Пт, 2024-04-19, 01:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:23
Майдан в облозі: силовики витісняють мітингувальників. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

22.55. Як повідомив кореспондент NEWSru.ua, оборона пікетів опозиції в даний час набула риси "війни нервів". На блокпостах в районі вулиць Шовковичної та Лютеранської можна спостерігати незвичну картину - мітингувальники підгодовують і зігрівають теплим одягом замерзлих бійців внутрішніх військ. Польові кухні, дрова і провізія активістів показують організаційну перевагу.

Барикади "УДАРівців" на вул.Шовковичній захищені могутніми і громіздкими нагромадженнями - для їх зняття необхідна важка техніка. На розі Лютеранській стоїть КамАз, накритий тентом (імовірно, в ньому знаходяться солдати). Недалеко - пожежна машина.

На території всіх блокпостів разом з активістами перебувають народні депутати. Так, на розі Шовковичної та Лютеранської стоїть автомобіль Toyota Camry, що належить "УДАРівцю" Капліну.

В даний час барикади відкриті для представників ЗМІ.

Також повідомляється, що лідер "Свободи" Тягнибок закликав мітингувальників замінити людей на блокпостах та масово приходити на Майдан Незалежності.

21:25. Нардепи з "УДАРу" разом з активістами тримають оборону пікету на розі вулиць Шовковичної та Богомольця в центрі Києва, повідомили в прес-службі партії.

"Правоохоронці намагалися загнати спецтехніку, щоб знести споруду пікетників. Депутати від "УДАРу" вийшли назустріч трактору. Зупинив рух трактора і розгорнув його в іншому напрямку Володимир Кличко, який знаходиться на місці подій", - наголошується в повідомленні.

20:50. Велика кількість людей з Майдану Незалежності рухається зараз, аби посилити блокування Адміністрації президента з боку вулиці Лютеранській. Туди прямує більше тисячі осіб.

На даний момент на самій вулиці Лютеранській велика кількість правоохоронців і майже десять нардепів.

Мітингувальники і народні обранці заявляють, що мають намір блокувати в посиленому режимі АП як мінімум до 12:00 завтрашнього дня - до того часу, коли має розпочатися круглий стіл у президента України з врегулювання політичної кризи.

Наметове містечко, як і раніше, знаходиться в щільному оточенні з чотирьох сторін кордонами спецпідрозділів міліції. Також ще мінімум півтисячі бійців спецназу знаходяться в автобусах, які припарковані у внутрішніх двориках будинків, що оточують місця пікету.

20:25. "Свободівці" на чолі з віце-спікером парламенту Русланом Кошулинським продовжують утримувати блокаду на розі вулиць Лютеранській та Круглоуніверситетській, повідомили в прес-службі партії "Свобода".

При цьому, як наголошується в повідомленні, лідер партії Олег Тягнибок разом з депутатами Олегом Гелевеем і Олегом Панькевичем, а також колоною мітингувальників відправилися на блокпост, який знаходиться на Лютеранській, але по інший бік від Адміністрації президента.

20.20. На вулиці Лютеранській біля Адміністрації президента з боку вулиці Шовковичної зняли кордон міліції в кількості 500 правоохоронців.

20.00. Кореспондент NEWSru.ua, який обійшов кілька блокпостів опозиції, повідомляє, що з боку маніфестантів немає жодних провокативних дій, і правоохоронці фактично не мають формальних підстав для знесення наметових містечок на блокпостах.

Також зазначається, що на барикаду партії "УДАР", що на перетині вулиць Богомольця і Шовковичної, оточеної підрозділами внутрішніх військ, прибули брати Клички - Віталій і Володимир. Вони сповнені рішучості залишатися там за будь-якого розвитку подій.

19.58. Станція метро "Майдан Незалежності" залишається закритою для входу і виходу пасажирів, незважаючи на заяву влади про відкритті станції після перевірки на наявність вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, причиною закриття станцій і евакуації пасажирів став анонімний дзвінок про замінування станцій. Пошук вибухівки тривав приблизно 6 годин. Близько 16.00 було відкрито станцію "Театральна", а пізніше в Головному управлінні МВС України в Києві заявили про відкриття станцій "Майдан Незалежності" і "Хрещатик".

19.50. До мітингувальників на вулиці Лютеранській поблизу Адміністрації президента приєдналися кілька сотень осіб, серед яких і народні депутати від ВО "Свобода". Мітингувальники вигукують "Банду геть!", "Україна понад усе".

Нардепи по черзі виступають, звертаючись до правоохоронців із закликом "припинити виконувати злочинні накази".

19:45. До наметового табору мітингувальників на розі Інститутської і Кріпосного підтягуються учасники акції з Майдану. До наметового табору мітингувальників на розі Інститутської і Кріпосного провулку підтягуються учасники акції з Майдану Незалежності.

На даний момент там перебує близько півтисячі мітингувальників і люди продовжують приходити.

19.30. Більше сотні правоохоронців відтісняють протестувальників від будівлі уряду України по вул.Грушевського до Європейської площі.

Силовики, виставивши щити, дуже повільно рухаються в бік шеренги мітингувальників, поступово відтісняючи їх. При цьому кордони практично не стикаються.

19.20. Депутати від "Свободи" та мітингувальники продовжують відстоювати наметовий табір на вулиці Лютеранській біля АП.

Нардепи вишикувались біля загороджень з дерев'яного паркану та відганяють хлопців спортивної статури, які намагаються розібрати паркан.

Також одночасно з правого та лівого флангів була спроба відтиснути мітингувальників, але народні депутати владнали ситуацію.

19.05. На Майдані Незалежності пролунав заклик від ведучого мітингу формувати колони, щоб пройти по вулиці Інститутській та Кріпосного провулку до вулиці Грушевського.

Ведучий зі сцени, встановленої на Майдані Незалежності, закликав "формувати колони по 50-100 осіб", щоб "пройтися розігріваючою ходою до Кріпосного провулку, де знаходиться Будинок Офіцерів".

Ведучий зазначив, що учасники ходи можуть поспілкуватися з народними депутатами і своїми очима побачити, що відбувається в районі Будинку Офіцерів.

18.45. Правоохоронці почали відтісняти мітингувальників на вулиці Лютеранській, біля Адміністрації президента. Одночасно з цим бульдозер почав руйнувати захисні споруди. Він погрузив біотуалети, які були виставлені кордоном перед наметовим табором, на вантажівку.

Біля барикад, встановлених вчора, знаходиться близько 50 осіб. Вони викрикують: "Банду, геть!" і кидають сніжками в правоохоронців, перерізавши металеві дроти, якими була закріплена барикада.

18:23. Близько 150 солдатів Внутрішніх військ оточили мітингувальників з боку вулиці Лютеранської. Таким чином, правоохоронці оточили мітингувальників по периметру.

Мітингувальники почали співати Гімн України.

Після переговорів нардепів з правоохоронцями кордон міліції розступився, народні обранці вишикувалися в живий ланцюг, щоб не дати під'їхав бульдозеру знести наметове містечко.

Один з депутатів виліз на бульдозер і не давав йому зрушити з місця. Згодом він зліз з нього, і бульдозер оточили правоохоронці.

Також близько 500 правоохоронців прибули в підкріплення з боку вулиці Лютеранської та стали щільним кордоном.

18:15. Перехрестя Шовковичної та Інститутської перекритий шеренгою "беркутівців" з боку вулиці Липській. За "беркутівцями" у бік Майдану стоять мітингувальники.

Вони також вишикувалися в шеренгу. Пішоходи, які намагаються покинути місце, оточені міліцією, не пускають через шеренгу правоохоронних органів і вони змушені проходити по інших вулицях, щоб дістатися до метро або іншого громадського транспорту.

18:10. Комунальники за підтримки правоохоронців розібрали барикади біля Кабміну на вулиці Грушевського. Місце було щільно оточене як бійцями "Беркута", так і бійцями Внутрішніх військ, які вишикувалися в три шеренги в кількості більше 100 осіб в повній екіпіровці зі щитами.

Друга частина створила кордон трохи далі за своїми колегами. В даний час до розчищених завалів намагаються під'їхати дві вантажівки з боку Музейного провулка, щоб прибрати залишки барикади.

Неподалік від стадіону ім. Лобановського стоять близько 200 активістів, які намагаються прорватися через кордон міліції.

З воріт Будинку уряду виїхали два трактори для прибирання сміття. В даний час між активістами та міліцією виникла сутичка.

17:50. Правоохоронці відтіснили мітингувальників з вулиці Круглоуніверситетської та розібрали там барикади. Також вони розібрали захисні споруди на цій вулиці, щоб могла проїхати комунальна техніка.

Біля наметового табору вишикувалися каре близько сотні бійців внутрішніх військ, вони стоять зі щитами прямо в центрі перехрестя. Трохи далі в напрямку Нацбанку, вишикувалася колона з близько сотні бійців спецпідрозділу "Беркут".

16.00. Відкрили станцію метро "Театральна", вибухонебезпечних предметів не виявлено, повідомили в столичній міліції.

"Станція метро "Театральна" вже відкрита, ніяких вибухонебезпечних предметів не виявлено", - розповіли в прес-службі столичної міліції, передає "Інтерфакс-Україна".

15.20. Бійці внутрішніх військ, що перебували у двох машинах і двох автобусах біля Європейської площі, вийшли з машин і вишикувалися в шеренгу - спиною до Майдану Незалежності.

Як тільки вояки почали вишукуватися, їх оточили мітингувальники та представники ЗМІ, передає УНІАН.

Раніше повідомлялося, що солдати перебувають в машинах більше двох годин. Час від часу з машин - двох ЗІЛів, які перекрили рух транспорту з боку Європейської площі убік Хрещатика, - чувся стукіт і тупіт взуття.

14.58. Учасники акції протесту забарикадували всі входи до підземного переходу, який веде до метро, а також до торговельного центру "Глобус". На запитання, навіщо це робиться, охоронці, що стоять біля барикад, пояснили свої дії тим, що метро все одно не працює. Вони також сказали, що побоюються атак "Беркута", який, за їхніми словами, привезуть потягами метро і висадять на Майдані.

14.55. Солдати внутрішніх військ, які вже більше двох годин знаходяться в двох ущерть назовнених вантажних машинах і двох автобусах біля Майдану Незалежності гріються всередині машин і автобусів. Час від часу з машин - двох ЗІЛів, які перекрили рух транспорту з боку Європейської площі у бік Хрещатика, і в яких перебувають бійці внутрішніх військ, чується тупіт взуття.

"Це ж, напевно, вони гріються", - сказав один з присутніх, що стоять біля машин. "Вони ж вже тут більше двох годин стоять, напевно, ноги повідмерзали", - доповнив інший.

14.45. У центрі Києва не працюють майже всі продуктові магазини та заклади харчування. Закриті магазини, зокрема, на вулиці Городецького. Також не працюють магазини на Хрещатику, не обслуговує громадян відділення "Ощадбанку України", не працюють ресторани мережі "Мафія". На Євромайдані спокійно - люди отримують їжу з кухонь, які там розташовані.

14.30. Під Київською міською державною адміністрацією почалися танці. Перед будівлею КМДА мітингувальники поставили колонки, почали грати на гітарах і танцювати. Їх оточили люди, які не є протестувальниками, а просто були в цей момент на Хрещатику. Серед них і багато іноземців.

Варто зазначити, що в КМДА приготувалися до штурму будівлі бійцями "Беркута". Мітингувальники згрупувалися всередині, але наразі ситуація спокійна, а тим, хто танцює під будівлею, й зовсім дуже весело.

14.20. Біля площі Льва Толстого формується колона бомжів. Про це повідомив Голова правління КУПРу Сергій Мельниченко. "Це реальні бомжі, чоловік сто стоять, групами. Видно пораховані, шеренгами стоять. Так мені і не сказали, куди йдуть. Кажуть, хто платить, туди і йдемо. Кажуть, що чекають старшого", - повідомив він, передає Gazeta.ua.

Мельниченко не виключає, що цю колону хочуть завести на Майдан. "Я не бачу сенсу їх вести в Маріїнський парк. Бо це б означало дискредитувати себе (провладний мітинг — ред.)", - сказав він.

Активіст також повідомив, що дорога біля ЦУМу на перехресті вулиць Б. Хмельницького і Хрещатика перекрита двома автобусами і рядами міліції. На протидію їй стоять шеренги мітингувальників. Міліції біля колони бомжів немає.

14.13. Внутрішні війська не мають завдання зачищати акцію протесту на Майдані. Про це повідомив журналістам перший заступник начальника штабу Внутрішніх військ Олександр Олещенко.

14.10. Від 40 до 50 службовців внутрішніх військ з обмундируванням і щитами в оточенні демонстрантів перебувають на розі вул. Богдана Хмельницького та Хрещатика. Перед ними священики читають молитви. Жодних дій наразі не відбувається. Демонстранти стоять обабіч барикади.

14.02. У київському метрополiтенi у зв'язку з закриттям трьох центральних станцiй спостерiгається штовханина, виникають великi скупчення людей на станцiях. Оскiльки станцiї "Театральна", "Хрещатик" i "Майдан Незалежностi" через iнформацiю про нiбито закладену вибухiвку не працюють на вихiд i як пересадковi вузли, пасажири столичної пiдземки користуються iншими гiлками метро, що призводить до скупчення людей i навiть до невеликої панiки.

Працiвники метрополiтену iнформують пасажирiв про те, що пересадковi станцiї та виходи з трьох центральних станцiй не працюють, i зазначають, що це зумовлено технiчними причинами.

Правоохоронцi продовжують перевiряти станцiї "Хрещатик", "Театральна" та "Майдан Незалежностi" щодо наявностi якихось вибухонебезпечних предметiв уже понад двi години.

14.00. Представники посольств країн Європейського Союзу перебувають на Євромайдані в Києві. Зокрема, у представництві Євросоюзу розповіли, що зараз на майдані Незалежності перебуває кілька їхніх співробітників, які стежать за обстановкою. У посольстві Великобританії також додали, що за їхньою інформацією кілька дипломатів з посольств країн ЄС перебувають на Євромайдані.

13.50. Близько тисячі мітингувальників перекрила Хрещатик з боку вулиці Богдана Хмельницького. Люди оточили автобуси, в яких під`їхали бійці спецпідрозділу "Беркут". Вони намагаються таким чином не допустити "Беркут" до КМДА і на Майдан Незалежності.

Крім того, люди не пускають бійців спецпідрозділу "Беркут" на Хрещатик з боку метро "Театральна". Вони заблокували 3 автобуси, на яких прибув "Беркут". Люди скандують "Банду геть!". Варто зазначити, що окрім мітингувальників там багато киян, які вимушені були залишити станції метро "Хрещатик" і "Театральна" у зв`язку з інформацією про їхнє замінування. Поки що вони лише стежать за тим, що відбувається.

13.45. Лідери опозиційних фракцій збираються до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, аби з'ясувати, навіщо стільки правоохоронців у центрі Києва. Про це сказав "ударівець" Валерій Пацкан.

"Лідери, Кличко, Яценюк та Тягнибок, збираються йти до Захарченка на зустріч. Будуть вести розмову, навіщо таке оточення майдану. Поки ще не виїхали", - зазначив він.

За словами політика, зараз на майдані близько 10 тисяч людей. "Поки що не йдеться про штурм. Але ми готові — маємо барикади. Тут наче вісім автобусів із силовиками перекинули із Василькова. Хочуть заблокувати, аби сюди не можна було підвозити їжу, харчі, одяг. Станції метро перекриті, щоб кияни не змогли сюди добратися", - наголосив Пацкан.

13.42. Активісти Євромайдану читають текст присяги працівникам міліції, які оточили Майдан. Зокрема, дівчата підходять до машин, в яких перебувають солдати Внутрішніх військ, і голосно читають текст присяги на вірність народу України. Вони також закликають правоохоронців дослухатись до своєї совісті і не виконувати злочинні накази, передає УНІАН.

13.32. Ще одна колона співробітників правоохоронних органів в кількості близько 50 осіб вирушила з Михайлівської площі у бік майдану Незалежності. 50 мітингувальників спробували перекрити їм шлях. Начальник підрозділу у гучномовець просив людей розступиться. Мітингувальники пропустили колону міліції, пішли за нею, скандуючи при цьому "Міліція з народом".

На Михайлівській площі залишаються чотири автобуси правоохоронців і міліцейський КАМАЗ, рух транспорту на вул. Михайлівській перекрито.

13.26. Яценюк закликає до спокою і дисципліни учасників акції на майдані Незалежності. "Вони (спецпідрозділи) не прийшли захоплювати Майдан. Їхнє завдання - оточити Майдан і не дати нам можливості привозити воду, дрова", - сказав він на мітингу.

Яценюк зазначив, що сьогодні завдання Євромайдану - "вузьким ланцюгом пропускати наші машини й на руках приносити все необхідне". Він закликав майданівців до впевненості, порядку та дисципліни, а також закликав жителів інших областей їхати до Києва.

13.19. Кличко закликає всіх терміново прийти на майдан Незалежності в Києві, повідомляє прес-служба партії. За словами Кличка, оточення Майдану бійцями внутрішніх військ - психологічний тиск на мітингувальників.

Він нагадав, що в неділю учасники акції протесту заблокували вулиці урядового кварталу, виставивши блокпости, а в понеділок внутрішні війська оточили Майдан. Перекрито станції метро "Хрещатик", "Майдан Незалежності" та "Театральна".

"Влада намагається психологічно тиснути і злякати нас, але люди не збираються йти і будуть стояти. Ми закликаємо всіх терміново прибути на Майдан. Чим більше нас тут буде, тим швидше ми зірвемо плани влади. Я закликаю негайно всіх прийти на майдан Незалежності", - сказав Кличко.

12.58. Народний депутат фракції "Батьківщина" комендант наметового містечка на Майдані Андрій Парубій закликав чоловіків йти на барикади, а жінок і дітей - відійти в наметове містечко.

"Ми закликаємо чоловіків прийти до лінії наметового містечка, що межує з вул. Михайлівська, щоб захистити наш Майдан", - заявив Парубій на мітингу на майдані Незалежності. Водночас він закликав жінок і дітей перейти в безпечне місце.

12.54. Опозиція має намір захищати Майдан від спецпідрозділів, заявляє лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. "Ми зараз оборонятимемо наш Майдан", - сказав він журналістам у прес-центрі штабу національного спротиву в понеділок.

Він повідомив, що "заблоковано вже всі центральні станції метро, сюди рухаються спеціальні підрозділи "Беркута" й оточують Майдан".

Яценюк попросив усі ЗМІ вийти на Майдан. Водночас у твітерах на сайті інтернет-видання з'явився рядок, що "Кличко через появу на Бессарабці спецвійськ просить піти з Майдану жінок і дітей".

12.50. Піший взвод бійців внутрішніх військ МВС України рушив колоною з Михайлівської площі в бік майдану Незалежності. Близько 30 бійців ВВ МВС із повною бойовою викладкою та зі щитами вишикувалися в колону й розпочали рух.

12.35. Із трьох автобусів, що стоять на перехресті вулиць Хмельницького та Хрещатика, вийшли близько 100 правоохоронців. Вони в повній екіпіровці, в шоломах і зі щитами.

Автобуси стоять упритул біля барикад, зведених протестувальниками напередодні. Активіст Віталій Уманець повідомляє у Твітері, що бійці спецпідрозділу "Беркут" перекрили вулицю Хрещатик з боку Бессарабки.

12.33. На центральну вулицю Києва Хрещатик заїжджають автобуси, з них ніхто не виходить. Координатори протестувальників, які перебувають у будівлі мерії, закликали залишатися на вулиці лише добровольців, а решту зайти до будівлі на перший поверх. На сходах, що ведуть на другий поверх будівлі, встановлено великий дерев'яний щит-барикаду.

12.19. Численна колона співробітників спецпідрозділу "Беркут" зайшла у двір НРКУ, розташованої на вул.Хрещатик, 26. На Михайлівській площі також стоїть велика колона бійців внутрішніх військ. На місці стоїть представник МВС у цивільному, він віддає команди, готується до висування вниз по вул.Михайлівській. На Михайлівській площі також перебуває лідер партії "УДАР" Віталій Кличко, який веде переговори з правоохоронцями, передає "Інтерфакс-Україна".

12.12. Колона співробітників правоохоронних органів рухається по вул. Лесі Українки в напрямку центру Києва, повідомляє на своїй сторінці в Twitter видання "Лівий берег". На фотографії, яка додається до повідомлення, видно, як колона правоохоронців у повному обладунку рухається по проїжджій частині. У колоні понад 150 людей.

11.40. Голова фракції "БЮТ-Батьківщина" у Київраді Тетяна Меліхова заявляє, що працівники апарату КМДА виносять з кабінетів документи та оргтехніку, і не виключає штурму приміщення. Про це повідомили у прес-службі Меліхової.

"В той час, коли служби Київради перебувають на своїх робочих місцях, апарат КМДА виселяється зі своїх кабінетів: хто комп’ютери із собою бере, хто документи виносить", - розповіла Меліхова.

Припускають, Київраду невдовзі візьмуть штурмом, щоб вигнати мирних протестувальників, які гріються у приміщенні Київради. "Ми закликаємо "Беркут" не робити дурниць і не виконувати злочинних наказів керівництва щодо застосування силових методів проти мітингувальників та виселення з приміщень київської громади людей", - закликала Меліхова.

Крім того, голова фракції наголосила, що при вивезенні комп’ютерів та документів може бути навмисно втрачена частина документів, які є доказами дерибану Києва нинішньою владою.

Нагадаємо, 4 грудня Шевченківський райсуд Києва заборонив блокувати адміністративні будівлі і виділив на виконання рішення 5 днів.

Довідка

Масові акції прихильників євроінтеграції в Києві та інших регіонах України почалися 21 листопада після оголошення урядом про призупинення підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося оформити на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

О 4.00 30 листопада влада брутально розігнала мирний мітинг студентів. Бійці спецпідрозділу "Беркут" почали витісняти з Майдану Незалежності активістів, які залишалися на мітингу на підтримку євроінтеграції країни. За інформацією очевидців, "Беркут" бив кийками всіх без розбору - молодих людей, дівчат. Били ногами, тягли по землі.

35 учасників акції на захист євроінтеграції затримала міліція, 7 осіб шпиталізовано. Пізніше всіх затриманих відпустили.

У свою чергу опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Створено штаб національного опору.

Того ж таки дня президент України Віктор Янукович заявив, що "глибоко обурений тими подіями, які сталися вночі на Майдані Незалежності" і зажадав від Генеральної прокуратури України терміново надати українському суспільству результати негайного та об'єктивного розслідування для належного покарання винних.

1 грудня сотні тисяч українців вийшли на мітинги протесту в Києві та регіонах. Опозиція провела Народне віче на Майдані і оголосила про початок загальнонаціонального страйку з вимогою відставки Кабміну і президента.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Янукович хоче скликати Раду національної безпеки та оборони України та оголосити надзвичайний стан в Україні.

Учасники акції протесту 4 грудня заявили, що почнуть цілодобове пікетування Адміністрації президента, якщо президент протягом двох днів не виконає вимог опозиції: відставка Кабміну, звільнення політв’язнів, дострокові президентські та парламентські вибори.

8 грудня на "марш мільйонів", за оцінками опозиції, вийшло понад мільйон українців, незадоволених діями влади. Ключовою вимогою цього мітингу була зміна влади і "перезавантаження" країни.

Опозиція закликала мітингувальників "розширити Майдан" і пікетувати увесь урядовий квартал. Колони людей вирушили до Адміністрації президента, Кабміну, Верховної Ради, МВС, Генпрокуратури і розбили там намети попри те, що всі підступи і під'їзди до адміністративних будівель закрили автобусами і живим ланцюгом бійці спецпідрозділу "Беркут".

Головне слідче управління Служби безпеки України почало кримінальне провадження за фактом дій, спрямованих на захоплення державної влади.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1178 | Додав: adminA | Теги: євромайдан, силовики витісняють . ВІДЕО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]