Пт, 2024-04-19, 10:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:14
Маємо власний Севастополь - литовці бояться, що будуть Путіну "на десерт"
Інші останні Новини Європейського Союзу
9 березня під будинком посольства Росії в Литві пройшов черговий мітинг на підтримку України. Його ініціаторами були депутати сейму. Мітинг зібрав біля 200 небайдужих до подій українсько-російського конфлікту. На одному з плакатів було написано: " Путін, Кримську олімпіаду ти програв!"

"Ми не можемо бути осторонь, - каже Gazeta.ua одна з учасниць акцій протесту Інга Песлекайте, вчителька географії. – Адже Литві також може загрожувати такий сценарій. Подібно Севастополю у нас є місто Весагінас, в якому живуть працівники Інгалінської атомної електростанції. Від них часто чути, що треба підтримати Росію, бо вона хоче захистити права російськомовного населення України. У пресі іноді лунають міркування, що після України Росія може захотіти Литву на десерт".

Литовці так само мають доступ до російського телебачення, але воно не користується популярністю в країні.

"Ми довіряємо своїм журналістам, які працюють в Україні, - каже Раса Песлекиене, мати Інги. – Наші лікарі працювали на Майдані в Києві. Кількох поранених прийняли литовські лікарні".

Під час мітингу з осудом дій Російської Федерації в Україні виступив Вітаутас Ландсбергіс, лідер спротиву литовців 1991 року. Тоді загони спецпризначення внутрішніх військ СРСР спробували захопити будинок литовського парламенту і телевізійний центр у Вільнюсі. У сутичках та від куль снайперів загинули 14 протестувальників і один офіцер ВВ. Центральна влада Росії досі переконує, що тоді вогонь по беззбройним відкрили найманці з країн НАТО.

Прем`єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс 11 березня заявив: "Сьогодні ми зобов'язані підписати якнайскоріше договір про асоціативне членство з Україною. Ми повинні подати сильний сигнал жителям України та новій українські владі: як у сфері фінансової допомоги, так і в сфері лібералізації візового режиму".

Раніше подібні акції проходили в Німеччині, США, Росії, Польщі, Бєларусі та Південній Кореї.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1012 | Додав: adminA | Теги: литовці, власний Севастополь, Путіну на десерт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]