Вт, 2024-04-23, 09:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:08
Межигір'я, центр Києва й тисячі гектарів лісу - земельні махінації функціонерів режиму Януковича
Інші останні Кримінальні новини

 Прокуратура оскаржила незаконну передачу функціонерам режиму Януковича низки земельних ділянок в столиці та області. Деякі з них, зокрема резиденція "Межигір'я", вже повернули у державну власність.

Маєтки Януковича

У червні на Київщині прокуратура через суд повернула у державну власність 135 га земель, на яких розташована резиденція «Межигір’я», незаконно привласнена екс-президентом України Віктором Януковичем. Встановлено, що вказані землі вартістю понад 118 млн грн були відчужені розпорядженнями Вишгородської райдержадміністрації, хоча вилучення, передача в оренду та подальший продаж земель рекреаційного призначення належать до компетенції Кабінету Міністрів України.

Щодо орендованих земель Мисливського господарства «Сухолуччя», прокуратура встановила, що їх протиправно вилучили з користування державного спеціалізованого лісомисливського господарства без погодження із Кабінетом Міністрів України, а потім без зміни цільового призначення земельну ділянку передали у приватну власність для забудови. Тож прокуратура Київщини заявила позов до Київської обласної державної адміністрації, Вишгородської РДА, ТОВ «ДОМ ЛЕСНИКА» про визнання незаконним і скасування розпорядження та визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку лісового фонду площею 13 га вартістю понад 5 млн. грн.

Крім того, прокуратура оскаржила передачу в користування Януковича та його оточення ще кількох ділянок.

Зокрема Генеральна прокуратура оскаржила рішення Київської міської ради та державні акти про право власності, на підставі яких через фіктивний житлово-будівельний кооператив «Котміст» у власність кільком комерційним структурам передали земельну ділянку у Конча-Заспі площею близько 40 га вартістю 126 млн грн та відведення земельної ділянки площею 5,6 га на Столичному шосе, 21 км у Голосіївському районі міста Києва для створення та озеленення території загального користування. За фактом самовільного захоплення земельної ділянки на Столичному шосе розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 197-1 КК України.

Крім того, розпочали перевірку щодо надання у приватну власність понад 2 га землі під вертолітним майданчиком на Парковій дорозі. 

Ділянки Курченка

Разом з оголошенням в міжнародний розшук Сергія Курченка прокуратура заявила про арешт майнового комплексу та земельної ділянки Одеського нафтопереробного заводу, які перебували у власності наближеного до Януковича бізнесмена. У червні Курченко виступив із заявою щодо оскарження арешту майна.

Ліси династії Арбузових

Також прокуратура Київщини виступила з вимогою повернути державі 48 га лісу на території Києво-Святошинського району, які в 2012 році передали в довгострокове тимчасове користування громадянину Геннадію Арбузову (батькові екс-прем'єр-міністра Сергія Арбузова). Згадані угіддя мали використовувати для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей, однак орендар незаконно огородив їх капітальним парканом та частково пошкодив лісові насадження.

Пізніше держава через суд  повернула 18 га лісу, які були незаконно передані родині колишнього віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова. Лісову ділянку у с. Дмитрівка Києво-Святошинського району, призначену для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей орендар використовував з численними порушеннями. Зокрема на території незаконно звели капітальні споруди.

Мисливські угіддя Пшонки

Також на Київщині вимагають повернути державі 15 тисяч гектарів мисливських угідь, розташованих у Фастівському районі, якими користувався син колишнього генпрокурора Артем Пшонка та його оточення. Орендар незаконно пошкодив лісові насадження та розпочав будівництво капітальних споруд на згаданій ділянці. Зокрема на території мисливських угідь розташовані незавершена будівля, лазня з басейном та котельня. Фастівська міжрайонна прокуратура звернулася до суду з позовом  про розірвання договору оренди та повернення мисливських угідь у державне користування.

Столичні ділянки Фірташа

У червні Господарський суд міста Києва відмовився подовжити термін оренди ділянки, розташованої в центрі столиці – на вулиці Володимирській. З 2004 року ділянкою площею 19582 м2  користувалась структура, пов’язана з бізнесменом Дмитром Фірташем, однак з 2009 року орендар перестав сплачувати орендну плату, не дотримуючись при цьому цільового призначення.

Водні зони сина Богатирьової

Крім того, прокуратура виявила незаконну приватизацію земель водного фонду сім'єю екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової. Під час перевірки встановили, що  земельну ділянку площею 0,46 га та вартістю майже 900 тисяч гривень, розташовану в с. Плюти Обухівського району Київської області, відвели у власність сина Богатирьової незаконно. Прокуратура подала позов до суду про визнання недійсним та скасування "купівлі" земельної ділянки сином екс-міністра.

Земельна власність Захарченка

Також прокуратура  через суд вимагає повернути земельну ділянку площею близько 1 га, розташовану в с. Романків, яка була незаконно відчужена на користь родичів колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка. Як з’ясувалося, підставою для відведення у користування згаданою площею стали рішення виконавчого комітету сільської ради, до компетенції якого не входить вирішення земельних питань. Прокуратура пред´явила позов в Обухівський міськрайсуд про визнання недійсними рішення органу місцевого самоврядування, державного акту на землю та витребування земельної ділянки на користь держави.

Крім того, у Захарченка відібрали золотокопальню, розташовану на території Мужіївського золоторудного родовища, запаси якого оцінюють у понад 30 т золота вартістю $1,4 млрд.
 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 913 | Додав: adminA | Теги: Межигір'я, Януковича, земельні махінації, тисячі гектарів лісу, центр Києва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]