Пт, 2024-03-29, 17:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:27
Меркель і Олланд підтримали позицію України щодо виборів в ОРДЛО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд наголошують, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу мають пройти за українським законодавством і відповідно до принципів ОБСЄ за умови забезпечення безпекового компоненту.

Як повідомили 17 березня 2016 року у прес-службі глави держави, про це йшлося під час тристоронньої зустрічі лідерів України, Німеччини та Франції сьогодні у Брюсселі.

"Порошенко, Меркель та Олланд висловили занепокоєння погіршенням безпекової ситуації на Донбасі. Сторони підкреслили важливість імплементації Мінських домовленостей. Співрозмовники наголосили на важливості припинення вогню, відведенні російської військової техніки, наданні повного і безперешкодного доступу спостерігачів ОБСЄ до всіх місць на окупованих територіях і неконтрольованих ділянок українсько-російського кордону", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, лідери трьох країн закликали негайно звільнити й повернути на Батькывщину українського пілота Надію Савченко, яку незаконно утримують в російській в'язниці.

Керівники Німеччини і Франції також підтвердили, що санкції Європейського Союзу проти Росії будуть збережені до повного виконання Москвою всіх пунктів Мінських домовленостей.

Меркель і Олланд засвідчили незмінність політики Євросоюзу щодо невизнання окупації Криму арімєю Російської Федерації.

Як нещодавно повідомили ЗМІ, керівні органи ЄС нібито вимагають від офіційного Києва до кінця березня ухвалити виборчий закон для ОРДЛО, а самі місцеві вибори провести не пізніше червня. Цю інформацію 7 березня підтвердив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який також не згоден ані з названими термінами, ані з подібною постановкою питання. На думку головного українського дипломата, повернення під юрисдикцію України тимчасово окупованих путінською Росією окремих районів Донбасу може розпочатися лише після появи там поліцейської місії ОБСЄ й повного виведення звідти російських гібридних військ.

З критикою цього підходу вже виступили відомі українські політики та посадовці з прифронтової смуги. Зокрема, голова Луганської облВЦА Георгій Тука вважає, що вибори "по той бік" лінії розмежування можна буде провести лише через п'ять років після повного звільнення тих територій від російських гібридних військ. Своєю чергою заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера говорить про "два роки".

За словами генерального директора Комітету виборців України Олексія Кошеля, вибори на Донбасі "найближчим часом провести нереально". Він заявив, що за оптимістичним сценарієм вибори на Донбасі можна буде провести не раніше, ніж через п'ять років, а за песимістичним сценарієм - через десять років і більше.

"Яким чином ми повинні забезпечити проведення місцевих виборів на Донбасі... коли постійно відбуваються обстріли, сутички тощо?" - обурювався 17 лютого у Мінську представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, голова української держави у 1994-2005 роках Леонід Кучма.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: позиція України, Меркель і Олланд, вибори, ОРДЛО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]