Пт, 2024-04-19, 15:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:19
Лесю Курбасу з нагоди 125-річчя в Києві відкрили меморіальну дошку
Інші останні Культурні новини

У Києві відкрили меморіальну дошку українському художнику Лесю Курбасу з нагоди 125-річчя від дня його народження, повідомляє Корреспондент.net.

Дошку встановили на фасаді Національного центру театрального мистецтва імені Л.Курбаса.

Бронзова меморіальна дошка виготовлена під керівництвом майстра художнього лиття Федора Майстренка за ескізом народного художника України Володимира Небоженка. Це друга робота майстрів - перша меморіальна дошка встановлена у Відні, де навчався Лесь Курбас.

"Як філософ театру, Лесь Курбас хотів зробити українське культурне життя національним за змістом і європейським за формою. Київська громада вшановує пам'ять видатного режисера. У столиці є проспект, названий на честь художника, пам'ятник на вулиці Прорізній і, звісно, Молодий театр, у якому він починав працювати. Столична влада підтримала ідею проведення міжнародного художньо-освітнього проекту "Лесь Курбас і світова художня література", - зазначив заступник голови КМДА Леонід Новохатько.

Як повідомила директор Національного центру театрального мистецтва імені Л.Курбаса Неллі Корнієнко, у рамках проекту "Лесь Курбас і світова художня література" вже 31 березня відбудеться міжнародна наукова конференція з дослідження творчої діяльності режисера і драматурга, 1 квітня - мультимедійна акція "Лесь Курбас у Києві ".

З 19 по 23 квітня триватиме Фестиваль молодої української режисури імені Леся Курбаса. Також у планах керівництва центру - видання бібліографічного довідника художника і його театральних текстів польською мовою.

Нагадаємо, що у Харкові знаходиться могила-пантеон сім'ї Леся Курбаса.

Лесь Курбас (Олександр-Зенон Курбас) - видатний режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач. Народився 25 лютого 1887 року в місті Самборі (Львівська область), розстріляний 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох на Соловках, в 1957 році реабілітований посмертно.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1216 | Додав: adminA | Теги: Лесю Курбасу з нагоди 125-річчя в К | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]