Чт, 2024-04-18, 15:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:54
Львів можуть оголосити зоною надзвичайної екологічної ситуації
Інші останні Новини з регіонів України

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до президента України Петра Порошенка і прем'єра Володимира Гройсмана з проханням оголосити місто Львів та села Малехів і Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Як повідомляється на сайті Львівської міськради, Садовий аргументує своє прохання тим, що, відповідно до закону України "Про зону надзвичайної екологічної ситуації", такий статус отримують території, де існує "загроза життю і здоров'ю великої кількості людей або заподіяння значної матеріальної шкоди юридичним, фізичним особам або довкіллю внаслідок надмірного забруднення навколишнього природного середовища, руйнівного впливу стихійних сил природи або інших чинників".

Міський голова зазначив: "Наразі в нас дві головні проблеми. Перша - це ситуація на самому полігоні (в Грибовичах – ред.). Є загроза повторного обвалу і, відповідно, загроза для водойм з інфільтратами. На сьогодні ми зміцнили дамбу і тимчасово стабілізували ситуацію, але потенційна загроза для самого водоймища і навколишніх сіл зберігається".

Другою проблемою, за його словами, є ситуація з вивезенням сміття зі Львова.

"Тимчасово ми вирішили проблему і вивозимо сміття в інші міста області. Але це, підкреслюю, тимчасове рішення. Є громади, які з розумінням ставляться до проблеми Львова, а є такі, де відразу включаються політичні впливи. Стоїть питання про безпеку понад 700-тисячного міста. Ми отримали цей полігон у спадок від СРСР. У нас є чіткі плани, як вирішити ситуацію в комплексі, але потрібна допомога з боку держави", - заявив міський голова Львова.

Крім того, наголосив Садовий, необхідно вирішити три головні завдання.

"Перше - знаходження місця для вивозу сміття зі Львова та усунення екологічної загрози для міста. Друге - прискорення процедури узгодження з боку Мінрегіонбуду проекту співпраці з Європейським інвестиційним банком з питань рекультивації грибовицького сміттєзвалища та будівництва заводу глибокої переробки сміття. Відповідний документ вже два місяці на узгодженні в Кабміні, і Львів має шанс стати першим українським містом, яке вирішить питання сміття за європейськими стандартами", - назвав завдання мер.

Третім завданням він назвав об'єктивне розслідування всіх обставин пожежі на звалищі.

"Є всі ознаки умисного підпалу полігону, який призвів до смерті людей і спричинив екологічну загрозу", - додав мер Львова.

Як повідомлялося, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова в результаті зсуву під завалами сміття опинилися 4 людини. В результаті пошуків було знайдено тіла трьох рятувальників. Пошуки зниклого еколога успіхом поки не увінчалися.

Можливою причиною зсуву називають пожежу, що спалахнула на звалищі кількома днями раніше.

Поліція відкрила кримінальне провадження у зв'язку з порушенням безпеки під час робіт на небезпечних об'єктах.

Пізніше Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом пожежі на цьому звалищі за статтею "службове недбальство" КК України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 750 | Додав: adminA | Теги: зона надзвичайної екологічної ситуа, Львів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]