Пт, 2024-04-26, 01:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:37
Лідери ЄС вмовляють Нідерланди не блокувати Асоціацію
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Вирішення проблеми ратифікації Угоди про асоціацію з Україною буде знайдено вже в найближчі дні, переконаний посол ЄС в Україні Х’юго Мінгареллі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз, в цей самий момент, влада Нідерландів спілкується з лідерами Європейського союзу, щоб знайти рішення, як ми це називаємо, голландських труднощів. Ми впевнені, що цього тижня, в найближчі 2-3 дні, рішення буде знайдено", - сказав Мінгареллі на брифінгу в Харкові у вівторок.

Посол ЄС в Україні також висловив впевненість, що рішення, яке буде знайдено, не дозволить розмити положення Угоди про асоціацію. "Ми впевнені, що це рішення з одного боку повністю збереже нинішній зміст Угоди про асоціацію, а з іншого – візьме до уваги всі питання, стосовно яких висловили занепокоєння громадяни Нідерландів",- сказав посол Мінгареллі.

Він ухилився від прямої відповіді на уточнювальне запитання, чи вважає він прийнятною умову, яку висуває уряд Нідерландів про прийняття на саміті ЄС у четвер заяви про те, що Угода про асоціацію з Україною не містить додаткових зобов'язань щодо безпеки або фінансового характеру з боку Брюсселя щодо Києва.

"27 країн-членів ЄС, які ратифікували угоду про асоціацію, не погодяться на те, щоб розмити нинішній її стан", - сказав Мінгареллі.

Зазначимо, голова уряду Нідерландів Марк Рютте пропонує, аби лідери Європейського союзу на саміті ЄС заявили про те, що угода про асоціацію з Україною не містить додаткових зобов'язань безпекового або фінансового характеру з боку Брюсселя на адресу Києва. Наголошується, що Нідерланди вимагають від лідерів ЄС визнати, що угода про асоціацію з Україною не надаватиме українцям права "вільно жити та працювати" на території країн-членів Євросоюзу.

Мінгареллі також додав, що безвізовий режим для України почне працювати через кілька місяців.

"Європейська влада вирішила прийняти рішення про те, що через кілька місяців громадяни України зможуть подорожувати до країн ЄС без віз. Це рішення вже було прийнято. Є згода всіх 28 країн ЄС. Безвізовий режим набуде чинності через кілька місяців. Я не можу назвати точну дату, але йдеться тільки про юридичні формальності всередині Європейського Союзу", – сказав Мінгареллі.

Посол підкреслив, що на сьогодні значна частина положень Угоди про асоціацію ЄС з Україною вже впроваджується. "27 країн уже ратифікували Угоду про асоціацію. Зараз нідерландська влада спілкується з лідерами Європейського Союзу, щоби знайти рішення для, як ми це називаємо, голландських труднощів", – сказав посол.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте пригрозив не ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Як повідомлялося, у липні 2015 року парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Проте 6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Проти проголосував 61% учасник референдуму, за – понад 38%. Явка становила тільки 32,28%. Єврокомісія та Україна очікують від уряду Нідерландів пропозицій щодо подальших дій після референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

22 вересня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна може не ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС у частині запровадження поглибленої й всеосяжної зони вільної торгівлі. При цьому він висловив певний оптимізм, що Угода про асоціацію в частині зони вільної торгівлі може залишатися чинною і без Нідерландів, поширюючись на інші 27 країн-членів Європейського Союзу та України.

У той же час 28 жовтня Рютте заявив, що намагається переконати опозицію, голосів якої не вистачає для ратифікації Угоди у Сенаті, щоб вона підтримала ратифікацію документу до 1 листопада.

Разом з тим 31 жовтня уряд Нідерландів звернувся до парламенту країни з листом, у якому йдеться про те, що в інтересах держави важливо ратифікувати Угоду про асоціацію. Зазначається, що уряд Нідерландів планує до 15-16 грудня продовжити переговори з Україною, ЄС та нідерландськими опозиційними партіями для досягнення компромісу, який дозволить ратифікувати Угоду про асоціацію і, водночас, врахувати результати референдуму в країні.

Як зазначив Рютте, в наступні півтора місяця уряд продовжить переговори з країнами-членами ЄС і Україною з метою вписати, що Угода про асоціацію не є кроком до членства в ЄС, і українці не матимуть доступу до ринку праці ЄС. Також має бути включено, що не буде військового співробітництва та фінансової допомоги. Крім того, має бути обумовлено, що боротьба з корупцією в Україні буде центральною частиною угоди. Щодо цих змін необхідно досягти домовленостей під час Європейської Ради (саміту ЄС) 15-16 грудня. До цієї дати уряд Нідерландів бере час для подальших переговорів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 654 | Додав: adminA | Теги: Нідерланди, асоціація, лідери ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]