Пт, 2024-03-29, 03:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:45
Математика-гея, який розкрив секретні коди фашистів, королева Єлизавета II посмертно помилувала
Інші останні Новини Європейського Союзу
Королева Великобританії Єлизавета II посмертно помилувала засудженого 60 років тому за гомосексуалізм британського математика Алана Тюрінга, який розкрив у роки Другої світової війни загадку німецьких шифрувальних машин серії Enigma, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на Daily Telegraph.

За оцінками істориків, робота британських дешифрувальників на чолі з Тюрінгом допомогла наблизити закінчення війни і зберегти безліч людських життів.

Доля самого Тюрінга після війни склалася трагічно - в 1952 році він був засуджений за нетрадиційну сексуальну орієнтацію, за яку у Великобританії тоді карали. До Тюрінга застосували хімічну кастрацію. Два роки по тому 41-річний математик покінчив з собою, так і не отримавши визнання і винагороди за внесок у перемогу над Німеччиною.

Королева Великобританії скористалася королівської прерогативою помилування (Royal Prerogative of Mercy). Як відзначає видання, королівське помилування є вкрай рідкісним явищем у Великобританії. Зазвичай таке рішення приймається, якщо людина був визнана невинною і надійшло відповідне прохання від члена її сім'ї. Як зазначив представник міністерства юстиції, жодне з цих вимог не було виконано, що відображає винятковий характер заслуг помилуваних.

Королева ухвалила відповідне рішення за клопотанням міністра юстиції Кірса Грейлінга, якому передувала чергова громадська кампанія з вимогою помилування, в якій брали участь багато видатних вчених та громадських діячів, в тому числі фізик Стівен Хокінг. Попередні кампанії не приводили до бажаного результату - торік, коли більше 21 тисячі осіб підписали електронну петицію на користь помилування Тюрінга на сайті канцелярії британського прем'єра, парламент країни відмовився помилувати засудженого.

Тим часом борці за права геїв залишилися не цілком задоволені. Вони відзначають, що крім Тюрінга з дискримінаційним за сучасними поняттями звинуваченням у гомосексуалізмі в ті роки зіткнулися понад 500 тисяч осіб, і наполягають на тому, щоб всі вони були реабілітовані.

Зазначимо, що в 2007 році у Великобританії математику відкрили пам'ятник.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 962 | Додав: adminA | Теги: секретні коди фашистів, королева Єлизавета II, математика-гея | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]