Ср, 2024-04-24, 06:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:48
Меркель: українці не хочуть повертатися спиною до ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Учасники акцій протесту в Україні проявили відвагу, намагаючись домогтися зближення їхньої країни з ЄС, заявила канцлер ФРН Ангела Меркель. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"З моменту проведення в листопаді саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі багато людей, відважно взявши участь у демонстраціях, показали, що не хочуть повертатися спиною до ЄС", - сказала вона в середу, 29 січня, у Бундестазі.

На думку Меркель, демонстранти борються за цінності, яким надається велике значення в країнах Євросоюзу. "Тому до демонстрантів слід прислухатися", - додала канцлер.

Вона стверджувала, що саме тиск, який чинять демонстранти, відкрив можливості мирного виходу з політичної кризи в Україні.

Крім того, Ангела Меркель заявила, що пропозиція Євросоюзу щодо підписання з Україною Угоди про асоціацію все ще чинна.

"Незмінним є те, що двері до підписання Угоди про асоціацію з Україною залишаються і надалі відкритими", - сказала канцлер, почавши свою урядову заяву з актуальної ситуації в Україні.

Враховуючи відставку українського уряду, в Києві, на думку Меркель, нарешті став можливий "серйозний діалог між президентом і опозицією щодо проведення важливих політичних реформ".

"Міністерство закордонних справ, відомство канцлера і посольство Німеччини в Києві всіма можливими засобами підтримують зусилля з мирного розв'язання конфлікту", - зазначила вона.

За словами канцлера, українці під час демонстрацій показали, що їх не звернути з європейського шляху. "Тому їх треба почути", - підкреслила вона.

Водночас, зазначила Меркель, потрібно знайти вихід із ситуації, коли Україна та інші країни "Східного партнерства" стають перед вибором між ЄС і Росією. "Я переконана, що під час терплячих переговорів таку небезпеку можна подолати", - вважає глава німецького уряду. Таку позицію, додала вона, уряд ФРН має намір виражати і в переговорах з Росією.

Нагадаємо, 23 січня відбулася телефонна розмова Януковича з Ангелою Меркель. Під час розмови Янукович і Меркель обговорили питання мирного виходу з політичної кризи та шляхи стабілізації ситуації в Україні.

Генсек НАТО розкритикував РФ за тиск на Україну

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен розкритикував Росію за тиск на Україну, який, на його думку, є реальною причиною, чому Київ так і не підписав Угоду про асоціацію та створення всеохопної зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

"Пакт про асоціацію між Україною та ЄС став би істотним поштовхом до зміцнення євроатлантичної безпеки, і я щиро шкодую, що цього не сталося", - підкреслив генсек НАТО.

"Причина цього добре відома: тиск, який чинить Росія на Київ", - наводить Reuters слова Расмуссена.

Хоча генсек відзначив поліпшення відносин НАТО з Росією в низці напрямів, він поскаржився на те, що "Росія ставиться вочевидь вороже до відкриття Альянсу для країн Східної Європи".

Напередодні генеральний секретар НАТО зустрічався в Брюсселі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Згідно з повідомленням прес-служби Альянсу, переговори пройшли "конструктивно", на зустрічі обговорювався "повний діапазон тем, що належать до порядку денного співпраці Ради "Росія-НАТО", а також більш широкі міжнародні питання, що становлять загальний інтерес". Чи обговорювали Лавров і Расмуссен українське питання, не повідомляється.

Також раніше Расмуссен заявив, що Росія порушує право України вільно обирати собі союзників.

"Ми спостерігаємо більш напористу позицію з боку Росії. Необхідно підкреслити, що ця країна (Україна) має право вільно обирати союзників. Якщо якась країна намагається тиснути на цю країну, принцип порушується", - заявив Расмуссен, відповідаючи на запитання журналіста, чи стурбований він російською політикою щодо сусідів Альянсу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: українці, ЄС, Меркель | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]