Пт, 2024-04-19, 18:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:07
Маніфестанти в Каїрі підпалили президентський палац
Інші останні Новини світу
У столиці Єгипту тисячі чоловік знову вийшли на вулиці єгипетських міст, щоб висловити невдоволення політичним курсом президента Мохаммеда Мурсі і руху "Брати-мусульмани".

Як повідомляє ВВС-Россия, біля президентського палацу відбулися зіткнення з поліцією. Демонстранти кидали в правоохоронців каміння та пляшки з горючою сумішшю, а поліцейські намагалися розігнати їх за допомогою водометів і пострілів у повітря.

Лідери опозиції знову закликають населення приєднатися до акцій протесту, незважаючи на те, що напередодні вони підписали угоду з правлячою партією країни про відмову від насильства.

Пізніше стало відомо, що десятки демонстрантів закидали в Каїрі президентський палац "Аль-Іттіхад" пляшками із запальною сумішшю. З території резиденції глави держави Мурсі здіймаються клуби диму, передає ИТАР-ТАСС.

Очевидці стверджують, що загорілися дерева, що знаходяться на території. Вогонь загрожує перекинуться на будівлі.

До палацу стягуються додаткові підрозділи МВС.

У якийсь момент гвардійцям вдалося відтіснити протестувальників від стін палацу, звідки досі здіймаються клуби диму. Про потерпілих інформації поки не надходило, проте до місця заворушень кинулися десятки карет швидкої допомоги. Повсюдно чутна стрілянина та виття сирен.

Зіткнення з силовиками йдуть в даний час і поблизу площі Тахрір неподалік від британського посольства. За інформації, що надходить, постраждали десятки людей, з яких близько 20 отримали вогнепальні поранення.

Раніше в п'ятницю 1 лютого ситуація начебто заспокоїлася. Єгипетська опозиція мала намір організувати масові демонстрації в Каїрі із засудженням політики "Братів-мусульман". Тисячі людей почали збиратися в різних куточках столиці на традиційну полуденну молитву в "П'ятницю позбавлення", однак цьому завадив проливний дощ з холодним поривчастим вітром, що обрушився на місто.

Присутні на Тахрірі були змушені ховатися у довколишніх магазинах, кафе, ресторанах та під'їздах будинків. Найбільш стійкі не побажали залишати центральній площі країни, викрикуючи гасла проти президента Мурсі та ісламістів. Багато хто вирішив, що дощ є доброю ознакою "швидкої перемоги" і повалення нинішнього режиму, про що привселюдно заявляли з головної трибуни.

Багатолюдні ходи стартували від декількох каїрських мечетей в бік президентського палацу "Аль-Іттіхад". Однак вони також затрималися через розгул стихії. Присутні на молитві демонстранти змушені були ховатися від зливи і ловити розкидані сильним вітром транспаранти і розтяжки.

Тисячі єгиптян вийшли на акції протесту і в містах Суецького каналу. У Порт-Саїді, Суеці та Ісмаїлії маніфестанти вимагають відставки уряду і справедливого покарання для винних у загибелі десятків людей. Тільки за минулий тиждень заворушення в Єгипті забрали близько 60 людських життів, сотні постраждали.

У північній столиці країни - Александрії також проходять масові мітинги. Супротивники влади перекрили кілька ключових магістралей міста, однак тут якихось серйозних інцидентів поки відмічено не було.

Раніше повідомлялося, що у єгипетському місті Порт-Саїд, де в суботу, 26 січня, були засуджені до смертної кари понад 20 учасників бійні на стадіоні, родичі і прихильники ув'язнених намагалися штурмувати СІЗО.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1066 | Додав: adminA | Теги: президентський палац, маніфестанти, Каїр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]