Пт, 2024-04-19, 03:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:45
"Мільйон у виборчому кошику" - як технічні партії торгують в ОВК
Інші останні Політичні новини

У парламентських виборах-2012 беруть участь представники 87 партій, при цьому за списками - тільки 22. За оцінками видання "Дзеркало тижня. Україна", ознаками "технічних" володіють не менше 40 партій.

"Технічні" партії, яким пощастило при жеребкуванні в ЦВК з формування окружкомів, продають свої квоти в ОВК по всій країні. Вартість такої оборудки, за даними "Дзеркало тижня. Україна", сягає мільйона доларів.

На жаргоні тих, хто купує-продає, квотні місця від однієї партії до ОВК називаються "гілка". Але продається тільки квота і тимчасово - печатка. Люди, чиї документи, були подані при реєстрації і жеребкуванні, потім замінюються на довірених і перевірених.

Як відомо, у парламентських виборах-2012 беруть участь представники 87 партій, при цьому за списками - тільки 22. За оцінками "Дзеркала тижня", ознаками "технічних" володіють не менше 40 партій, ще п'ять можна назвати індивідуально-технічними - вони "ведуть" декілька, а то й одного більш-менш відомого кандидата-мажоритарника або є чисто регіональними (в сенсі географії) проектами.

Подібні проекти нарівні з парламентськими партіями отримали квоту на присутність у всіх 225 ОВК. За квотним принципом їм дісталися і по 12-13 посад голів комісій, їх заступників та секретарів.

Зокрема, Християнсько-демократична партія України (створена 20 років тому нинішнім "регіоналом" Віталієм Журавським): списку немає, три мажоритарника - 218 членів ОВК.

Всеукраїнське політоб'єднання "Єдина родина" ("партія Ржавського") виставила єдиного кандидата - підприємця з Євпаторії - і забезпечила собі "гілку" в 212 членів окружкомів.

Партія "Молодь до влади". Один мажоритарник - лідер партії - забезпечив 223 члена ОВК.

А деякі політичні сили, що мають ознаки "технічних", підійшли до справи партійного будівництва грунтовно, використавши "підручний матеріал".

Список партії "Зелена планета" представлений великою кількістю бюджетників на чолі з головою Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергієм Орєховим. Там же присутній його перший заступник Соколова і ще півтора десятка співробітників і керівників з центрального апарату та регіональних управлінь Держпотребінспекції, що підпорядковується Міністерству економіки і торгівлі.

У структурі відомства є держпідприємства і різні серйозні інститути, співробітники яких, включаючи гендиректорів та їх заступників, масово не тільки вступили в партію, але й були удостоєні масового представництва в її виборчому списку. Більше інших ідеєю "Зеленої планети" оволоділи співробітниками ДП "Укрметртестстандарт". У списку партії з 225 осіб присутні 86 співробітників цього держпідприємства.

Крім того, при Мінекономіки є ще й "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості". І він представлений в партійному списку 40 співробітниками різного рангу і посади. Відзначимо, що "Зелена планета" виграла жеребкування та має свою "гілку" в 225 членів ОВК.

Відзначимо, що тільки на етапі підготовки виборів для спостерігачів виборчого процесу в Україні завдяки роботі ЗМІ та структур громадянського суспільства стають очевидними численні порушення: підкуп, адміністративний ресурс, чорний PR, участь у виборах технічних партій і кандидатів.

Раніше голова Комітету виборців України Олександр Черененко спрогнозував 50% заміну членів окружкомів, оцінивши приблизну вартість такої процедури в 10-20 тисяч за члена комісії технічної партії в залежності від наближення до керівного складу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 919 | Додав: nowyny | Теги: вибори, Партії, ОВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]