Чт, 2024-03-28, 13:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:51
Луценко - новий генпрокурор. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Верховна Рада України підтримала подання президента України Петра Порошенка про призначення лідера фракції "Блоку Петра Порошенка" в парламенті Юрія Луценка генеральним прокурором України.

Відповідну постанову №4654, внесену головою держави в четвер 12 травня, на вечірньому засіданні підтримали 264 народних депутата.

Так, "за" цю постанову фракція "Блоку Порошенка" дала 132 голоси, "Народний фронт" – 73 голоси, депутатська група "Відродження" - 23, група "Воля народу" – 17 , фракція "Опозиційного блоку" – 3 , фракція Радикальної партії – 1. Також воі голоси "за" дали 15 позафракційних.

Одразу ж після того, як парламент підтримав подання Порошенка про призначення Луценка генеральним прокурором України, спікер Андрій Парубій підписав цей документ, передає "Інтерфакс-Україна".

Він передав рішення Верховної Ради та повернувся в президію Порошенка. Після цього глава Української держави повідомив, що підписує указ про призначення Луценко генеральним прокурором України і підписав відповідний документ.

Одразу ж Верховна Рада достроково припинила депутатські повноваження Луценка.

Після цього новопризначений генеральний прокурор з парламентської трибуни склав присягу члена Вищої ради юстиції України, яким його було визнано після призначення.

Також новообраний генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив в кулуарах парламенту, що на цій посаді має намір перебувати не більше півтора року.

"Хочу вам повідомити, що я пристав до пропозиції Петра Олексійовича Порошенка про своє призначення відразу, сказавши, що я розглядаю це як термін близько півтора років... Ви знаєте мене дуже добре, я ані в душі, ані по життю не прокурор. Я, звичайно, розумію, що треба там зробити, але я хотів би не затримуватися, оскільки у мене інші погляди на життя", - заявив він і наголосив, що на посаді генпрокурора виконає всі завдання, які ставить перед ним суспільство і президент.

Так, він хоче, щоб за півтора року в органах прокуратури з'явилися нові обличчя, які б за цей час зросли під його захистом і змогли б сформувати новий європейський інститут.

Перед голосуванням президент Петро Порошенко відвідав пленарне засідання парламенту і заявив, що новим генеральним прокурором України стане Юрій Луценко.

"У цю хвилину я подаю кандидатуру генерального прокурора, і цим генеральним прокурором буде Юрій Віталійович Луценко", - сказав президент у четвер 12 травня в ході представлення Луценка на посаду генпрокурора України.

Він нагадав, що вже два місяці в Україні немає генерального прокурора і далі затягувати з цим питанням не можна.

"Я впевнений в тому, що Юрій Віталійович Луценко має більше морального права зайняти цей пост", - сказав президент, нагадавши, що Луценко ніколи не відмовлявся від своїх переконань, в тому числі під час перебування у в'язниці.

"Він чесно пліч-о-пліч зі мною і з багатьма з вас був поруч на Майдані і нам зараз в Генпрокуратурі потрібен важкоатлет, який не буде керуватися помстою, який не буде керуватися бажанням розправи з кимось. Це буде той генпрокурор, який виходитиме виключно з почуття справедливості і саме справедливість буде тим, що потрібно повернути українському народові", - наголосив Порошенко.

Разом з тим, народні депутати від фракції партії "Самопоміч", в також деякі парламентарії від фракції "Блоку Петра Порошенка" під час виступу президента в парламенті розгорнули перед ним плакати з написами "Не посадили жодного Вашого друга. Однак вже третього призначаєте генеральним прокурором".

Сам лідер фракції БПП Юрій Луценко і його дружина Ірина заявили, що не братимуть участі в обговоренні і голосуванні за його призначення генеральним прокурором у зв'язку з конфліктом інтересів.

Додамо, що Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту розглянути подання президента України про призначення Юрія Луценка на посаду генерального прокурора України. Як повідомив народний депутат Віктор Розвадовський ("Воля народу"), на проведеному засіданні комітету 12 його членів підтримали таку ініціативу, двоє - утрималися.

Як інформує УНІАН, біля трибуни Верховної Ради сталася бійка між народними депутатами від "Блоку Петра Порошенка" і Радикальної партії. Перед цим всі депутати звільнили трибуну парламенту нібито для того, щоб проголосувати. Але після голосування депутати від РП відразу підбігли до трибуни, щоб знову її заблокувати. Депутати від "БПП" також підбігли до трибуни, щоб перешкодити "радикалам". Почалася бійка за участю, зокрема, заступника голови фракції "БПП" Олексія Гончаренка і заступника голови фракції РП Андрія Лозового. Потім члени обох фракцій продовжили блокувати трибуну.

Нагадаємо, раніше сьогодні, 12 травня, Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури України (№ 4645). За це рішення проголосували 258 народних депутатів із 372 зареєстрованих у сесійній залі.

Президент Петро Порошенко цей закон миттєво підписав.

Закон, таким чином, відкрив шлях Луценку стати генеральним прокурором у разі внесення його кандидатури до парламентом президентом.

Так, згодом у Верховній Раді України було зареєстровано президентський проект постанови про надання згоди на призначення лідера фракції "Блок Петра Порошенка" Юрія Луценка на посаду генерального прокурора України (№4654). Наразі законопроект направлено на розгляд Комітету.

Луценко розповів нардепам, як має намір керувати генпрокуратурою

Кандидат на посаду генерального прокурора України Юрій Луценко розповів парламентарям про своє бачення роботи Генпрокуратури у разі його обрання на цю посаду, а також дав низку обіцянок, зокрема про відновлення раніше закритих справ і про абсолютну незалежність відомства як від політиків, так і бізнесменів.

"Саме з ними (оновленими кадрами в органах прокуратури) я сподіваюся активізувати справи проти високопосадовців, які, на жаль, останнім часом не радують нас своєю появою в судах. Також планую відновити слідство за проданими і закритими справами минулої і нинішньої влади України", - заявив Луценко з трибуни парламенту у четвер ввечері під час обговорення цього питання.

Він також запевнив парламентаріїв, що приведе до Генпрокуратури професійних юристів, які раніше в цій структурі не працювали.

Кандидат на посаду генпрокурора також заявив про необхідність припинення практики перетворення правоохоронних органів на політичні бізнес-проекти.

"Потрібно припинити практику використання оперативно-розшукових справ і слідчих дій як бізнес-підтримку відповідних олігархічних структур", - наголосив Луценко.

Кандидат на посаду генерального прокурора України заявив: "Даю слово, що ніхто, окрім конкретного процесуального керівника, не перебуватиме на нараді (наради процесуального характеру) у прокуратурі, ні депутат, ні бізнесмен, ні партійний керівник".

Луценко запевнив народних депутатів, що він і прокуратура, будуть відкриті для взаємодії з парламентаріями у рамках законодавства.

Також Луценко заявляє, що не має наміру звільняти всіх працівників Генпрокуратури, але тих, які вчинили незаконні дії, буде притягнуто до відповідальності.

"Звільнити всіх немає можливості, адже хтось має працювати. Але всі, хто поглумився над законом і людьми, за поданням генеральної інспекції України будуть притягнуті до кримінальної відповідальності Держбюро розслідувань. А доки його не створено, власне Генпрокуратурою України", - повідомив він із трибуни парламенту в четвер, відповідаючи на запитання депутата щодо того, чи буде звільнено представників нинішнього керівництва Генпрокуратури, які блокували або закривали резонансні справи.

Луценко також пообіцяв, що не звільнятиме начальника Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергія Горбатюка.

"Стосовно заступників (генерального прокурора), на мій погляд, знімати заступника, наприклад Горбатюка, який веде справи Майдану, неприпустимо. Ця людина має довести справу до суду якнайшвидше", - сказав Луценко, відповідаючи на запитання про долю заступників генпрокурора.

На його думку, заступник голови Генпрокуратури має отримати більше людей, які допомогли б йому розслідувати цю справу.

"Також йдеться і про іншого заступника. Я заслухаю всі справи, почую його плани, якщо він скаже, що вересень-жовтень - достатній час для передачі до суду 10-15 резонансних справ, то такий час йому буде надано", - зазначив Луценко.

Водночас він наголосив, що у разі, якщо буде встановлено факти, що на керівних посадах у прокуратурі штучно затримують слідство, то таких людей буде звільнено.

Луценко також пообіцяв особисто перевірити стан розслідування справи 2 травня в Одесі.

Він повідомив, що у рамках виконання закону про очищення влади необхідно розглянути справи ще 400 працівників прокуратури на предмет люстрації.

Довідка

Юрій Віталійович Луценко народився 14 грудня 1964 року в Рівному. З лютого 2005 до грудня 2006 — міністр внутрішніх справ України (в урядах Юлії Тимошенко, Юрія Єханурова і Віктора Януковича). З 19 грудня 2007 року до 29 січня 2010 року — міністр внутрішніх справ у другому уряді Юлії Тимошенко.

26 грудня 2010 року був заарештований Генпрокуратурою України за звинуваченням у розтраті державних коштів в особливо великих розмірах. 27 лютого 2012 року був визнаний винним і засуджений терміном на 4 роки з конфіскацією всього належного йому майна.

17 серпня 2012 року Печерським районним судом Києва визнано винним ще за однією кримінальною справою за обвинуваченням у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів у рамках розслідування отруєння Віктора Ющенка, і засудив його до двох років обмеження волі. У квітні 2013 року звільнений з місць ув'язнення згідно з указом президента України про помилування.

Є лідером громадського руху Третя Українська Республіка, з 2006 до 2012 рік — голова партії "Народна самооборона", з 2007 до 2012 рік — співголова блоку партій "Наша Україна — Народна самооборона", з 2014 до 12 травня 2015 року — народний депутат України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 779 | Додав: adminA | Теги: новий генпрокурор, Луценко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]