порівнянні з планованим в 2012 році, передає "Інтерфакс-Україна".

Доходи держбюджету в наступному році заплановані на рівні 36,51 млрд грн, що на 3% менше, ніж планові доходи держбюджету-2012, а витрати знижені на 1% - до 410,661 млрд грн.

Перевищення кредитів з держбюджету над їх поверненням затверджено в розмірі 1,28 млрд грн.

Граничний обсяг держборгу на кінець 2013 року пропонується встановити на рівні 483,032 млрд грн, що на 14% перевищує показник, встановлений в кінці поточного року. Крім того документ дозволяє надання держгарантій за кредитами на суму до 50 млрд грн.

Нагадаємо, 3 грудня у Верховнiй Радi України зареєстрували проект закону про Державний бюджет України на 2013 рiк. 4 грудня проект державного бюджету на 2013 рік обговорювали в Раді. В опозиції вважають, що відправлений у відставку уряд Азарова не мав права подавати до Верховної Ради проект державного бюджету на 2013 рік.

Яценюк: це перший бюджет за останні 5 років, який передбачає зменшення доходів

Опозиція називає ухвалений парламентом Держбюджет на 2013 рік "бюджетом бідності" і вважає його "несправедливим, непрофесійним і неефективним". "Це перший бюджет за останні 5 років, який передбачає зменшення доходів державного бюджету на 12,5 мільярдів гривень, а при цьому зменшуються доходи держбюджету і збільшується валовий продукт", - заявив один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк з трибуни парламенту перед голосуванням.

"Зрозуміло, що в регіоналів з арифметикою, яка стосується держави, погано. Але добре з тією арифметикою, яка стосується їхньої власної кишені", - додав він.

Яценюк обурився, що дефіцит держбюджету на наступний рік зростає на 30% до рекордної цифри у 50 мільйонів гривень.

"Основний тягар по сплаті податків лягає на громадян України. Додатково з українців стягнуть 1 мільярд гривень. На противагу підприємствам, які належать Партії регіонів, які заплатять на 1,6 мільярдів податку на прибуток менше, ніж в тому році. При цьому середня зарплата і прожитковий мінімум зросли на 12 і 13 гривень", - сказав він.

Яценюк також зазначив, що цей бюджет збільшує витрати на МВС, СБУ і Генпрокуратуру загалом на 1,3 мільярди гривень.

"У цьому бюджеті закладається рекордна сума – 135 мільярдів гривень – на виплату зовнішніх боргів. А загальна сума зовнішнього боргу країни сягатиме 600 мільярдів гривень. Це 13 тисяч 112 гривень на одного українця!", - сказав він.

Крім того, в опозиції заявили, що проект Держбюджету був поданий з порушеннями.

Яценюк переконаний, що при підготовці до підписання прийнятий парламентом державний бюджет на 2013 рік буде суттєво переписано.

"Зараз ніхто версії бюджету не бачив. Зараз зал за щось проголосував. І будуть сидіти в кабінетах ще три доби, домальовувати і перемальовувати його"​​, - сказав Яценюк.

Він зазначив, що, за його інформацією, лише 11 з 34 членів Комітету Верховної Ради з питань бюджету проголосували за ту редакцію держбюджету, яка була сьогодні винесена у сесійний зал.

"З 34 членів комітету приймали рішення лише 11", - сказав Яценюк.

Він запевнив, що в новому складі Верховної Ради нинішня опозиція вимагатиме перегляду держбюджету-2013.

Віце-спікер Микола Томенко назвав цей документ "бюджетом слуху", адже майже ніхто з депутатів не встиг з ним ознайомитися, його приймали "з голосу", без розгляду поправок. Бюджет був поданий до парламенту у понеділок ввечері. Документ налічує майже 400 сторінок.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1017 | Додав: adminA | Теги: рада, бюджет на 2013 рік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]