Сб, 2024-04-20, 10:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:40
Мін'юст хоче розширити санкції проти РФ через Сенцова і Кольченка
Інші останні Політичні новини

Міністерство юстиції України ініціюватиме розширення персональних санкцій проти Росії, якщо незаконно засуджені українці Олег Сенцов та Олександр Кольченко не будуть повернуті Україні. Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко на своїй сторінці у Facebook.

"Російська влада вирішила не передавати політичних в’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка Україні, й продовжує тримати наших хлопців у заручниках. Відповідні офіційні відмови на наші запити про повернення українців надійшли сьогодні", - нагадав він.

"Цинізму нинішньої Росії немає меж. Своє рішення там обґрунтували тим, що хлопці нібито є російськими громадянами. Хоча, саме проти російської окупації Криму протестували Сенцов і Кольченко. Саме за ці протести Кремль запроторив їх у в’язницю", - заявив міністр.

За словами Петренка, Україна ніколи не залишить своїх громадян один на один з "ворожою репресивною машиною".

"Повернення хлопців до України – це обов’язкова умова подальшого діалогу. Якщо російська сторона не зробить цього і продовжить знущання над політв’язнями, я ініціюватиму розширення персональних санкцій проти причетних до цього російських чиновників. Більше того, такі кроки з боку агресора підтверджують, що Росії не місце серед демократичних країн у Парламентській Асамблеї Ради Європи", - зауважив міністр.

"Хочу, щоб хлопцям передали, що ми продовжимо боротися за них. Я особисто займатимусь всіма питаннями, які стосуються можливості визволення Сенцова та Кольченко, у міжнародні організаціях та судових органах. Зараз вже напрацьовується план дій, який я представлю пізніше. Ми примусимо Кремль визнати їх українське громадянство", - підкреслив Петренко.

Нагадаємо, український режисер Олег Сенцов був затриманий за сфабрикованим звинуваченням в анексованому Криму 11 травня 2014 року.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд Росії засудив Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка відповідно до 20 і 10 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі.

Раніше Сенцов написав листа до співвітчизників, в якому виступив проти свого звільнення за всяку ціну.

21 жовтня Росія відмовила в передачі Сенцова та Кольченка Україні.

Сенцова і Кольченка спробують обміняти на росіян - росЗМІ

Переговори про повернення на батьківщину українців Олега Сенцова і Олександра Кольченка, засуджених в Росії до тривалих термінів ув'язнення, продовжаться в форматі можливого рівноцінного обміну на росіян, які утримуються під вартою в Україні. Про це повідомило російському "Інтерфаксу" в суботу джерело, знайоме з ситуацією.

"Українська сторона продовжить домагатися видачі Сенцова і Кольченка по дипломатичних каналах в рамках процедури обміну громадянами. У цьому випадку громадянство обмінюваних осіб значення не має", - сказав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що відмова російського Мін'юсту видати Сенцова і Кольченка відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб від 1983 року "була очікуваною".

За словами джерела, не виключено, що засуджені на тривалі терміни українці будуть помилувані главою держави, як це було у випадку з повернутими на батьківщину Геннадієм Афанасьєвим і Юрієм Солошенком, а також депутатом Верховної Ради Надією Савченко.

Співрозмовник агентства нагадав, що остання перед поверненням на батьківщину була помилувана президентом РФ, а російські громадяни Євген Єрофєєв і Олександр Александров, які повернулися до Росії одночасно з Савченко - президентом України Петром Порошенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: кольченко, Сенцов, санкції проти РФ, Мін'юст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]