Пт, 2024-04-19, 03:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:25
Майже 13 тисяч радянських ГОСТів Кабмін скасував
Інші останні Економічні новини

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України видало укази про скасування розроблених до 1992 року 12776 ГОСТів, більшість з яких втратять чинність на початку 2018 року, повідомила прес-служба Мінекономрозвитку на офіційному сайті відомства.

"Це один з ключових кроків у реформі системи технічного регулювання, який звільняє бізнес від зайвих обмежень у розробці товарів і послуг, стимулює підприємницьку ініціативу і конкуренцію", - зазначається у повідомленні.

Відстрочка у два роки, як зазначається в повідомленні, потрібна для адаптації бізнесу до нових умов.

"Де-юре ГОСТи вже були необов`язкові. Але існував імператив щодо їх застосування, як у текстах самих ГОСТів, так і у численних підзаконних актах. Тому багато підприємств де-факто продовжували застосовувати ГОСТи в обов`язковому порядку. Відтепер зняття цього обов`язку затверджено чітко і однозначно", - цитує прес-служба заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова.

За словами заступника міністра, головним завданням реформи є перехід від обтяжливої і неефективної системи обов`язкових державних стандартів до європейської моделі технічного регулювання, яка ґрунтується на застосуванні технічних регламентів і добровільному використанні стандартів.

Як наголошується у повідомленні, у технічних регламентах містяться всі необхідні вимоги щодо безпеки продукції. Однак, на відміну від застарілих ГОСТів, регламенти не висувають вимог щодо конструкції, дизайну виробів та інше. Водночас ті підприємства, для яких використання ГОСТів є важливим або надає певні конкурентні переваги, можуть продовжувати їх застосовувати. Але використання цих стандартів не буде обов`язковим.

Довідка

ГОСТ (рос. Государственный стандарт, Державний стандарт, ДЕСТ) – одна з основних категорій стандартів у СРСР, сьогодні міждержавного стандарту в СНД. Ухвалюється Міждержавною радою зі стандартизації, метрології і сертифікації (МГС).

У радянські часи всі ГОСТ були обов'язковими для застосування в тих галузях, які визначалися преамбулою самого стандарту.

Багато з українських національних стандартів ДСТУ (Державні стандарти України), що існують нині, на сировину, продукцію, а також на методи виробництва виникли ще в радянські часи. Нові ГОСТи, головно загального характеру, з одного боку, ставлять галузь в жорсткі рамки – з якої сировини і за якою технологією виробляти ті чи ті продукти, з другого боку, дозволяють виробникам зберігати свою індивідуальність.

В Україні на виконання Державної програми стандартизації на 2006–2010 роки було розроблено Програму перегляду чинних в Україні міждержавних стандартів (ГОСТ), розроблених до 1992 року, та приведення їх у відповідність до Угоди про технічні бар’єри у торгівлі Світової організації торгівлі.

У грудні 2014 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що Україна до 2016 року перейде на європейську модель стандартизації, остаточно відмовившись від російських і радянських стандартів.

Верховна Рада 15 січня 2015 року ухвалила закон про адаптацію українського законодавства до норм Європейського Союзу у сфері технічних регламентів та оцінки відповідності. Законом передбачається об`єднати норми законів "Про підтвердження відповідності", "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності" і декрету Кабінету міністрів від 10 травня 1993 року № 46-93 "Про стандартизацію і сертифікацію", одночасно визначаючи їх такими, які втратили силу, а також пропонується внести зміни до низки законодавчих актів України.

У жовтні 2015 року Науково-технічна рада при Мінекономрозвитку ухвалила рішення про підготовку до початку скасування технічних стандартів СРСР на території України з 1 січня 2016 року, запропонувавши ввести перехідний період. Згідно з рішенням, центри стандартизації, метрології та сертифікації до грудня проведуть аналіз техстандартів СРСР, що діють в Україні, і запропонують термін перехідного періоду, який почне діяти з 1 січня 2016 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 809 | Додав: adminA | Теги: 13 тисяч радянських ГОСТів, Кабмін скасував | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]