Ср, 2024-04-24, 21:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:39
Майдан зібрав п'ятитисячну армію самооборони
Інші останні Політичні новини

11:10. Близько тисячі активістів Євромайдану вранці 17 грудня почали пікетувати будівлю МВС України. Демонстранти вимагають відставки глави відомства Віталія Захарченка та припинення кримінальних провадженнь проти учасників Евромайдану.

"Захарченко, як людина честі, а ми в це віримо, повинен написати заяву про звільнення з посади глави МВС після того, що сталося з його підлеглими. Ми не віримо, що він про це не знав, а якщо не знав, то тим більше він повинен піти, тому що він не контролює силовиків", - заявив один з координаторів Евромайдану.

За його словами, пікетувальники також вимагають припинення кримінальних проваджень і переслідувань учасників протестів.

Люди скандують "Банду - геть!", "Міліція з народом!", "Відставка!". На шляху до будівлі МВД учасники колони провели короткі пікети будівлі Нацбанку і офісу Партії регіонів. В даний час на Евромайдані знаходиться до 2 тис. людей.

10:40. За минулу добу до бригад швидкої допомоги звернулися 7 учасників акцій протесту в Києві, 5 з них були госпіталізовані. Як повідомляє Департамент охорони здоров'я Київської міськдержадміністрації у вівторок, серед причин госпіталізації - психомоторне збудження, струс головного мозку (людина травмувалася сам), апендицит, флегмона правої гомілки, забій голови, садна тіла.

10:30. Міліція перевіряє інформацію про те, що мітингувальники нібито обікрали склад у приміщенні КМДА.

10.00. Штаб національного спротиву звертається до всіх киян та небайдужих осіб допомогти євромайданівцям у забезпеченні їх необхідними речами. Майдану дуже необхідні: готова гаряча їжа, бутербродна нарізка, сир, хліб, консерви, вода(!), кава, печиво, цукерки, згущене молоко, фрукти та овочі.

Також дуже потрібен бензин А-95, дрова, військові намети, стеродур, теплий одяг, електрообігрівачі, електрочайники, каремати, каски, скотч, подовжувачі, будівельні мішки, пакети для сміття, одноразовий посуд, серветки, ножі для кухні, станки для бриття. Також учасники Майдану просять допомогти їм із ліками: герпевір, імет, ібупрофен, корінетек, гівалекс, льодяники від болю в горлі та кашлю.

9.50. На столичному майдані Незалежності перебуває близько 3 тис. мітингувальників. Безпосередньо перед сценою зібралося близько тисячі громадян. Люди усе підходять, зокрема з боку вулиці Інститутської.

9.15. Перешкоду на перетині вулиць Інститутської та Ольгинської для проходження учасників Євромайдану знято. Правоохоронці попросили мітингувальників зібратися в колону по три людини і йти тільки по тротуару, не виходячи на проїжджу частину. Після цього міліціонери пропустили мітингувальників. Колона мине вулицю Банкову в напрямку будівлі МВС, що на вулиці Богомольця.

9.00. Кордон правоохоронців на перетині вулиць Інститутської та Ольгинської біля Клубу Кабміну перешкоджає проходженню колони мітингувальників Євромайдану, які прямують пікетувати будівлю МВС. Міліціонери не пропускають мітингарів і просять їх дочекатися відповідного розпорядження.

Активісти заявляють, що їхній пікет мирний, вони вимагають, щоб їх пропустили. Всього в колоні кілька сотень людей. Люди, які намагаються потрапити на роботу в урядовому кварталі, змушені обходити пікетників.

8.40. Близько двохсот активістів Майдану пікетують Бориспільську трасу, якою президент їхатиме до аеропорту для відбуття до Москви. Активісти стоять біля повороту на аеропорт "Бориспіль", повідомляє прес-служба "Батьківщини".

6.20. Колони мітингувальників на Євромайдані для пікетування деяких урядових будівель планують формувати з 8-ї до 9-ї ранку у вівторок. Про це заявив ведучий зі сцени Євромайдану. Він також нагадав, що колони будуть формуватися біля Жовтневого палацу, а далі розподіляться за рішенням Штабу народного спротиву.

05:11. Чергову тисячу кримчан відправили тамтешні регіонали на антимайдан. Людей із різних районів півострова спочатку автобусами привезли на центральну площу Сімферополя. Цей короткий мітинг організатори назвали "проводами". А потім людей доправили на залізничний вокзал, де на мітингарів чекав спецпотяг на 20 вагонів. Дехто не приховує, що крім акції Партії регіонів має намір відвідати й Євромайдан, повідомляє УНІАН з посиланням на ТСН.

"На Євромайдан я піду, тому що я сама з Чернівецької області. В мене у Чернівцях сестра та її діти. Я не хочу, щоб була якась розруха. Україну ми ділити не збираємося. І мені прикро, якщо ми її розділимо, я не зможу свою сестру навідувати. Батько в мене там. Я піду й туди, і сюди. На два боки. Може, ми там об'єднаємося. Ми за мир і стабільність", - розповіла безробітна Валентина.

Більшість стверджують, що їдуть мітингувати безкоштовно. Однак дехто зізнається, що за участь у провладній акції їм обіцяли заплатити.

"Сказали по 400 за день", - розповів мітингувальник Анатолій.

Це вже четвертий спецпоїзд, що вирушив із Криму на антимайдан. І не останній, запевняють місцеві регіонали. "Ми дуже піклуємося про наших активістів. Там непрості погодні умови в Києві, тому ми тих, хто хоче залишитися на кілька діб, ми їх залишаємо. У нас є пункти обігріву, наметове містечко, де організовано харчування, щоб підтримати сили в собі. А тих кримчан, кому більше дня важко працювати на мітингу, ми відправляємо назад", - пояснив керівник апарату кримської організації Партії регіонів Володимир Осипенко.

01:28. 160 тисяч листівок із висловлюваннями відомих людей про Євромайдан поширили активісти тернопільського майдану по Україні. На листівках розмістили різного розміру тексти знаменитостей: Святослава Вакарчука, Саші Кольцової, Ірени Карпи, Сашка Положинського і навіть Лії Ахеджакової.

"20 лет мы были с Россией, давайте теперь попробуем побыть с Европой", - цитують у цих листівках Сашка Положинського, "Ваша енергія – це те, що об'єднує нас по-справжньому", - наводять слова Славка Вакарчука.

Як розповів Gazeta.ua молодіжний мер Тернополя Любомир Шимків, надрукувати листівки вдалося безкоштовно. "З ідеєю листівок тернопільські активісти виступили спершу на зборі організаторів студентських майданів у Києві. Кожен мав якусь пропозицію. Наша акція всім сподобалася. Тож уже у суботу ми розповсюдили 160 тисяч листівок. Нас погодилися підтримати місцеві підприємці, тому надрукувати вдалося безкоштовно. А за гроші, зібрані на майдані, ми відправляємо автобуси з Тернополя до Києва. На сьогодні уже вдалося відправити 50 таких автобусів", - сказав він.

За словами Шимківа, уже готовий наступний тираж - 200 тисяч екземплярів. "Сьогодні привезли наступний тираж, ще 200 тисяч примірників. Будемо розсилати їх на Східну Україну – у Суми, Одесу, Донецьк, Миколаїв. Головне – донести інформацію до людей. Спеціально вибирали тексти відомих людей, які мають критичне мислення. Дивилися, щоб було молодіжно, а не совково. Шукали їх в інтернеті, в основному у мережі Фейсбук та на "Українській правді". Розповсюджуємо листівки по-різному. Розсилаємо координаторам з інших міст, а вони вже вирішують, як краще робити: залишати в інформаційних пунктах, як це було у Києві, чи роздавати на вулиці, як у Львові", - наголосив Любомир Шимків.

00:50. Більше 5 тис. осіб з числа мітингувальників на Майдані Незалежності в Києві записалися в загони цивільної самооборони, повідомив народний депутат, комендант Євромайдану Андрій Парубій.

"На даний момент понад 5 тис. людей записалися в загони самооборони" , - сказав він зі сцени Євромайдану в Києві в ніч на вівторок.

При цьому Парубій закликав усіх бажаючих продовжити формування загонів самооборони, зазначивши, що у разі , якщо їх число перевищить 6 тис. чоловік, що відповідає кількості особового складу спецпідрозділу "Беркут", то мітингувальники зможуть не тільки оборонятися, а й атакувати.

Комендант також повідомив, що у штабі національного опору з'явилася якась "тривожна оперативна інформація", у зв'язку з чим він звернувся до мітингувальників із закликом знаходитися на Майдані Незалежності в ніч на вівторок не менш ніж до 4 години ранку. Додаткових деталей політик не повідомив.

Довідка

Масові акції прихильників євроінтеграції в Києві та інших регіонах України почалися 21 листопада після оголошення урядом про призупинення підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося оформити на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

О 4.00 30 листопада влада брутально розігнала мирний мітинг студентів. Бійці спецпідрозділу "Беркут" почали витісняти з Майдану Незалежності активістів, які залишалися на мітингу на підтримку євроінтеграції країни. За інформацією очевидців, "Беркут" бив кийками всіх без розбору - молодих людей, дівчат. Били ногами, тягли по землі.

35 учасників акції на захист євроінтеграції затримала міліція, 7 осіб шпиталізовано. Пізніше всіх затриманих відпустили.

У свою чергу опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Створено штаб національного опору.

Того ж таки дня президент України Віктор Янукович заявив, що "глибоко обурений тими подіями, які сталися вночі на Майдані Незалежності" і зажадав від Генеральної прокуратури України терміново надати українському суспільству результати негайного та об'єктивного розслідування для належного покарання винних.

1 грудня сотні тисяч українців вийшли на мітинги протесту в Києві та регіонах. Опозиція провела Народне віче на Майдані і оголосила про початок загальнонаціонального страйку з вимогою відставки Кабміну і президента.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Янукович хоче скликати Раду національної безпеки та оборони України та оголосити надзвичайний стан в Україні.

Учасники акції протесту 4 грудня заявили, що почнуть цілодобове пікетування Адміністрації президента, якщо президент протягом двох днів не виконає вимог опозиції: відставка Кабміну, звільнення політв’язнів, дострокові президентські та парламентські вибори.

8 грудня, на "марш мільйонів", за оцінками опозиції, вийшло понад мільйон українців, незадоволених діями влади. Ключовою вимогою цього мітингу була зміна влади і "перезавантаження країни".

Опозиція закликала мітингувальників "розширити Майдан" і пікетувати увесь урядовий квартал. Колони людей вирушили до Адміністрації президента, Кабміну, Верховної Ради, МВС, Генпрокуратури і розбили там намети попри те, що всі підступи і під'їзди до адміністративних будівель закрили автобусами і живим ланцюгом бійці спецпідрозділу "Беркут".

Головне слідче управління Служби безпеки України почало кримінальне провадження за фактом дій, спрямованих на захоплення державної влади.

9 грудня влада, використовуючи війська, міліцію і "Беркут" заблокувала Майдан Незалежності в Києві. Вулиці розчистили від барикад. Були знищені блокпост і наметове містечко мітингувальників на розі вулиць Лютеранської та Банкової.

11 грудня близько 1 години ночі кілька тисяч силовиків оточили Євромайдан і почали штурм барикад, встановлених навколо наметів.

Вранці сили спецпідрозділів МВС оточили центр Києва й почали витісняти протестувальників із Майдану Незалежності, а потім здійснили спробу штурму будівлі Київської міської державної адміністрації, використовуваної протестувальниками як місце для ночівлі.

МВС назвало штурм Майдану "заходами з благоустрою території", які проводилися вночі для зручності громадян. По мірі того, як кияни почали масово виходити на центральну вулицю свого міста, бійці МВС почали перегрупування й, врешті-решт, почали відводити колони бійців в "урядовий квартал".

14 грудня генпрокурор Віктор Пшонка заявив: за кривавий розгін Євромайдану покарають секретаря РНБО Володимира Сівковича, начальника київської міліції Валерія Коряка і голову Київської міської держадміністрації Олександра Попова. Янукович підписав указ про вісторонення всіх трьох на час проведення розслідування.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: п'ятитисячну армію самооборони, євромайдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]