Чт, 2024-04-25, 22:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:34
Мін'юст презентував схему повернення "грошей Януковича"
Інші останні Кримінальні новини

Міністерство юстиції України спільно з народним депутатом Антоном Геращенком розробило законопроект, який дає ГПУ змогу повернути кошти, вкрадені попередньою владою. Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко під час прес-конференції у Кабміні, повідомляє "Укрінформ".

"Ми сьогодні презентуємо ще один механізм, який дасть можливість генеральному прокурору і тим прокурорам, які будуть ці справи розслідувати, повернути кошти, вкрадені в українського народу. Зокрема, він дає можливість правоохоронцям у легальний спосіб провести процедуру цивільної конфіскації вкрадених коштів", - сказав Петренко.

Він пояснив, що у разі ухвалення цього законопроекту генеральний прокурор має право звернутися до суду з вимогою довести походження коштів тієї чи іншої людини, на яку, до прикладу, зареєстровано офшорну компанію. "Якщо ці люди не можуть довести, як на офшорній компанії з'явилося 100 млн доларів, наприклад, український суд через такий інструмент стягує дані кошти як такі, що отримані необґрунтовано. Часто такі кошти зареєстровані на водіїв, охоронців тощо", - додав міністр.

Так, за його словами, цей законопроект є однією з дуже важливих ініціатив української влади для завершення процесу повернення коштів, вкрадених попередньою владою. Він запевнив, що законопроект відповідає всім європейським стандартам.

"Він також буде такою превенцією для будь-кого з державних чиновників і корупціонерів, котрі намагатимуться приховати бюджетні кошти через тіньові схеми, бо саме через такі механізми українська правоохоронна система і українська оновлена судова система зможуть повертати ці кошти до державного бюджету", - наголосив Петренко.

У свою чергу, Антон Геращенко зауважив, що вперше подібне законодавство з'явилося в Італії у 70-х роках, коли велася боротьба з мафією. Після Італії таке законодавство було прийнято у більш як 30 країнах світу.

"В Італії розробили таке законодавство, що коли неможливо притягнути особу до кримінальної відповідальності і конфіскувати кошти у результаті кримінального переслідування, то можна через звернення до суду генпрокурора вимагати від людини, у якої є рахунок на кілька мільйонів доларів, надати пояснення, звідки з'явилися ці гроші, довести їхнє походження", - резюмував Геращенко.

Петренко натякнув, хто гальмує повернення вкрадених Януковичем коштів

Через бездіяльність ГПУ впродовж двох років у розслідуванні низки кримінальних справ, які стосуються Януковича і його оточення, вкрадені ними кошти досі не в держбюджеті. Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Лише в Україні українським урядом 1,5 року тому було заблоковано 1,5 млрд доларів. Це ті кошти, які можна направити на оборону країни, на підтримку нашої армії, на збільшення соціальних стандартів для пенсіонерів і малозабезпечених. І фактично через бездіяльність у розслідуванні справ ці кошти досі не знаходяться в бюджеті", - сказав Петренко.

Так, за його словами, протягом двох років органи прокуратури здійснюють розслідування низки кримінальних справ, які стосуються Януковича і його оточення. За підрахунками міжнародних громадських організацій, з українського бюджету було виведено через міжнародні схеми понад 20 млрд доларів. "Дірка" у бюджеті 2014 року сягала близько 300 млрд грн.

"Це ті кошти, які фактично були вкрадені попередньою владою. Протягом цих років Міністерство юстиції спільно з нашими колегами народними депутатами створили низку механізмів для проведення розслідування справ. Це і заочне кримінальне провадження, це і спецконфіскація. Але, на жаль, прокуратура, яка не була оновлена через відповідну реформу, ці справи наразі не довела до кінця", - зауважив він.

При цьому міністр висловив сподівання, що новий генпрокурор таки доведе ці справи до кінця, і запевнив, що Мін'юст є абсолютним союзником керівництва ГПУ.

"Сьогодні, коли ми маємо нового генерального прокурора, я з оптимізмом ставлюся до того, що справи, які є принциповими для України та українського народу, а це питання засудження Януковича та його оточення, а також повернення мільярдів коштів, які були вкладені у простих українців, будуть завершені і доведені до кінця... Ми не маємо функцій слідства, але всі зусилля і професійні здібності докладемо для того, аби допомогти керівництву генеральної прокуратури реалізувати законодавчі ініціативи і повернути українському бюджету для початку 1,5 млрд доларів, які є в Україні. А потім через рішення українських судів, які будуть легалізовані в інших країнах, де заблоковані активи, - й інші кошти, які були вкрадені оточенням Януковича", - наголосив Петренко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 754 | Додав: adminA | Теги: схема повернення грошей Януковича, Мін'юст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]