Пт, 2024-03-29, 12:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:51
Махінації з відкріпними талонами вплинуть на підсумок виборів
Інші останні Політичні новини

Постанова ЦВК про дозвіл голосування за відкріпними талонами тільки в межах округу порушує права виборців. Отож ті, наприклад, заробітчани, які перебувають не за місцем реєстрації, не будуть їхати по відкріпні талони, аби повернутися, наприклад, до Києва та проголосувати.

Проте ця постанова є вимушеною, оскільки махінації з відкріпними талонами видно неозброєним оком, цитує УНН слова соціолога Ірини Бекешкіної.

"Ця постанова (постанова ЦВК про дозвіл голосувати за відкріпними талонами тільки в межах свого округу) була вимушеною, тому що ті махінації, які почали активно проводити, вони вже дискредитували українські вибори, бо змушували брати відкріпні талони і студентів, і батьків. Почалася повна маніпуляція, і тому це, звісно, змушений захід", - зазначила співрозмовниця агентства.

За словами Ірини Бекешкіної, з іншого боку ця постанова ЦВК порушує права виборців. "Звичайно, багато людей не проголосує, але не тому що була така постанова. Ті, наприклад, заробітчани, які перебувають не за місцем реєстрації, не будуть їхати по відкріпні талони, аби повернутися, наприклад, до Києва та проголосувати. Це не 2004 рік, коли масово їхали за місцем реєстрації, для того щоб проголосувати", - сказала вона.

У свою чергу, соціолог наголосила, що відтак кілька відсотків виборців не проголосують.

Тимчасом, як зазначила Ірина Бекешкіна, постанова викликана неможливістю сфальсифікувати вибори, підкинувши бюлетені громадян, які не з'явилися на вибори. "Підкинути (бюлетені) можна і без тієї постанови. Наприклад, у східних регіонах і так готовність піти на вибори є низькою. Це просто небажання бути посміховиськом в очах усього світу. Тому що махінації з відкріпними талонами видно незброєним оком", - резюмувала вона.

Як раніше повідомлялося, заступник голови Комітету виборців України Віталій Тесленко прогнозує оскарження в судах рішення Центральної виборчої комісії про обмеження тимчасової зміни місця голосування виборців округом їхнього проживання.

"Так, відповідно до рішення ЦВК, є порушення прав виборців з погляду обмеження їхньої можливості обирати. Ми прогнозуємо, що буде багато позовів проти цього рішення, можливо, використовуватимуть механізм оскарження і виборчі штаби депутатів", - повідомив він.

При цьому, зі слів експерта, головне завдання рішення Центвиборчкому все-таки виконує - усуває можливість для фальсифікацій.

Водночас координатор виборчих програм громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська зазначила, що ця постанова ЦВК обмежує конституційне право людей обирати.

"Постанова за фактом встановлює нові законодавчі норми, які порушують норми закону про вибори народних депутатів і Конституцію. Весь наш офіс збирається подавати в суд", - сказала вона.

На думку Айвазовської, необхідно не обмежувати можливості для фальсифікацій, а карати за подібні прецеденти.

"Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, змушувати виборця голосувати карається до 2 років в'язниці. І мені б хотілося, щоб ті кандидати, які змушують виборців голосувати на інших округах, були покарані, а не були обмежені в можливості назбирати собі виборців", - додала вона.

Айвазовська вважає, що постанова ЦВК про обмеження тимчасової зміни місця проживання не вирішує проблеми, а викорінити її може тільки адекватна, правомірна реакція правоохоронних органів.

Як повідомлялось, 22 вересня ЦВК обмежила тимчасову зміну місця голосування виборців округом їхнього проживання.

Член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заперечує, що таке рішення є порушенням їхнього права обирати.

У свою чергу КВУ вважає виправданим рішення ЦВК обмежити тимчасову зміну місця голосування виборців округом їхнього проживання.

Водночас голова ЦВК Володимир Шаповал в ході зустрічі в п'ятницю в Києві з делегацією передвиборчої місії тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за виборами в Україні назвав гострою проблемою тенденцію до зміни виборцями місця голосування з одного округу на інший.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1135 | Додав: nowyny | Теги: підсумок виборів, відкріпні талони, махінації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]