Ср, 2024-04-24, 01:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:56
Литвин: голосування по "мовному" закону і зміна порядку обрання спікера - це ланки одного ланцюжка
Інші останні Політичні новини
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що голосування по закону "Про основи державної мовної політики" і зміна порядку обрання спікера є послідовними кроками.

Як повідомляє прес-служба парламенту, про це Литвин заявив на прес-конференції в Житомирі.

Спікер особливо підкреслив, що розцінює ухвалення цих двох законів "як послідовні кроки - перший і другий".

У той же час він зазначив, що вважає логічним обрання глави парламенту шляхом голосування бюлетенями.

Як відомо, згідно з чинним регламентом рішення про обрання Голови Верховної Ради ухвалюється більшістю голосів народних депутатів, але при цьому не менше 300 депутатів повинні взяти бюлетені.

Зміни в процедуру обрання спікера, за які проголосувала 4 липня Партія регіонів у парламенті, передбачають можливість затвердження голови парламенту більшістю 226 голосами відкритим голосуванням через систему Рада.

На його переконання, це необхідно, "щоб не було спокуси щодня вибирати або міняти голову Верховної Ради".

Литвин нагадав, що група народних депутатів звернулася до Конституційного Суду з проханням роз’яснити, чи є конституційним положення чинного регламенту про порядок обрання спікер.

Конституційний Суд, за його словами, 6 липня надіслав до парламенту лист з проханням представити позицію Верховної Ради з цього питання у зв’язку з підготовкою до розгляду згаданого вище подання.

"Такої оперативності Конституційний Суд на моїй пам’яті жодного разу не демонстрував", - зауважив він.

При цьому Литвин заявив, що "має бути розуміння, що голосування законопроекту - це ще не остаточне рішення".

На думку спікера, оскільки жодного подальшого кроку після голосування "мовного" законопроекту не зроблено, "це слід розглядати як можливість для налагодження діалогу".

Профільний Комітет, вважає він, має невідкладно завершити роботу над цим законом і дати цілісне бачення цього документу на основі розгляду пропозицій народних депутатів.

Литвин вважає, що є доцільним створення у парламенті "узгоджувальної комісії", яка б шукала конструктивні шляхи і підходи щодо компромісного рішення з цього та інших питань.

"Особливо і в першу чергу щодо державного статусу української мови та його гарантій, а також механізмів реалізації прав національних меншин для застосування ними своїх мов у національно-культурних, побутових та інших сферах", - сказав Литвин.

На цій основі, сказав він, потрібно повернутися "до легітимного способу розгляду "мовного" питання без блокувань і силових зіткнень".

Народним депутатам, сказав Литвин, загалом потрібно узгодити позиції щодо діяльності Верховної Ради у передвиборчій період, оскільки від цього "визначальною мірою залежатиме розвиток подій в Україні і ставлення до нас у світі".

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада за відсутності Литвина ухвалила "мовний" законопроект, що спровокувало низку протестів по Україні.

Литвин відмовився підписувати цей закон і написав заяву про відставку, однак депутати не стали розглядати його заяву.

4 липня Верховна Рада Україна внесла зміни в Регламент щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб парламенту. Згідно з ухваленим законом, рішення про обрання голови парламенту України приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу. Раніше спікер обирався таємно (бюлетенями) 2/3 голосів.

Литвин продовжує запевняти у Facebook, що підписувати "мовний" закон не буде

У суботу, 7 липня, спікер Верховної Ради Володимир Литвин на своїй сторінці в Facebook відповідав на запитання читачів. На три питання, що стосуються мовного закону, він однозначно відповів, що не буде підписувати законопроект № 9073 "Про засади державної мовної політики", за який було проголосовано 3 липня.

"Закон не дозволяє мені підписати рішення ВР щодо мовного питання. По-перше, було порушено низку норм Регламенту ВР. По-друге, зі стенограми невідомо, за який проект голосували депутати: або у варіанті першого читання, частково опрацьований профільним комітетом. Крім Закону, межа, за яку не можна заступати. Я громадянин держави України. І цим все сказано".

"Мені радять заспокоїтися. Я також раджу всім заспокоїтися. І тим, хто знаходиться в ВР, і тим, хто вийшов на вулиці. І тим, хто ухвалює радикальні рішення на рівні органів самоврядування. І тим, хто біля Українського дому. Було б добре, якби всі погодилися зайти в Український дім і організувати в ньому загальноукраїнський круглий стіл за участю влади і опозиції. І в процесі діалогу продемонструвати відповідальність за країну, яка в черговий раз принижується, і здатність виробити рекомендації, які, як мінімум, не поглиблювали розкол в країні. І які б враховувати настрої всіх частин України. Найбільш загрозливою сьогодні буде спроба перетиснути, силою або голосом довести свою правоту. І при знаходженні розумного компромісу реалізувати його відповідним рішенням ВР України, відмовившись при цьому від вже звичної тактики блокувань", - написав Литвин.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 999 | Додав: adminA | Теги: обрання спікера, Литвин, мовному закону | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]