Чт, 2024-04-18, 07:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:51
Лукашенка бєларуси звинуватили в економічній кризі
Інші останні Новини світу
Бєларуси покладають відповідальність за кризу в економіці на президента Олександра Лукашенка і його уряд. Відповідні результати соціологічного дослідження оприлюднені Незалежним інститутом соціально-економічних і політичних досліджень (НСЕПІ), повідомляє УНІАН.

На думку 41% опитаних, головним винуватцем нинішньої кризи є президент, 39,1% респондентів покладають відповідальність на уряд, 11,5% - на опозицію, 10,9% - на Європу, 7,5% - на Росію.

Бєларуські соціологи зазначають, що незгода і незадоволеність бєларусів політикою влади поступово "концентрується" на її головному натхненнику. Зокрема, половина опитаних вважає, що концентрація влади в руках президента Бєларусі Олександра Лукашенка "не дає країні нічого доброго", і лише третина респондентів сприймають це позитивно.

Особистий рейтинг Лукашенка фактично "завмер": у грудні 2012 року про свою довіру до нього заявили 39,1% респондентів, а 49,1% - про недовіру. При цьому голосувати за нього на нових президентських виборах готові 31,5%.

Майже чверть (24,5%) опитаних вважають, що після звільнення Лукашенка з поста президента життя в Бєларусі покращає, а 25,9% респондентів чекають на погіршення ситуації в країні.

"Очевидно, що перекладання відповідальності на "недбалих чиновників", яке президент майстерно використовує багато років, вже не дає колишнього ефекту", - зазначають соціологи.

Разом з тим, фахівці вважають, що такі результати соціологічного дослідження не дозволяють робити висновок про "наближення революції".

"Більшість бєларусів до відкритого вираження свого невдоволенння не готова. Причому, як показує аналіз, зовсім не через "тотальний страх" і "всевладдя спецслужб", - підкреслюється в соцдослідженні.

Зокрема, 34,1% респондентів пов'язують свої сподівання на вихід Бєларусі з кризи з президентом, 28,8% - з підприємцями, 24% - з Росією, 20,7% - із Заходом і 8,6% - з опозицією. При цьому 21,3% опитаних заявляють про свою опозиційність до нинішньої влади, лише 20% респондентів довіряють опозиційним партіям (55,8% взагалі не довіряють опозиції). Рейтинг опозиційних лідерів у Бєларусі, як і раніше, залишається низьким — 4,8% у Андрія Санникова, 4,6% - у Володимира Некляєва, 1,1% - у Миколи Статкевича і 0,9% - у Анатолія Лебедька.

На думку 35% опитаних, опозиція повинна "запропонувати діалог уряду", а 33,4% респондентів вважають, що опозиція повинна домагатися відставки президента. Лише 3,1% опитаних настроєні радикально і закликають опозицію "організувати збройне повстання або революцію".

Як повідомлялось, президент Бєларусі Олександр Лукашенко вирішив відродити в країні кріпосне право.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 861 | Додав: adminA | Теги: бєларуси, економічній кризі, Лукашенка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]