Вт, 2024-04-23, 23:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:56
Мін'юст розглядає різні механізми повернення Савченко
Інші останні Офіційні новини

Українська сторона направила до Мін'юсту РФ запит про видачу народного депутата України, льотчиці Надії Савченко, проте можливі й інші механізми її повернення на батьківщину.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

"Відправили (запит - ред.), і зараз ми ведемо комунікації", - сказав він.

При цьому міністр підкреслив: "Ми не виключаємо, що можуть бути інші механізми її повернення".

"Подача запиту не виключає вирішення цього питання (про повернення Савченко в Україну - ред.) дипломатичними або політичними механізмами", - підкреслив міністр.

За його словами, є кілька механізмів: "Цей механізм для того, щоб не витрачати час, тому що він досить бюрократичний, і я вже озвучував, що повернення за Конвенцією передбачає певні бюрократичні процедури і певний тривалий термін, тому ми направили туди (до РФ) спецзв'язком запит. Але подача цього запиту не позбавляє можливості сторони, якщо буде знайдено якесь політичне рішення, застосувати інший механізм повернення, умовно кажучи, політичний", - пояснив глава Мін'юсту.

При цьому Петренко повідомив, що Міністерство юстиції України поки що не отримувало від Мін'юсту Російської Федерації запит про видачу російських бійців ГРУ Генштабу ЗС РФ Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва, щодо яких Голосіївський районний суд м.Києва виніс вирок.

У свою чергу адвокат Микола Полозов заявив, що так званий "обмін" Савченко на російських ГРУшників є ширмою для домовленостей президента РФ Володимира Путіна з Заходом, а не з Україною. Про це повідомляє "5 канал".

За його словами, з огляду на заяви російських офіційних осіб, політично питання обміну вирішено, а тепер головне питання - в які терміни буде звільнено Савченко.

"Я вважаю так, що Путін безумовно зацікавлений в тому, щоб розміняти звільнення Надії Савченко на ослаблення санкцій. І так званий "обмін" на російських військових Александрова і Єрофеєва - це лише ширма для домовленостей Путіна з Заходом, а не з Україною. Разом з тим, він уже сказав "А" і говорити "Б" в іншу сторону йому буде набагато складніше, ніж якби він просто мовчав. Тому я сподіваюся, що все-таки принципове рішення Кремль прийняв. Інше питання, як довго це триватиме", - зазначив адвокат.

Напередодні Петренко повідомив, що переговори про звільнення Надії Савченко просуваються: українські та російські дипломати обговорюють можливі терміни її повернення в Україну. У Кремлі зазначили, що наразі немає жодних нових елементів щодо засудженої української льотчиці.

Як повідомлялося, Надія Савченко оголосила сухе голодування з вимогою звільнення, після того як 5 квітня вирок російського суду в її справі набрав чинності. Савченко засудили до 22 років ув'язнення 22 березня.

19 квітня Савченко почала пити воду.

Наразі все більш реальним видається обмін Савченко на російських військовослужбовців Єрофеєва і Александрова, яких засуджено в Україні до 14 років позбавлення волі.

Політично питання звільнення Савченко вирішено - адвокат

Політично питання звільнення української льотчиці, народного депутата Надії Савченко вирішено, заявив адвокат українки Микола Полозов.

"Враховуючи заяви офіційних осіб, президента Путіна, спікера Ради Федерації Матвієнко - політично питання вирішено. Зараз головне питання - в які терміни буде звільнена Надія Вікторівна, чи буде російська бюрократія ставити якісь перешкоди, чи все-таки все відбудеться досить швидко і не затягуватиметься на кілька місяців, років, як зазвичай вирішується у такій процедурі видачі за Конвенцією", - заявив Полозов.

Водночас адвокат висловив думку, що президент РФ Володимир Путін сподівається розміняти звільнення Савченко на послаблення санкцій проти Росії.

"Я вважаю, що Путін, безумовно, зацікавлений в тому, щоб розміняти звільнення Надії Савченко на послаблення санкцій. І так званий "обмін" на російських військових Александрова і Єрофеєва - це лише ширма для домовленостей Путіна з Заходом, не з Україною. Водночас, він вже сказав "А" і говорити "Б" в іншу сторону йому буде набагато складніше, ніж він би мовчав. Тому я сподіваюся, що все-таки принципове рішення Кремль прийняв, інше питання - як довго це триватиме", - зазначив він.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 761 | Додав: adminA | Теги: Мін'юст, різні механізми повернення Савченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]