Чт, 2024-03-28, 17:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:09
Марсохід знайшов прісне озеро, в якому потенційно могло існувати життя
Інші останні Новини світу науки і технологій
Нові сліди життя виявив на Червоній планеті марсохід НАСА Curiosity. Стародавнє озеро могло підтримувати життя в тій формі, в якій його розуміють люди, і досить тривалий час - можливо мільйони років.

"Чесно кажучи, воно (озеро) виглядає дуже схожим на земні озера", - говорить провідний науковий фахівець Curiosity Джон Гроцингер, повідомляє журнал Science.

"Воно схоже на прадавні озера, які були на Землі. Багато з озер на Заході США віддалено схожі на марсіанське озеро минулого".

Раніше невідоме прісноводе озеро повинне було існувати приблизно 3,7 млрд років тому, розповідають дослідники. На їх думку, озеро цілком могло бути жилим, оскільки в нім були досить позитивні умови для виникнення біології.

Більш того, фахівці говорять, що якщо одне озеро було потенційно населеним, то і інші схожі озера, яких було немало на Марсі, теж могли бути населені.

Відомості про ймовірне життя в доісторичному озері з'явилися після проведеного Curiosity аналізу дрібнозернистих осадкових порід, які колись були дном озера. Зазвичай вони формуються в спокійній стоячій воді. Марсохід отримав зразки цих порід під час свердлення пересохлої затоки в кратері.

Так звані аргилліти містять глиняні елементи, що сформувалися у відкладеннях древнього прісноводого озера. Також аналіз показав, що тут є в наявності всі ключові для життя елементи, зокрема сіра, азот, кисень, водень, фосфор і вуглець.

У НАСА говорять, що озеро цілком могло містити клас мікробів chemolithoautotrophs, які отримують енергію за рахунок розкладання мінеральних порід і здатних обходитися без сонячного світла.

Дослідники вважають, що прадавнє озеро мало площу порядка 30 кв кілометрів, а судячи з товщини відкладень на дні, воно існувало не менше 10 млн років.

Колись давно озеро займало малу частину кратера Гейла, діаметр якого складає 154 км. і де Curiosity працює з серпня 2012 року.

Нагадаємо, що основне завдання апарату полягає у визначенні того, чи було у кратері Гейла коли-небудь життя на Марсі. Зараз багато фактів указують на те, що приблизно 3,7 млрд років назад на Марсі було життя.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1165 | Додав: nowyny | Теги: життя, прісне озеро, марсохід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]