Чт, 2024-04-25, 19:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:07
Мін'юст знайшов "останній інструмент" для повернення грошей Януковича
Інші останні Кримінальні новини

Міністр юстиції України Павло Петренко закликає Верховну Раду на наступному пленарному тижні підтримати законопроект про громадянську конфіскацію коштів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Український уряд і парламент ввели багато законодавчих змін щодо надання слідчим органам механізмів щодо ефективного розслідування цих справ (притягнення до відповідальності колишніх високопосадовців України та повернення викрадених коштів - ред). Це - і заочний кримінальний осуд, і спецконфіскація, яка дає можливість конфіскувати кошти, що знаходяться в підставних компаніях. Зараз ми розробили законодавство, пов'язане з проведенням громадянської конфіскації коштів. Це вже останній інструмент, який пропонується правоохоронним органам", - сказав Петренко на спільному з головою Transparency International Хосе Карлосом Угасом Санчес-Морено брифінгу в середу в Києві.

За словами міністра, введення цього інструменту допоможе завершити розслідування виробництв і повернути до держбюджету кошти, "щоб Україна отримала інструмент у вигляді рішення українських судів, які будуть виконуватися в країнах, де заблоковані активи осіб, підозрюваних у розкраданні коштів і корупції на території країни" у часи екс-президента Віктора Януковича.

Глава Мін'юсту підкреслив, що в цьому контексті Україна просить у Transparency International сприяння та співробітництва, зокрема, експертної допомоги і отриманні досвіду.

"Хочу запропонувати депутатам парламенту на наступному сесійному тижні розглянути закон про громадянську конфіскації, який розроблявся Мін'юстом, депутатами та експертами в останні місяці", - закликав Петренко парламентаріїв.

Він додав, що прийняття такого закону дозволить в рамках цивільного провадження стягнути кошти, які заблоковані в українських банках. "Мова йде про 50 млрд грн, тобто 1,5 млрд дол, які вкрадені з українського бюджету", - зазначив міністр.

Міжнародним судам потрібні вироки українських судів для повернення награбованих режимом Януковича коштів - Transparency International

Міжнародним судам потрібні вироки українських судів для можливості повернення награбованих за часів режиму Віктора Януковича коштів. Про це сказав на прес-конференції виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, передає УНІАН.

Він наголосив, що повернення вкрадених коштів – це справа не місяців, чи навіть року, а це дуже великий і тривалий процес, у якому справді потрібна ефективна діяльність як нових антикорупційних структур, так і Генеральної прокуратури, яка відповідає за підготовку подання в суд справ щодо фігурантів режиму Януковича, так і представлення інтересів держави у судах.

"Ми зараз маємо достатньо складну ситуацію, бо лише за умови наявності вироків в Україні ми зможемо активізувати нашу міжнародну позицію. Першим кроком для того, щоб міжнародні суди почали працювати по Януковичу і його партнерах по розграбуванню держави, нам потрібні вироки в Україні, нам потрібна конфіскація їхнього майна в Україні", - наголосив Юрчишин.

За його словами, що б не говорили представники української влади, всі механізми для цього вже створені.

Також Юрчишин зауважив, що "атаки на нові антикорупційні структури і нові антикорупційні механізми будуть проводитися постійно".

Він заявив, що на шляху ефективної боротьби з корупцією є дуже багато перепон, і перша проблема – слабка політична воля.

"Суспільство очікує не розмов, а конкретних результатів. В антикорупції це дуже прості результати – це кількість посаджених топ-посадовців і кошти, які повернуті в результаті цих процесів у бюджет України", - наголосив Юрчишин.

З цієї причини, сказав він, Transparency International бачить своє завдання в максимальному експертному супроводі роботи як правоохоронних органів, так і законодавчих і виконавчих гілок влади в Україні у тому, щоб боротьба була ефективною.

Представники Transparency International повідомили, що провели зустрічі з президентом України Петром Порошенком та генеральним прокурором Юрієм Луценком.

За їхніми словами, глава держави висловив прохання максимально посприяти у поверненні активів Януковича в Україну.

"Чому потрібне таке сприяння? Тому що, насправді, спрут Януковича фактично дуже подібний до мафіозних утворень, з якими колись боролись в Італії та в країнах Латинської Америки, він пустив свої щупальця не лише в Україні. Кошти, які вкрадені у нас з вами, в результаті відмивання опинилися у розвинутих країнах", - пояснив Юрчишин.

Він нагадав, що частина з цих коштів заморожена. "Але, зважаючи на злочинну неактивність української влади, ми маємо всі шанси втратити ці кошти, і лише активна позиція нового генерального прокурора, яку він обіцяв і має довести власною діяльністю, всієї команди влади із залученням як українських експертів, так і міжнародних експертів, і постійна комунікація у цьому процесі за допомогою вас із суспільством, може забезпечити повернення цих коштів", - вважає Юрчишин.

В українському Transparency International чекають початку процесу заочного засудження Януковича восени

У Transparency International в Україні сподіваються, що процес заочного засудження екс-президента Віктора Януковича почнеться в Україні вже цієї осені.

"Ми спільно працюємо над тим, щоб можливість створення антикорупційного суду, акладена в змінах до законодавства щодо правосуддя, впровадилася в життя якнайшвидше, тому що без антикорупційного професійного незалежного суду у нас навряд чи будуть успішні судові рішення з ключових топ-корупціонерів, а рішення конфіскації є єдиним реальним свідченням того, що антикорупція в Україні перейшла від стадії підготовки до стадії реалізації", - сказав виконавчий директор Transparency International в Україні Ярослав Юрчишин.

У цьому контексті він продовжив: "Ми дуже сподіваємося, що восени станемо з вами свідками щонайменше публічних процесів над фігурами режиму Януковича і обіцянки нового генерального прокурора, за підтримки Міністерства юстиції та Transparency International... Але відповідальність тут лежить саме на Генеральній прокуратурі України, яка розслідує справи топ-корупціонерів режиму Януковича... Ми сподіваємося, що заяви Юрія Луценка, які були підтверджені на зустрічі з главою Transparency International, не будуть таким самими, як заяви його попередників, і ми станемо свідками засудження, нехай і на початковому етапі, заочного засудження Януковича і ключових осіб його режиму".

За словами Юрчишина, що не Transparency International повинна зробити конкретні кроки і доводити справи до логічного завершення, - "це відповідальність держави".

Разом з тим, за його словами, експертні організації, зокрема Transparency International, готові надавати експертну підтримку і допомогу Україні в цьому питанні.

Зазначимо, у березні Верховна Рада не підтримала проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини) (№3196). Так, законопроект було поставлено на "сигнальне" голосування у першому читанні. "За" проголосували лише 179 народних депутатів із 310, зареєстрованих у сесійній залі.

Нагадаємо, Генпрокуратура відкрила понад 30 кримінальних проваджень щодо Януковича і його спільників. Їм усім також повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів і вони оголошені в розшук.

18 листопада 2015 року Служба безпеки завершила розслідування і передала в Генпрокуратуру матеріали про рахунки, майно Януковича і ще понад 80 колишніх високопоставлених чиновників, які працювали при ньому.

"Стосовно 82 колишніх високопоставлених (прізвище Януковича на першому місці в списку), які працювали в уряді в 2010-2013 роках, щодо їхнього майна, СБУ розслідування завершила і передала в Генпрокуратуру", - повідомили в СБУ.

12 січня 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Інтерпол оголосив у розшук Януковича.

20 січня Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту для колишнього президента України і його поплічників.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 735 | Додав: adminA | Теги: останній інструмент, Мін'юст, повернення грошей Януковича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]