Пт, 2024-04-26, 01:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:24
Лукашенко виграв парламентські вибори без бою. ВІДЕО
Інші останні Новини світу
Жоден з кандидатів від опозиції не пройшов до парламенту Бєларусі, повідомила голова Центрвиборчкому колишньої радянської республіки. У парламентських виборах у Бєларусі, за даними ЦВК, взяли участь 74,3% виборців. Після опівночі голова Центрвиборчкому Лідія Єрмошина повідомила, що в першому турі в Палату представників Національних зборів Бєларусі обрано 109 з 110 депутатів.

Повторні вибори мають відбутися тільки в Новобілицькому окрузі Гомельської області.

"Ми ще не встигли персонально вивчити інформацію, є тільки прізвища обраних кандидатів, але сумнівно, що хтось (із представників опозиції) пройшов. Ніхто з регіонів про це не повідомляв", - заявила Єрмошина на прес-конференції в Мінську.

У ході прес-конференції було заявлено, що найбільша явка виборців на виборах зафіксована у Вітебській, Могильовській і Гродненській областях, де проголосували 81,1%, 79,9% і 79,2% виборців відповідно. У Брестській області на дільниці прийшли 74,2%, у Гомельській - 76,6%, Мінській - 76,1% виборців. У Мінську проголосували 59,2%.

Другого туру не буде по жодному з виборчих округів, уточнила Єрмошина. За словами глави ЦВК, в Новобілицькому виборчому окрузі Гомельської області, де вибори проходили на безальтернативній основі, буде оголошено повторні вибори, і вони будуть суміщені з іншою виборчою кампанією.

За деякими даними, за Новобілицьким безальтернативним округом йшов кандидат від Ліберально-демократичної партії. Для перемоги на виборах необхідно було, щоб за нього проголосували більш ніж 50% виборців.

Секретар ЦВК Микола Лозовик не зміг уточнити, чи йдеться про даного кандидата в депутати. Він тільки сказав, що округ був безальтернативний, за кандидата було подано менше 50% голосів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Центрвиборчком оголосив вибори в Бєларусі завершеними за шість годин до закінчення голосування. Місцеві незалежні спостерігачі стверджують, про те, що явка виборців завищена на багатьох ділянках, а в столиці офіційні цифри вище реальних майже вдвічі.

Попередні підсумки виборів Центрвиборчком обіцяє оприлюднити протягом найближчих годин.

Сайти незареєстрованої Бєларуської християнсько-демократичної партії і кампанії "За справедливі вибори", що публікували альтернативні цифри явки виборців на дільниці та факти порушень під час голосування, виявилися заблокованими за годину до закриття виборчих дільниць.

Блокуванню протягом дня піддалися також сайти об'єднаних демократичних сил, руху "За свободу" і сайт in-by.net, який у режимі реального часу публікував дані про явку у взятому опозицією під особливий контроль 101-му окрузі Мінська.

Цифри кількості тих, хто проголосували, за даними незалежних спостерігачів, свідчать про вкрай невисоку активність виборців у низці регіонів, а надто в бєларуській столиці.

"Мені довелося супроводжувати на ділянку старих батьків, адже вони по-радянському вважають, що не піти на вибори - злочин. Так от, поки в списках шукали наші прізвища, я була вражена: листи практично порожні. На "нашому" аркуші ми були першими і єдиними - ніхто із сусідів у другій половині дня ще не приходив отримувати бюлетень", - розповідає мінчанка Світлана, яка голосувала в столичному Матусевицькому виборчому окрузі №103.

Голова Центрвиборчкому Лідія Єрмошина закликала не робити трагедії через низьку активність столичних виборців.

"У нас завжди, скільки я пам'ятаю, явка на парламентські вибори, надто в місті Мінську, не була захмарною. Я думаю, що недостатньо активна кампанія низки кандидатів, вихід (з виборчої кампанії) двох політичних партій, заклики до бойкоту, які активно поширювали зокрема через мережу Інтернет колишні кандидати - все це позначилося на явку виборців", - зауважила голова ЦВК.

Президент Бєларусі Олександр Лукашенко, який голосував на одному зі столичних виборчих дільниць з молодшим сином Колею, зауважив:

"У нас удвоє більше людей голосують, ніж, наприклад, у Фінляндії. Якщо мало голосують, значить, не вірять владі. А наше суспільство більш свідоме, воно вірить у свої перспективи, майбутнє. У державах, де вибори проходять спокійно, - це щастя. Нам не потрібні революції, вибухи, мордобої, сутички", - заявив Лукашенко.

Зазначимо, за даними на 18 годину 23 вересня, на парламентських виборах проголосувало 65,9% виборців, вибори відбулися у всіх 110 виборчих округах. У ході дострокового голосування, яке проходило з 18 по 22 вересня, проголосувало 25,9% виборців.

Опозиція виборів не визнає, а спостерігачі СНД порушень не помітили

У середині дня представники п'яти опозиційних партій і рухів заявили на скликаній в Мінську прес-конференції, що парламентські вибори не можна назвати прозорими і демократичними через дії виконавчої влади.

Володимир Некляєв, лідер руху "Говори правду!" і колишній суперник Лукашенка в боротьбі за президентське крісло, продемонстрував "червону книгу" із зареєстрованими фактами порушень у ході виборчої кампанії, пообіцявши передати її спостерігачам з ОБСЄ.

"Вже тільки за цими документами ці вибори ніяк не можна визнати", - зауважив Некляєв.

Лідери опозиції нагадали, що у виборчі комісії практично не потрапили критики влади (таких тільки 0,09% загальної кількості членів виборчих комісій), передвиборчі виступи опозиціонерів у державній пресі піддавалися цензурі, влада чинила перешкоди при проведенні передвиборчої агітації.

"До початку виборів не були звільнені особи, засуджені в ході політично вмотивованих судових процесів і визнані міжнародним співтовариством політичними в'язнями", - наголошується в заяві про невизнання виборів, підписаному представниками партії БНФ (Бєларуський народний фронт), партії лівих "Справедливий світ", соціал-демократичної партії ("Грамада", руху "За свободу" і громадянської кампанії "Говори правду!".

Лідери п'яти опозиційних структур закликали міжнародні організації "посилити політику впливу на уряд Бєларусі з метою припинити політичні репресії, звільнити всіх політичних ув'язнених і повернути всім засудженим у ході політично вмотивованих судових процесів політичні права і свободи".

Голосування на парламентських виборах відповідає національному законодавству, заявив у неділю, 23 вересня, спостерігач за процесом голова російського Центрвиборчкому Володимир Чуров.

Нормальним назвали хід голосування спостерігачі місії СНД.

Спостерігачі, організовані 14 політичними партіями та громадськими організаціями кампанії "За справедливі вибори" тимчасом заявили, що тільки за період дострокового голосування направили до Центрвиборчкому більше сотні скарг, у яких відзначені порушення виборчого законодавства.

Голова ЦВК Лідія Єрмошина повідомила, що серйозні скарги почали надходити до ЦВК у другій половині дня основного голосування.

"За період з 18 по 23 вересня в ЦВК надійшло 110 скарг", - повідомила Єрмошина.

Зокрема, уточнила вона, 36 скарг були пов'язані з конфліктами спостерігачів з членами комісії, шість - з недоліками при опечатуванні ящиків, сім - з порушеннями у передвиборчій агітації, десять - питання з неточністю в списках, 11 - питання, не пов'язані з організацією та проведенням виборів.

За даними голови ЦВК Лідії Єрмошиної, з виборчих дільниць через різні причини зняли п'ятьох спостерігачів. Незалежні спостерігачі кажуть, що постраждали понад півтора десятка людей.

Шість годин колеги розшукували незалежних спостерігачів Аріну Лисецьку і Сергія Марцелева - активісти опозиційних структур раптово зникли з 373-ї та 374-ї дільниць, узятих опозицією під особливий контроль столичного 101-го виборчого округу.

Через годину після закриття виборчих дільниць спостерігачі знайшлися в міліції.

"Нас затримали приблизно о першій годині дня працівники карного розшуку Фрунзенського райвідділу міліції. Спочатку звинуватили в тому, що ми лаялися матом, потім довго шукали флешку з фото і відео - Аріна зафіксувала на ділянці випадки повторного голосування. Увечері відпустили без складання протоколу та пояснення причин", - розповідає Сергій Марцель.

Аріна Лисецька вважає, що за "занадто принциповими" спостерігачами вели стеження.

"Останньою краплею терпіння стало, мабуть, те, що спостерігачі від ОБСЄ зафіксували жінку, яка намагалася проголосувати повторно. І потім знімала тих, кого бачила біля урн в дні попереднього голосування і хто знову прийшов у неділю. До години затримання - о 13 годині - за моїми підрахунками, з урахуванням дострокового голосування, до урн прийшли лише 11,5% виборців. Комісії наполягали на інших, набагато більш високих цифрах", - стверджує вона.

Влада скасувала призначений на недільний вечір концерт-дискотеку на центральній площі Мінська. Офіційно - з причини дощу, який у день виборів практично не припинявся в Бєларусі.

За фотографування порожньої площі міліція затримала фотокореспондента інтернет-газети "Солідарність" Сергія Балаяна. Його випустили з міліції через дві години, видаливши з флешки зняті кадри нереалізованого свята.

Як повідомлялося, 23 вересня в Бєларусі відбулися вибори в Національні збори.

На 110 місць у парламенті претендували 293 кандидата. У країні і за кордоном працювали 6344 виборчі дільниці.

У Європарламенті кажуть, що вибори в Бєларусі - фарс

Член комісії Європарламенту у зв'язках з Бєларуссю, депутат від Польщі Марек Мігальський прокоментував попередні підсумки кампанії з виборів до Палати представників бєларуського парламенту. Судячи з умов, які влада в Мінську створила для виборців та кандидатів від опозиції, вибори - це фарс, їх не можна визнати такими, що відповідають демократичним стандартам, вважає європарламентар, пише DW.

"Треба розуміти, що в Бєларусі ми маємо справу з диктатурою, тому що в демократичних державах, таких як Польща або Німеччина, правила проведення виборчих кампаній відомі, але підсумок їх непередбачуваний. У Бєларусі особлива ситуація - правила гри невідомі, тому що їх щоразу встановлює особисто Олександр Лукашенко. Зате підсумки так званих виборів абсолютно передбачувані, тому що їх також визначає президент. Лукашенко заздалегідь вирішив, як буде виглядати склад його нового парламенту, тому можна говорити про справжній фарс замість виборчої кампанії. Судячи з того, як вона проводилася, бєларуси не мали змоги зробити вільний усвідомлений вибір, тому що не отримували від влади повної інформації", - переконаний Мігальський.

Депутат також розповідає, що незалежним кандидатам з незначних причин відмовляли в реєстрації. Опозицію обмежували в проведенні агітаційної кампанії. Багатьох міжнародних спостерігачів не впустили до Бєларусі.

"Факт також і в тому, що у в'язницях ще й досі перебувають політв'язні - опоненти Лукашенка. Тому я вважаю, що вибори до парламенту Бєларусі не відповідали демократичним критеріям, і їх не можна вважати такими, що відбулися", - заявив європарламентар.

Раніше повідомлялося, що вибори в Бєларусі під загрозою зриву. Бєларуська опозиційна Об'єднана громадянська партія в суботу, 17 вересня, на з'їзді в Мінську ухвалила рішення зняти з виборів усіх своїх кандидатів, повідомив лідер ОГП Анатолій Лебедько.

У свою чергу президент Бєларусі Олександр Лукашенко заявляв, що справжня опозиція не бойкотуватиме виборів, а буде боротися до кінця.

"Але якщо ти якось позиціонуєш себе, пропонуєш за тебе голосувати, показуєш товар лицем, показуєш себе народу, то треба йти до кінця. Була б це справжня опозиція, вона б боролася до кінця. Якщо ти просто плещеш язиком, то ти виконуєш чиєсь замовлення або хочеш похвалитися перед людьми", - сказав Лукашенко.

На його думку, в Бєларусі опозиції як такої немає, а ті, хто закликає до бойкоту виборів, це не опозиція, а п'ята колона.


 


 

 

 

 

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1306 | Додав: adminA | Теги: Лукашенко, вибори без бою | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]