Пт, 2024-03-29, 17:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:46
Мін'юст визначив рівень корупції в Україні і назвав найбільших хабарників
Інші останні Кримінальні новини

Міністерство юстиції оприлюднило звіт про рівень корупції в Україні. Документ міністерство склало вперше, зазначає "КоммерсантЪ-Украина". Згідно зі звітом, українці найчастіше стикалися з корупцією у спілкуванні з міліціонерами, під час розгляду справ у судах, у сфері охорони здоров'я та освіти. Водночас дані Мін'юсту свідчать, що 83% населення України вважають факт давання хабара нормальним явищем.

Міністерство юстиції вперше підготувало звіт "Про результати проведення заходів щодо запобігання та протидії корупції в 2011 році". Відомство спиралося на інформацію правоохоронних структур, громадських та міжнародних організацій. У звіті, який тепер будуть складати щороку, стверджується, що в 2011 році органи прокуратури і МВС виявили близько 17 тис посадових злочинів - на 25% більше, ніж у 2010-му, причому найбільш поширеним видом є хабарництво.

"Рівень корупції в Україні має дуже високі показники і залишається стабільним протягом останніх 10 років. 83% населення сприймають корупцію як звичайне явище", - йдеться в документі. Факти корупції зафіксовано практично у всіх сферах життя. Якщо 10 років тому при отриманні медичних послуг з вимогою платити хабар стикалися 54,2% українців, то тепер - 60,3%. Частіше стали давати хабарі під час проходження митного контролю (з 38,6% до 42,1%), влаштування на роботу в держустанову (з 31% до 36,2%), у нарахуванні соціальних виплат (з 16,3% до 20,4%).

Згідно зі звітом, один з найвищих рівнів корупції відзначено в судах. Так, 12% українців стикалися з корупцією в ході судових розглядів. "Середній розмір неофіційних платежів становить 1320 грн, більшість таких сум перевищує 2000 грн", - йдеться у звіті.

При цьому за вчинення корупційних діянь прокуратурою притягнуто до кримінальної відповідальності 1330 осіб за минулий рік. Більшість з них - 624 людини - це місцеві чиновники. На другому місці - 385 осіб - співробітники органів внутрішніх справ.

На думку голови прес-служби МВС Володимира Поліщука, корупція у МВС "пояснюється безліччю факторів". "У нас високий рівень толерантності до цього явища. Люди самі готові давати хабара - порушують правила дорожнього руху і вже готують гроші, щоб дати їх інспектору. Голова МВС Віталій Захарченко бореться з корупцією. Зараз у МВС створені спеціальні робочі групи. За підсумками їхньої діяльності в УБОЗ буде створено окремий підрозділ з боротьби з корупцією", - сказав Поліщук.

Коментуючи ситуацію в судовій системі, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що головною проблемою судової влади нині є не корупція, а залежність від політичної влади, яка "диктує суддям рішення". "Щоб розв'язати її, необхідно удосконалювати законодавство, посилювати гарантії незалежності суддів, дисциплінарну відповідальність, ретельніше добирати суддів і забезпечувати громадський контроль над судовими рішеннями. За умови активних дій в цьому напрямку Україні потрібно мінімум два роки, щоб ситуація в судовій системі покращилася", - каже він.

У звіті Мін'юсту наголошується, що в 2011 році система охорони здоров'я за сприйняттям корупції "наздогнала судову систему і міліцію". Автори звіту вказують, що при первинному зверненні до медиків неофіційна подяка лікарю може сягати 200 грн. "Під час лікування в стаціонарі 15,4% пацієнтів платили особисто лікарю до 200 грн, 40% - до 500 грн, 16,9% - до 1 тис грн. Неофіційні витрати пов'язані із забезпеченням медикаментами, їжею, медичними маніпуляціями, уколами. 30,3% громадян платили медикам до або після операції", - наголошується в документі.

У МОЗ пояснюють, що платні послуги для пацієнтів виявляються у рамках затвердженого Кабміном переліку платних послуг, які можуть надаватися в лікарнях. "Закон не забороняє громадянину України висловлювати подяку лікаря", - заявили в прес-службі відомства.

Однією з найбільш корумпованих, згідно зі звітом, є сфера освіти. Близько 53% громадян стикалися з корупцією в державних і комунальних навчальних закладах. Вона, зокрема, проявляється у вигляді благодійної допомоги, яку зобов'язані надавати батьки, при цьому розмір хабарів збільшується з віком учня. Неофіційні витрати в середньому становлять: у дитячих садах - до 1000 грн на рік, в школах - до 1500 грн, у вишах - до 6000 грн. У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту вчора не коментували дані звіту, пославшись на відсутність міністра Дмитра Табачника в країні.

Нагадаємо, що 7 квітня 2011 року Верховна Рада схвалила антикорупційний закон, запропонований президентом Віктором Януковичем. За ухвалення документа в другому читанні і в цілому проголосували 277 народних депутатів.

Пізніше цей закон підписав і сам президент, заявивши, що, за мінімальними підрахунками, українське суспільство втрачає близько 20 млрд грн - це кошти, які не надійшли до бюджету або були вкрадені шляхом корупційних схем.

Водночас Україна є однією з найбільш корумпованих країн Європи. Так, за показниками поширення корупції та хабарництва Україна посідає 24-те, передостаннє місце в Європі. Про високий рівень корупції в Україні та відсутність боротьби з нею кажуть і в ЄС та НАТО.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 1101 | Додав: adminA | Теги: Україні, хабарників, рівень корупції, Мін'юст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]