Пт, 2024-03-29, 14:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:35
Луценко взяв під особистий контроль справу "Баті" з "Айдару". ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Апеляційний суд в понеділок 3 липня розгляне зміну запобіжного заходу заарештованому раніше Печерським райсудом м.Києва командиру батальйону територіальної оборони "Айдар" Валентину Лихоліту з позивним "Батя", заявив інспектор внутрішньої безпеки Генеральної прокуратури України Петро Шкутяк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Юрій Віталійович до понеділка вивчить матеріали, ми разом зустрічаємося з "Батею", і на Апеляційному суді, який буде в понеділок, під слово "Баті", що він ходитиме на засідання суду, буде змінено запобіжний захід", - заявив Шкутяк у залі Печерського райсуду Києва в суботу.

Його заяви викликали гарячу дискусію і неприйняття з боку прибічників Лихоліта, які продовжують вимагати негайно звільнити "Батю".

Шкутяк розповів журналістам, що йому подзвонив генеральний прокурор України Юрій Луценко, який перебував у відрядженні, і попросив прийти до суду, з огляду на те, що Шкутяк "особисто знає "Батю", оскільки раніше теж був бійцем "Айдару".

"В Апеляційному суді в понеділок прокуратура проситиме змінити запобіжний захід, щоб не було утримання під вартою. А до понеділка треба почекати в слідчому ізоляторі", - сказав представник Генпрокуратури.

Він також зазначив, що цей процес буде під особистим контролем Луценка. "А далі вже в суді вивчатимуть усі матеріали справи", - зазначив Шкутяк.

У свою чергу народний депутат з фракції "Самопоміч" Семен Семенченко після зустрічі з представником Генпрокуратури заявив журналістам, що "Батя" відмовився від пропозиції чекати до понеділка.

До цього громадські активісти та бійці "Айдару" частково перекрили рух на Хрещатику і мають намір встановити там великий військовий намет.

Також народний депутат з фракції "Самопоміч" на своїй сторінці у Facebook повідомив, що о 17.00 з Хрещатика стартує автоколона до президента України Петра Порошенка з вимогою негайного звільнення Лихоліта.

Як повідомлялося, 2 липня Печерський райсуд м.Києва заарештував на 2 місяці без права застави командира батальйону територіальної оборони "Айдар" Валентина Лихоліта з позивним "Батя".

У свою чергу народні депутати та активісти заблокували зал Печерського райсуду і не дали вивезти Лихоліта до СІЗО.

Як поінформував народний депутат з Радикальної парії Андрій Лозовий, в залі суду перебувають народні депутати від Радикальної партії Ігор Мосійчук та Дмитро Лінько, депутати від "Самопомочі" Єгор Соболєв та Семен Семенченко, нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олег Петренко, народний депутат, командир полку "Азов" Нацгвардії України Андрій Білецький, а також народний депутат V-VI скликань Павло Костенко та громадські активісти.

Представники військової прокуратури стверджують, що адвокати Лихоліта поки що не подавали апеляційної скарги на рішення Печерського суду про запобіжний захід.

Раніше в п'ятницю, 1 липня, Генеральна прокуратура України повідомила про підозру двом добровольцям батальйону територіальної оборони "Айдар" в скоєнні низки тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень.

Луценко заявив, що не згоден з арештом комбата "Айдару" Лихоліта

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що не згоден з запобіжним заходом у вигляді арешту Валентину Лихоліту.

"Я беру цю справу на особистий контроль. Зараз у дорозі я вивчив доступні мені матеріали, і вважаю, що слідство не вивчило всіх обставин справи, і ситуацію, яка складалася тоді навколо батальйону "Айдар". У зв'язку з цим, щойно буде призначений апеляційний суд - а саме від адвокатів залежить швидкість направлення апеляційної скарги, а від суддів апеляційного суду - встановлення кінцевого терміну цього засідання, - я буду готовий до внесення змін щодо цієї справи", - заявив Луценко в коментарі телеканалу "112 Україна" в суботу.

"За моєю точкою зору, запобіжний захід обрано неправильно", - сказав Луценко

Він також зазначив, що зараз було б доцільно зупинити акцію блокування суду будівлі Печерського райсуду, де наразі перебуває Лихоліт.

За словами Луценка, якщо скаргу буде направлено найближчим часом, апеляційний суд міг би провести засідання вже в суботу ввечері або в неділю вранці.

Своєю чергою, на сайті ГПУ опубліковані докази, отримані під час судових засідань в інших справах про події 2014 і 2015 років, на основі яких Лихоліту було обрано запобіжний захід у вигляді двох місяців арешту.

Зокрема, повідомляє ГПУ, один підозрюваний зазначив, що нібито "Батя"-Лихоліт причетний до нападу влітку 2014 року на домоволодіння мера міста Сєверодонецьк та його двох заступників.

Крім того, за свідченнями інших свідків, Лихоліт нібито причетний до викрадення людей і утримування їх у підвалі, а також до розкрадання автомобілів.

"Свідчення свідка 6, який повідомив, що Лихоліт пропонував йому вбити двох військовослужбовців з числа батальйону "Айдар" в обмін на допомогу в отриманні українського громадянства", - йдеться в повідомленні ГПУ.

Між нардепом Мельничуком і прибічниками Лихоліта сталася сутичка під Печерським райсудом

Під будівлею Печерського районного суду м.Києва виникла сутичка між народним депутатом України Сергієм Мельничуком і прибічником Валентина Лихоліта.

Мельничук - в минулому комбат батальйону "Айдар" - приїхав під будівлю Печерського райсуду, яке блокують бійці "Айдару", нардепи і громадські активісти, щоб перешкодити вивезенню заарештованого Лихоліта в СІЗО.

Люди біля будівлі суду почали звинувачувати Мельничука в тому, що він таємно домовився з головним військовим прокурором України Анатолієм Матіосом, сталася невелика бійка, після чого присутні вилаяли учасників конфлікту.

Правоохоронці, які також перебувають біля будівлі суду, в конфліктну ситуацію не втручалися.

Сам Лихоліт у коментарі телеканалу "112 Україна" із залу суду заявив, що його звинувачують у тому, в чому колись звинувачували екс-комбата "Айдару", а нині нардепа Мельничука: "незаконне формування збройних людей, грабежі, мародерство, викрадення людей і техніки, викрадення особистого майна громадян".

При цьому Лихоліт переконаний, що його арешт "замовив" Мельничук.

Сам же Мельничук заявив журналістам біля будівлі Печерського райсуду, що його справи не перетинаються зі справами Лихоліта. "Всі епізоди, які проходять у моїй справі - поза періодом бойових дій,.. а Лихоліту інкримінують (справи - ред.) під час бойових дій", - сказав нардеп.

"Лихоліт і Ігор Радченко (боєць "Айдару" Ігор Радченко - ред.) - організатори грабежу мирних жителів у Луганській області, займалися вимаганням коштів, при цьому викрадали людей, займалися порізкою української військової техніки, порізкою заводів і вивезенням звідти металобрухту, вивезенням зброї і боєприпасів із зони АТО. Також є докази, що з міста Новосвітлівка були вивезені старовинні ікони, телевізори і навіть... золото", - розповів Мельничук.

Він також заявив, що за блокування суду депутатам з Радикальної партії "заплатив" нардеп, лідер фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко.

Мельничук пообіцяв у понеділок на прес-конференції "розповісти всю правду".

Геращенко готова взяти Лихоліта на поруки

Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила про готовність взяти колишнього начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта з позивним "Батя" на поруки.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"В понеділок я з колегами, з якими знаю Валентина вже майже два роки, підпишу депутатське звернення з проханням взяти "Батю" на поруки", - написала Геращенко.

Депутат також зазначила, що познайомилася з Лихолітом у серпні 2014 року поблизу міста Щастя, коли він разом із бійцями вивозив поранених.

Активісти встановили на Хрещатику намет: вимагають звільнити Лихоліта

Активісти, які вимагають звільнити з-під арешту колишнього начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта з позивним "Батя", на проїжджій частині Хрещатика встановили великий польовий намет.

Намет лежав кілька годин на асфальті, після чого до намету були підвезені металеві опори ,передає УНІАН.

Серед активістів розповсюджується інформація, що сьогодні у приміщені Печерського районного суду Києва у режимі відеоконференції очікується розгляд апеляційної скарги на зміну запобіжного заходу Лихоліту. Зокрема, вони зазначають, що Лихоліта, який перебуває на першому поверсі суду за склом у місці тримання затриманих, повинні перевести в іншу судову кімнату на третьому поверсі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 742 | Додав: adminA | Теги: особистий контроль, Луценко, справа Баті з Айдару | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]